Da ZVZD kupi bloger i to objavi da vidiš kako bi bilo interesa…ovako ostaje nezanimljiva jer je niskolikvidna i bez dividende,nezanimljiva špekulantima.
Općenito je ZSE izrazito špekulativan,INGR je dovoljan dokaz.
Svejedno,dionica je dragulj,tko je ima neka ne brine,ovo se nekad prodavalo i po 20 tisuća kuna,kad je poslovanje bilo neizmjerno lošije.
Nedavno je bio članak u Jutarnjem,gdje je N.B. kritizirao fondove kao su se fokusirali na par dionica i naveo je ZVZD kao IZVRSNU FIRMU u koji niti jedan fond (u TOP 10) u poosljednjih par godina nije kupovao niti jedan komad a prosije im je oko 15-16000kn.
1. AGROKOR D.D. (05937759187) 51.977 51,84 Osnovni račun
2. AUDIO (75666130770)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 16.995 16,95 Zast. račun
3. INVESTCO D.O.O. (19795081741) 15.817 15,78 Osnovni račun
4. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535) 1.995 1,99 Skrb. račun
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535) 1.856 1,85 Skrb. račun
6. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND (99318944138) 970 0,97 Skrb. račun
7. PLEHAČEK ZDRAVKO (89819203105) 481 0,48 Osnovni račun
8. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. (14036333877)/RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND (53009692506) 420 0,42 Skrb. račun
9. PBZ D.D. (02535697732) 255 0,25 Skrb. račun
10. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. (87939104217)/JADRAN KAPITAL D.D. U LIKVIDACIJI (27599966376) 174 0,17 Skrb. račun
Ukupno: 90,71
Hm…zanimljiv graf,nagradno pitanje jest:što će se dogoditi sa cijenom dionice ako probije 3200 kn? [smiley]
Onda ide do 3600 pošto tamo čeka tjedni EMA100 [thumbsup]
[/quote]
Idemo!Što se tiče NB i izjave da je to izvrsna firma to naravno stoji,ali kako je to netko lijepo izjavio na njegovom blogu:to je jasno i prosječnoj budali!Kod ove dionice zbilja ne treba neka pamet da se vidi ogromna podcijenjenost.
premda je cijena narasla za 15% pokazatelji još solidni. P/E 8,5, P/b 0,42, P/S 0,3 iako više nije tako jeftino.
Onda ide do 3600 pošto tamo čeka tjedni EMA100 [thumbsup]
[/quote]
Idemo!Što se tiče NB i izjave da je to izvrsna firma to naravno stoji,ali kako je to netko lijepo izjavio na njegovom blogu:to je jasno i prosječnoj budali!Kod ove dionice zbilja ne treba neka pamet da se vidi ogromna podcijenjenost.
[/quote]
Po meni zvzd nije izvrsna firma ( to se vidi po pokazateljima profitabilnosti) ali stoji da je jeftina firma(na 2,5k bila vrlo jeftina) Bila mi je na nišanu no ipak sam odustao..( kratkoročno loš potez) no preferiram ne često mijenjati pozicije, pa mi se jmnc učinila kao puno bolji izbor, jer smatram da je perspektivnija tvrtka, koja je već sada neusporedivo kvalitetnija. Problem kod zvzd je jednostavno njen proizvod koji spada u socijalno vrlo osjetljivo pitanje, te je na njemu teško postizati i ostvarivati velike marže. O kvaliteti tvrtke vam najbolje govore podaci poput NPM, ROA I ROE..A po mom skromnom znanju oni kod zvijezde gotovo da ne mogu biti nešto extra. No svak nek odluči za sebe.
Nemam zvzd i ovaj post nije nagovor na kupnju ili prodaju zvzd
premda je cijena narasla za 15% pokazatelji još solidni. P/E 8,5, P/b 0,42, P/S 0,3 iako više nije tako jeftino.
Ako ćemo gledati po P/E onda pogledajte na kojoj je cijeni ZVZD kotirala prošle godine i prošlih godina prema kojim rezultatima, da se ne prisjećamo davnijih i boljih vremena, kao primjer ću navest prošlu godinu gdje su špekulacije su podigle cijenu do 4200, vi računajte fundamentalnu "prekupljenost",
a s obzirom da je 2011. godine narastao prihod skoro 100%, očekivanja za 2012. su jako velika, da ne govorim od PDV-u sniženom na ulja i masti, tako da pozitivna očekivanja mogu dovesti samo P/E do 15, što nije precijenjeno, jer je normalna kotacija P/E od 12-17….tako da pozitivna očekivanja mogu prošpekulirati do P/E-a preko 20….tako da to ne igra neku ulogu….
