ZVZD (Zvijezda d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZVZD (Zvijezda d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lahovnik o prodaji Mercatora Agrokoru: Šanse su 50:50 Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.12.2013. – 12:35:29
LJUBLJANA – Mercator je blizu dogovora s bankama vjerovnicama o reprogramu svog duga teškog gotovo milijardu eura. Velika većina od 56 banaka pristala je na dogovoru da se obveze reprogramiraju do 2019. godine, piše Večer.

S druge strane, hrvatski izvori su za mariborski Večer rekli da puno teže idu dogovori Ivice Todorića i bankara. Naime, prema “change of contro” klauzulu, banke trebaju postići dodatni dogovor s Agrokorom. Neke banke navodno čak zahtijevaju da Agrokor dokapitalizira Mercator s 200 milijuna eura.

– Do kraja siječnja će se pokazati hoće li posao biti realiziran. Proces se ne može vući unedogled jer ni Agrokor ni Mercator nemaju ni novca ni vremena za otezanje, već se moraju fokusirati na svoju djelatnost, izjavio je za Večer prvi nadzornik Mercatora Matej Lahovnik.

– Ako mene pitate, mislim da je mogućnost za taj posao 50:50. Radi se o daleko najvećoj transakciji u jugoistočnoj Europi koja po vrijednosti vlasničkog i dužničkog kapitala premašuje milijardu i pol eura. Škare i platno raspleta priče su u rukama Agrokora, banaka i zaštitnika konkurencije. Mercator će svoj dio obveza ispuniti, dodaje Lahovnik.

Lahovnik ukazuje na to da tržište trenutno ne vjeruje pretjerano u realizaciju posla.

– Zanimljivo je da je cijena preuzimanja Mercatora u ovom trenutku čak 70 posto iznad burzovne cijene dionica. To znači da tržište ne vjeruje u preuzimanje Mercatora. Kretanje cijene dionica ovisit će prvenstveno o tome hoće li doći do preuzimanja, kaže Lahovnik.

Iako više izvora ukazuje na probleme na strani Agrokora, Todorićev koncern jučer je priopćio kako ne odustaje od Mercatora i kako sve teče prema planu.

op op opa… A sad za ozbiljno[emo_namigusa].

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/b0dBeH40pc5GO1Z9S5Y4OQ==.pdf

brisanjem nicka ne možete obrisati istinu!

Mnoge kvalitetne tvrtke su upravo zbog ovakvih jamstava i propale.
Ne vidim tu ništa pozitivno po Zvijezdu d.d.

Mnoge kvalitetne tvrtke su upravo zbog ovakvih jamstava i propale.
Ne vidim tu ništa pozitivno po Zvijezdu d.d.
[/quote]
Ovo preuzimanje jamstva ne treba gledati kroz prizmu duga već kao skupljanje novca, odnosno perspektivu koja se otvara nakon preuzimanja Mercatora.

Ovo pišem samo kao neki generalni problem, zašto meni kao dioničaru nebi Zvijezda dala jamstvo za kredit?
Agrokor je ovdje samo većinski dioničar, nije to baš samo njegovo.

@bananarama
Ne mislite li da ćemo ako dođe do aktiviranja ovog jamstva biti puno puno većih problema za sve nas, čak bi se usudio reći i za cijelu hr, nego što bi bila propast Zvijezde?

Nemoj misliti na m2!

JosefBeuys@
Možete vi to gledati kako poželite, ali iz osobnog iskustva znam kako prođe netko tko jamči za tuđi kredit. Da su sami podigli tu lovu u nekoj banci za akviziciju nečega, to bih mogao razumjeti kao investiciju, ovako je to samo jamstvo za tuđe “svatove”!

Nije uzeo kredit da kupi helikopter ili da ga nenamjenski potroši, a i za pretpostaviti je da mu krajnji cilj ovog jamstva nije uništiti Zvijezdu, Ledo ili Jamnicu. Mobilizacija svih raspoloživih resursa jest samo indikator važnosti uspješnog preuzimanja i što će ono značiti za cijeli Agrokor, pa i u konačnici za poslovanje Zvijezde.

http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/agrokor-prikuplja-novac-nakon-juicyja-u-prodaju-ce-i-zvijezda-912457

Zanimljivo…

A de je prodaja[emo_namigusa]?

S obzirom da je bloger u više navrata pisao kako ima ZVZd uz ovu ekipu iz agrama(euroherc)i možebitnu prodaju zvzd kako bi se namakla sredstva za kupnju mercatora zvzd svakako treba imati u portfelju.
Koliko i dali neka odluči svatko za sebe..

A BALVANA!!! :) :) :)

1. AGROKOR D.D. 51.977 51,84%
2. CERP/REPUBLIKA HRVATSKA 16.998 16,95%
3. KBZ D.D. 12.107 12,08%
4. EUROHERC OSIGURANJE D.D. 2.621 2,61%
5. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 2.286 2,28%
6. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 1.756 1,75%
7. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 738 0,74%
8. JADRANSKO OSIGURANJE D.D. 575 0,57%
9. PLEHAČEK ZDRAVKO 481 0,48%
10. AUCTOR INVEST D.O.O. 450 0,45%
UKUPNO 89.989 89,76%