@matrix90
Zvečevo ima postrojenja u BIH, u koja je upravo izvršeno znatnije ulaganje… i može se još po potrebi 🙂
Zvečevu u glavna konkurentska prednost kvaliteta proizvoda/receptura.
Činjenica da ima bitno bolju čokoladu od nekih kod nas "popularnih" tipa Milika, ili nedaj Bože Kraš ili čak Kandit it sl., ono je na čemu Zvečevo može i mora temljiti razvoj svog brenda i poslovanja na domaćem i zapadnim izvoznim tržištima. Na istočnim se može između ostaloga kombinarati to i sa proizvodnjom u BIH, zašto ne tamo preseliti dio domaće proizvodnje, ako bude potrebe – slobodno!
Koliki su proizvodni kapaciteti u odnosu na kapacitete u RH?
Kako posluje Zvečevo-Lasta?
Mali, za sada loše. Ali sve je to bilo prije izvršenih ulaganja, i prije onih koja još nisu a po potrebi budu 🙂 Ja se za Zvečevo uopće ne brinem (kao za neke druge domaće konditore), a obzirom na cijenu… ulagati u Zvečevo je daleko bolja alternativa od recimo tih drugih konditora (i ne samo njih… ;)).
Mali, za sada loše. Ali sve je to bilo prije izvršenih ulaganja, i prije onih koja još nisu a po potrebi budu 🙂 Ja se za Zvečevo uopće ne brinem (kao za neke druge domaće konditore), a obzirom na cijenu… ulagati u Zvečevo je daleko bolja alternativa od recimo tih drugih konditora (i ne samo njih… ;)).
Istina, samo ne znam koliko će im koristiti u svemu tome ima ulazak u EU, a koliko će profitirati pozicioniranjem na BIH tržištu. Sve u svemu neka se bore za tržište – to je jedino što im preostaje. [thumbsup]
Investicijski ciklus je završen.Naravno,ostaju troškovi kredita ali bez obzira na sve to smiješi li nam se godišnja dobit u 2012. 10-15 mil. kn? [thumbsup]
Istina, samo ne znam koliko će im koristiti u svemu tome ima ulazak u EU, a koliko će profitirati pozicioniranjem na BIH tržištu. Sve u svemu neka se bore za tržište – to je jedino što im preostaje. [thumbsup]
[/quote]
Ne kužim o kakvom pozicioniranju govoriš. Evenutalno izmještanje dijela proizvodnje u BIH nema veze sa nikakvim "pozicioniranjem" nego sa neplaćanjem carina u BIH i okolnim ne-EU zemljama. To je čisto porezno-carinska stvar, ništa više.
[/quote]
Ne kužim o kakvom pozicioniranju govoriš. Evenutalno izmještanje dijela proizvodnje u BIH nema veze sa nikakvim "pozicioniranjem" nego sa neplaćanjem carina u BIH i okolnim ne-EU zemljama. To je čisto porezno-carinska stvar, ništa više.
[/quote]
Ulaskom u EU Zvečevo će morati značanije uložiti u kvalitetu i pozicioniranje proizvoda na policama. Najvažnije pitanje kojim kanalima će ići plasman proizvoda i koja im je ciljana skupina.
Neplaćanje carina u BIH i okolnim EU zemljama ne bi komentirao.
Toliko priče ovdje,a cijeli Free float je 5milijuna od čega njih barem 95% ne prodaje na ovoj cijeni!
Cijena mora gore i uistinu mi nije jasan potez Papića da blokira sa 600kom na 100kn.
Meni dolazi da ga malo gricnem tek tako da bude opomenut. [thumbsup]
Toliko priče ovdje,a cijeli Free float je 5milijuna od čega njih barem 95% ne prodaje na ovoj cijeni!
Cijena mora gore i uistinu mi nije jasan potez Papića da blokira sa 600kom na 100kn.
Meni dolazi da ga malo gricnem tek tako da bude opomenut. [thumbsup]
a valjda je i on jedan od alvirovih prijatelja. a di nam je nestao onaj sa proizvodnjom ambalaže iz top 10 koji je uredno kupovao po 550, a direktor te firme je prijatelj alvira? nije valjda da se sakrio iza skrbničkog da alvir ne mora dati ponudu po 550 kuna skupa sa svojim jatacima?
Neplaćanje carina u BIH i okolnim EU zemljama ne bi komentirao.
Rekao sam ne-EU zemljama, o EU zemljama je druga stvar, to je posljedicom ulaska u EU (i sada manje bitno jer tamo tek treba izvršiti "ulazak na tržište"), ovdje smo govorili o posljedici evenutalnog premještanja dijela osnovne proizvodnje u BIH – radi prodaje u BIH i okolne ne-EU zemlje (CEFTA) pod istim uvjetima pod kojim smo i do sada. Naime ako Hrvatska izlazi iz Cefete, jasno da naše firme moraju “između ostaloga” (dakle moraju imati po dvije proizvodne lokacije, svaku za jednu od carinskih unija u kojima posluju) proizvoditi negdje u Cefti kako ne bi one "kao i Hrvatska" izašle iz te Cefte. Cefta je previše važna da bi se zajedno sa državom iz nje tek tako "izašlo". Ako država izlazi ne moraju i naše firme, one samo otvore proizvodnju u nekoj od članica Cefte i to je to. Naravno da nije jednostavno, ali je logična stvar, i jako dobra za naše susjede kojima je lijepo da mi kao ipak razvijeniji itd. budemo neki izvor stranih investicija, da im otvaramo radna mjesta itd.
po meni ulazak u EU neće štetiti zvečevu u pogledu cefte upravo zbog laste. tamo može dopremati nezapakirane proizvode i onda ih pakirati u novu ambalažu na kojoj piše made in BiH. Ne bi bili ni prvi ni zadnji koji tako rade…
po meni ulazak u EU neće štetiti zvečevu u pogledu cefte upravo zbog laste. tamo može dopremati nezapakirane proizvode i onda ih pakirati u novu ambalažu na kojoj piše made in BiH. Ne bi bili ni prvi ni zadnji koji tako rade…
A tko će platiti carinu za nezapakirane čokolade?