Milijuni za robote, brodove 
na struju i ‘high tech’ stolariju

Autor: Bernard Ivezić , 22. travanj 2017. u 10:00
Foto: Thinkstock

Ministarstvo zasad odobrilo tri projekta kroz natječaj težak 100 milijuna eura.

Oko devet mjeseci od natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI), Ministarstvo gospodarstva počelo je objavljivati prve rezultate za 100 milijuna bespovratnih briselskih eura za projekte istraživanja i razvoja u gospodarstvu. Resorna ministrica Martina Dalić pohvalila se da su zeleno svijetlo dobila prve tri tvrtke.

Solinski AD Plastik, zagrebački iCat i čakovečka Pana stolarija ukupno će primiti 26 milijuna bespovratnih kuna.

Ministrica očekuje da će još 11 tvrtki dobiti zeleno svjetlo do kraja travnja. Tada će vrijednost dodijeljenog novca popeti na 250 milijuna kuna. Navodi da su razriješene i neke žalbe, ali zasad o tome ne ide u detalje. Martina usto je priznala da je posebno velik interes za natječajem bio upravo iz IT industrije. Naime, oko 40 posto prijavljenih projekata temelji se na IT inovacijama. Domaća tehnološka industrija upozoravala je da joj je administrativno, Strategijom pametne specijalizacije, zapriječena mogućnost izravne prijave na IRI, a ministrica sada tvrdi da je zainteresirana i to riješiti. Iduće godine, naime, EU će za inovacije hrvatskom gospodarstvu pustiti dodatnih 100 milijuna eura. U ministarstvu navode da se horizontalne industrije definirane kao ključne razvojne tehnologije (KETs Key Enabling Technologies) i informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT Information and Communications Technology) nisu mogle izravno javiti na natječaj. No, dodaju da su zadovoljni odazivom.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, dosad je na ovaj EU natječaj, jedan od najizdašnijih za koju su se izravno mogle javiti tvrtke, stiglo 96 projekata.
“Na temelju pristiglih projektnih prijava vidljivo je da postoji veći interes za financiranje velikih projekata, odnosno onih koji su veći od milijun i pol kuna”, kažu u ministarstvu. Dodaju da je uvidom u zaprimljene projektne prijedloge vidljivo da su ravnomjerno zastupljena sva navedena tematska prioritetna područja iz Strategije pametne specijalizacije. To su: zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hrana i bio-ekonomija.

“Također, podjednako su među pristiglim projektima zastupljeni mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, te kao partneri poduzetnici i organizacije za istraživanje i širenje znanja”, tvrde u ministarstvu gospodarstva.

 

19,6 milijuna kuna

dobio je AD Plastik za Pilot linija bojanja

U prvom valu najviše će dobiti AD Plastik. Iza 19,6 milijuna kuna vrijednog projekta “Pilot linija bojanja” nalazi se kapitalno važno unapređenje proizvodnih kapaciteta robotima, koje će solinskom divu ojačati konkurentnost na međunarodnom tržištu. Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika kaže da je dosad njihova tvornica bila vezana za naručitelje koji su udaljeni 300 km od Zagreba.

“S novim asortimanom našu ponudu moći ćemo proširiti daleko dalje”, kaže Došen. Pojašnjava da trenutačno proizvode eksterijere automobila što su volumenom veći dijelovi. To pak diže troška prijevoza i ograničava AD Plastik u dosegu i u broju partnera s kojima može raditi. S novom linijom, znači radom s interijerima, koji su manjeg volumena i time povoljniji za transport, uspješan hrvatski izvoznik dobit će priliku raditi za više naručitelja. Usto, s novom linijom kompletirat će ponudu, smanjiti otpad u proizvodnji i otvoriti mogućnost personaliziranog bojanja komponenti.

Došen kaže da već radi dijelove za interijere, ali ne i njihovo bojenje. “Sada ćemo moći ponuditi kompletnu uslugu, što će zasigurno podići našu privlačnost na tržištu”, kaže Došen. Dodaje da je evaluacija projektnih prijava mogla biti brža, ali da je zadovoljan što im je projekt odabran za financiranje.

“Odluka o financiranju nam je uručena, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vjerujem kako ćemo potpisati u sljedećih mjesec dana”, kaže Došen.

 

26milijuna kuna

bespovratne potpore primit 
će tri tvrtke

Slično navodi Tomislav Uroda, osnivač i direktor zagrebačke tvrtke iCat, koja je za razvoj električnog broda zvanog “solarCat” dobila 1,39 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

“Imamo odluku da smo dobili sredstva, a ugovor bi trebao biti potpisan kroz mjesec dana. Preliminarno se pričalo o 15. svibnju. Zato očekujemo sprint u samom finišu kad će biti poznat datum potpisa ugovora, jer je to podatak koji je potreban na pojedinoj administrativnoj dokumentaciji kao što su bankovne garancije, ugovori i slično”, kaže Uroda.Tvrtka iCat bavi se razvojem i gradnjom električnih plovila. Razvila je koncept brodskih linija za grad Šibenik, koji se temelji na električnim brodovima. S tvrtkom Ribar i more iz Šibenika gradi električne brodove za NP Mljet.

“Sredstvima iz IRI-ja izgradit ćemo i testirati prototip broda za zahtjevnije uvjete plovidbe, čime bi otvorili mogućnost šire komercijalizacije razvojnih projekata”, kaže Uroda.

Antonija Šerdoner, direktorica Pana stolarije, koja je dobila 5,09 mil. kn, kaže da će raditi na razvoju nove generacije drvenih proizvoda koji su otporni na vremenske uvjete: “Utrka cijenama nije rješenje već treba inovirati i mi želimo biti lider.”     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Interesantno je da se u sva tri projekta radi o “inovacijama” u tehnologiji farbanja. Još se jednom pokazuje u čemu smo prvaci.

New Report

Close