Smešno, po povratu na kapital i dobiti ova firma i ne vredi više od ove
Kolega stavite povrat na kapital samo u 4 zadnje dividende pa onda počmite pričati o cijeni.
Vidi se da ne razumijete.
Od svih dionica trenutno ZVCV i FRANCK jedini su podcijenjeni, ostali su precijenjeni.
nije situacija tako bajna kada se pogleda konsolidirano izvješće. Čim ga dobijem stavljam na forum što je zanimljivo.
Možda neko ima konsolidirano izvješće? Šta tamo piše? Dobit ili gubitak?
Gubitak, 200 i nešto tisuća kn. Ali meni je sada jedino važan nekosolidirani jer je u njemu sadržan najveći i to onaj reprezentativni dio poslovanja, to je ono što nešto govori o budućnosti… a Lasta… ne znam što će na kraju biti s njom, ali to nas kao maticu ne bi trebalo negativno tangirati. Lasta će ili konačno dobiti krila, ili ju treba preparirati "za ukras" [lol] Mislim da sada treba biti fokus na matici, na onome što se radi u daljnjem razvoju poslovanja, izvoza… (koji je već trećinu prodaje, raatao i za vrijeme krizne 2009. po stopi 9 %)
Naime kao što i kaže u godišnjem izvješću, tehnološke investicije su završene, nastavljaju se daljnje faze restruktuiranja koje se temelje na razvoju prodaje, na razvoju proizvoda… te kao što za kraj lijepo kaže
"Zvečevo d.d u 2010. godini planira ostvarivanje ciljeva daljnje racionalizacije i restrukturiranja svih segmenata poslovanja kako bi i u budućim razdobljima ostvarili pozitivne rezultate koji bi bili na zadovoljstvo zaposlenih i svih dioničara." (u nekosolidiranom, naime tamo je već pozitiva, koja tek treba postati stabilna i jača, a onda kada i Lasta malo živne… biti će i kosnolidrani dobar 😉 )
[/quote]
Vidim da si upućen u podatke. Daj molim te traži kako izgleda ispravak izvješća za 2008 g i koliki je gubitak po dionici u 2008 g po tom ispravku? Neki kažu da je 50 kn.
Vidim da si upućen u podatke. Daj molim te traži kako izgleda ispravak izvješća za 2008 g i koliki je gubitak po dionici u 2008 g po tom ispravku? Neki kažu da je 50 kn.
Točno, upravo toliko, pa sve ti piše u revizorskom izvješću za 2009., potraži na FINI.
A znaš li možda koja je to ogromna stavka u okviru "ostalih rashoda" odgovorna za tako ružne rezultate svih voih godina a posebice 2008.?
Ni više ni manje nego "naknando odobreni rabati kupcima" u iznos od 25 milijuna kn!!!
To je ti ona fora, kada kupcu isporučiš robu, pa ga pozoveš da plati jer su već 5 puta prošli svi rokovi, onda ti on kaže da hoće rabat od 20 % inače ništa od plaćanja "do daljnjeg", i jadna mala firma u nedostatku obrtnog kapitala i nespremnosti bilo koje komercijalne banke da ti da svoj inače lihvarski kredit (sjećaš se kakvo je stanje bilo u jesen 2008.?) u očaju – pristane na to!
Eto tako nastaju gubici od 17 milijuna kn (konsolidirano).
2009. je hvala Bogu puno manje tih naknadno odobrenih rabata, svega 12 milijuna kn pa je u skladu sa time i manji gubitak (štoviše i malo više od toga manji, dakle postignute su i neke daljnje operativne racionalizacije).
Kada bi se jednog dana moglo doći do toga da "naknadnih rabata" (pored onih "redovitih") više ne bude… svih ovih 12 milijuna kn iz npr. 2009. moglo bi u takvoj sličnoj godini ići direktno u dobit prije oporezivanja. Međutim, nije 2009. nešto posebno "reprezentativna", biti će i boljih (npr. već ova vjerojatno), i na dalje boljih (izvoz i u krizi raste po stopi gotovo 10 %, a stranci brže plaćaju, pogledaj samo odnos domaće prodaje i domaćih potraživanja od kupaca i odnos inozemne prodaje i inozemnih potraživanja – domaći duguju skoro 60 % ukupne godišnje prodaje, strani 22 % svoje godišnje prodaje).
Dakle ovoj firmi je glavni problem stanje "odnosa moći" na relaciji proizvođači-trgovci gdje ovako malu firmu svatko može ucenjivati, može tražati ogromne rabate, i to tek nakon što te iscrpi dugotrajnim neplaćanjem zbog čega moraš dizati kredite za obrna sredstva a koje plaćaš po ogromnim kamatama…
I ovdje je jedini spas u ipak uspijevanju "rasta" kako bi odnos snagao bivao povoljniji, posebice rasta izvoza kako bi imao diverzifikaciju i prema različitim kupcima i u gospodarstvima bolje poslovne kulture (kao što su ne samo Slovenija, nego i Srbija, Crna Gora, Makedonija, BIH… – da svi oni su što se tiče ove vrste kulture – zapravo bolji od naših gospodarstvenika, malo tužno… ali istinito).
Recimo u 2009. na ovu stvar jedinstveno generiranu "ne-fer ispoljivanjem moći velikih prema malome" ukupno je otišlo 12 mil za naknande rabete + 8 mil na kamate (suštinski većinom nepotrebnih kredita, jer da godinama nije ovakvo stanje sa obrtnim kapitalom za investicije bi taman bilo dosta generiranog posovanjem i stvarno krediti ne bi bili potrebni – 100 % su posljedica ovih problema!), što je sve skupa 10 % prodaje. A da je situacija "drugačija" sve ovo se moglo izbjeći, moglo je kapnuti u dobit prije oporezivanja cijelih 20 milijuna kn (u ovoj 2009., godinu bez toga na nuli)! Ogroman iznos za ovu firmu.