Za mene je izvrsna svaka firma kojoj godinama rastu prihodi,ulaže u napredne tehnologije i širi se na nova tržišta.
ZVZD nije ni zadužena,ima jaki brend, što je čini i defanzivnom dionicom.
Dobit i profitabilnost dolaze kasnije,odnosno došla je ove godine,istina da neće nikad imati neki ludo visoki NPM ali opet isti je lijepo skočio sa 2,25 na 3.75%,neka ga podignu samo za još za 1- 2% uz rast prihoda opet će se fino povećati dobit i smanjiti p/e.
Dobra turistička sezona,povećana prodaja u hotelima,sve širi asortiman proizvoda i ovaj cilj će biti postignut vjerujem i ove godine.Strana tržišta su opet priča za sebe….
Još nešto,ZVZD ima i dobrog duha u vladi koji je očito voli,jer smanjivanje PDV na jestivo ulje sigurno nije tek tako doneseno.Todorić je definitivno lobirao za ovo i očito ima velike planove za ZVZD kakvi god oni bili…
Upozoravao sam ja danima na ovu dionica ekipa me uvijeravala kako to ništa ne valja kako im je povrat na kapital mali ali ja se nisam dao smesti, možda i bolje više komada sam uspio skupiti….
[rolleyes]
pa ako je tako, onda se gledaju i neki drugi pokazatelji, a ne samo tri pokazatelja ….
nadam se da ne koristiš samo 3-5 pokazatelja kao podlgu za procjenu poduzeća…
O kvaliteti tvrtke vam najbolje govore podaci poput NPM, ROA I ROE..A po mom skromnom znanju oni kod zvijezde gotovo da ne mogu biti nešto extra. No svak nek odluči za sebe.
[rolleyes]
pa ako je tako, onda se gledaju i neki drugi pokazatelji, a ne samo tri pokazatelja ….
nadam se da ne koristiš samo 3-5 pokazatelja kao podlgu za procjenu poduzeća…
[/quote]
Dajte mi recite bitnije pokazatelje od ova tri koja nam govore o kvaliteti tvrtke i njenog poslovanja.
Hvala
Ja još volim pogledati mogučnost i održivost samofinanciranja, te capex.
Koji je glavni razlog za porast cijene dionice sa 2.500 na 3.500 kn u zadnjih mjesec dana? Jesam li propustio nekakvo izvješće, događaj? Ili je jednostavno burza ne selektivno prokuhala.
Dajte mi recite bitnije pokazatelje od ova tri koja nam govore o kvaliteti tvrtke i njenog poslovanja.
Hvala
a, šta sam ti ja, profesor ?
EBDITA, NWC, pokazatelji likvidnosti, solventnosti …. da ne nabrajak koji su …. pa u analizi ne možeš gledati samo 3,4 pokazatelja, .. ajme, nije valjda ne znaš …
Itekako znam profesore, pa nema potrebe da skačete na stražnje noge, niti da podižete ton. ovdje smo da kulturno diskutiramo i probamo donijeti neki zaključak, je li tako?
No uzevši u obzir sve te pokazatelje , osim pokazatelja likvidnosti, zvzd nigdje ne briljira.
Vaše je pravo da mislite da ja griješim, isto tako moje da mislim da vi niste u pravu.
Ali moj je zaključak da je zvzd relaivno jeftina dionica ( kao što sam napisao na 2,5 k je bila jakooo jeftina), no zvzd nikako nije izvrsna tvrtka.
Uzmite te sve pokazatelje pa usporedite sa ledom, kodt, jmnc, tuhom, jdosom , pa će vam biti jasno što je odlična firma.
E sad netko voli grahamov pristup, netko buffetov (meni je buffetov puno draži i na dulji rok sigurno bolji, pod uvjetom da znaš prepoznati održivost rasta)
Još bih napomenuo da posjedujem dionice leda i jmnc te da gornji post nije nagovor na kupovanje ili prodavanje leda i jmnc niti gore navedenih društva