17.godišnji pčerlar: Na imanju u Istri radi degustacije i apiterapiju, a njegov med nalazi put od Njemačke do Austrije

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2022. u 08:51
Foto: Unsplash

Sam je osmislio kućicu za degustaciju i prodaju, a u izradi mu je pomogao otac koji je stolar. Sve što zaradi, uloži u razvijanje posla.

Mlad i poduzetan, a tek mu je 17 godina i već ima svoje pčelarsko carstvo. Filip Raponja iz Krnice već nekoliko godina strpljivo i marljivo gradi svoj posao – počeo je s dvije košnice, a danas ih već ima stotinjak. Med prodaje, ima stalne kupce. Jedan je od najmlađih pčelara u Istri, no ne zato i manje uspješan, javlja HRT.

Dimilicu u ruke i u obilazak košnica. Tijekom jeseni, Filip Raponja jednom tjedno provjerava imaju li njegove pčele dovoljno hrane.

“To je leglo. One će preko zime stati s leglom, sklupčat će se i jesti med polako”, govori Filip Raponja, pčelar iz Krnice.

Pčelinji svijet dobro poznaje. Njime je potpuno očaran. A sve je počelo posve slučajno. “Sve je počelo iz šale kad smo ja i prijatelj otišli na sajam knjiga sa školom i iz zezancije smo kupili knjigu o pčelarstvu. Zatim je meni na pamet pala ideja da bi se i ja mogao baviti pčelarstvom”, sjeća se Filip.

Što je zamislio, to je i ostvario, te uz pomoć djeda nabavio prve tri košnice. “Malo je bilo panike čisto iz neznanja. Znači, kad su stigle prve košnice stigle su u familiju koja nema tradiciju pčelarstva. Mi kao roditelji i nonići nismo znali ništa”, govori Lorena Raponja, majka.

Sada ima 100-tinjak košnica. Ove je godine izvrcao oko dvije tone meda. S prodajom nema problema.

“Plasiram većinom za turiste zato što ljudi iz Njemačke, Austrija znaju što je pravi med i znaju to cijeniti. Našim ljudima je većinom bitno da je med jeftin”, istaknuo je Filip.

Roditelji i sestra velika su mu potpora. Na imanju nudi degustacije meda, apiterapiju.  Sam je osmislio kućicu za degustaciju i prodaju, a u izradi mu je pomogao otac koji je stolar. Idejni je pokretač svega. “Teško je pratiti njegov tempo, jako teško. Mora biti odmah i sad”, rekao je Eduard Raponja, otac.

Sve što zaradi, uloži u razvijanje posla. “Još sam maloljetan, živim od mame i tate pa onda zašto ne bi dalje ulagao pa da to naraste jedan dan još više”, naglašava Filip.

Tisuću bi košnica, kaže, bilo dovoljno.

Komentirajte prvi

Još vijesti

New Report

Close