Jednog dana kada Zvečevo stane na noge, kada se smanji ova neproduktivna zaduženost, tj. obrtni kapital bude pozitivan i kada bude kao firma "malo veće", malo diverzificiranijih kupaca manje sklonih ovakvim potezima bez problema će Zvečevo početi za trajno poslovati pozitivno, s maržom nakon poreza bar 5 % (vjerojatno rastućom kako relikti prošlosti budu s vremenom nestajali prema stopama 7-8%), tada na prihode dobrano iznad 200 miliijuna kn, rastućih.
Eto, meni stanje izgleda upravo takvim. Dakle jako teško – ali velike nade u budućnost, potpuni oporavak, i vrlo uspješan rad. Jer preduvjeti, potencijali… naznake… sve je u manjoj ili većoj mjeri tu! 😉
hm, bilo bi lijepo da je tako moguće. Ako ste ikada išli u izletište Velika kraj Požege onda situacija i nije tako bajna. Cijeli taj kompleks izgleda tako derutno i fuj, da mi nije jasno kako to može uopće sve funkcionirati. Od svega što Zvečevo iole uspijeva prodati su one izlomljene čokolade koje se pakiraju u vrečice po kilogram i koštaju bagatela, te čokoladice koje pakiraju u kutije od mislim 50 kom. Pa to je kao u vrijeme najhladnijeg socijalizma! Lokalci tamo igraju svoje uloge i nije im bitna cijena dionice, a uz sve što je Zvečevo danas -teško da vrijedi više od kojih 67-70 kn po dionici. Previše je to sve onako Temišvarski…
hm, bilo bi lijepo da je tako moguće. Ako ste ikada išli u izletište Velika kraj Požege onda situacija i nije tako bajna. Cijeli taj kompleks izgleda tako derutno i fuj, da mi nije jasno kako to može uopće sve funkcionirati. Od svega što Zvečevo iole uspijeva prodati su one izlomljene čokolade koje se pakiraju u vrečice po kilogram i koštaju bagatela, te čokoladice koje pakiraju u kutije od mislim 50 kom. Pa to je kao u vrijeme najhladnijeg socijalizma! Lokalci tamo igraju svoje uloge i nije im bitna cijena dionice, a uz sve što je Zvečevo danas -teško da vrijedi više od kojih 67-70 kn po dionici. Previše je to sve onako Temišvarski…
Ni meni nije bitna cijena dionice, kao niti jedne koju imam 🙂
Zanima me vrijednost – i nju držim puno većom od ove tvoje paušalne procijene.
U Velikoj sam bio kao klinac, i tada sam bio jednom prilikom i u Zvečevu, papao čokoladu u tvornici 😀
Te izlomljene čok što svi iz tih krajeva pričate nažalost nisam imao priliku vidjeti. To je nešto kao ovo na Ravnicama što Kraš prodaje u svom dućanu? Jooooj, kako bi ja toga rado, meni ne smeta ako je izlomljena!
Ja inače kupujem Mikado s brusnicom, ponekad i čistu Mikado s mlijekom, ponekad i onu s keksom, a par puta sam i onu novu za djecu sa žitaricama u svom najbližem Konzumu. I tamo ljudi kupuju na kile :rotfl: Baš sam neki dan vidio jednu gospođu koja je u košari imala jednu baš hrpu onih po 100 g Mikado mlijeko, sve iste uzela, nisam brojio koliko ali više od pola kg sigurno, sigurno više od 5 komada 😛
hrpa ti je 5 čokolada????Lidlovi slatkiši će nas nažalost jako,jako puno koštati.
hrpa ti je 5 čokolada????Lidlovi slatkiši će nas nažalost jako,jako puno koštati.
Da, inače ne viđam da netko toliko kupuje u toliko primjeraka bilo čega slatkog.
Čokolada je zdrava, ali u umjerenim količinama, u suprotnom je štetna za zdravlje.
Odrasla osoba ne bi trebala pojesti više od 100 g čokolade na dan, a djeca maksimalno 50 g.
Ja kupim kad sam u dućanu po jednu do dvije (ovisno o tome da li ju sam jedem ili dijelim :D) i tako više-manje svaki drugi dan, a slično gledam i kod drugih ljudi, ili paze na liniju ili na novce… nitko ne kupuje previše, osim možad mog starog, on kod sebe ima neku Billu, gdje su stalno neke akcije, kupiš po tako nekoliko (ne znam točno koliko) u paketu pa kao jeftinije… on eto možda kupi po 5 odjednom, ali ja i ljudi u ZG opčenito – to nekako rade malo opreznije, očito svatko ima svoje razloge zašto 😀 Meni težina nije bila nikada problem, ja što se tiče toga mogu pojest koliko god hoću, ali nemam potrebe, jedna na dan (i to ne svaki dan) saaasvim dosta.
P.S. Kada bi se svi Hrvati ugledali na mene i pojeli 100 g Mikao čokolade svaki drugi dan…. prodaja bi ovdje bila malo bolja 😛
P.P.S. Baš jučer pričam sa kolegom koji je mladi prehrambeni-tehnolog po struci, i baš veli on meni kako su Kraš čokolade "loše", pitam ja njega a Zvečevo, a on tako uzbuđeno, široko raširenih očiju: Zvečevo čokolade su "prave čokolade"! Jedine u Hrvatskoj koje stvarno valjaju. Bilo mi je tako jako drago čuti 😉
Bilanac se stabilizira, prihodi rastu… to su pozitivni trendovi 🙂
Ima ih koji misle drugačije, cijena pada.