Lindt excellance 70% kakao u talijanskom supermarketu kupio prošli tjedan za cijelih 11 kuna.
Šokirao sam se za neke cijene piva i čokolade (upola jeftinije nego u nas)
Mene ovo brine zbog turističke sezone.
Talijani su podbacili prošle godine, očito će i ove… jer oni su totalno bankrotirali (deflacija!), ništa čudno ne bi bilo da upravo oni a ne Španjolska krenu stopama Grčke, u tom slučaju je raspad eurozone nezaustavljiv.
Jer kada im čoklada duplo jeftinija nego i u USA (gdje je inače sve takvo jeftinije nego kod nas u Europi) http://www.lindtusa.com/product-exec/product_id/43/category_id/5/nm/Excellence_70_Cocoa_Bar , očito su banani [lol]
Lindt excellance 70% kakao u talijanskom supermarketu kupio prošli tjedan za cijelih 11 kuna.
Šokirao sam se za neke cijene piva i čokolade (upola jeftinije nego u nas)
Mene ovo brine zbog turističke sezone.
Talijani su podbacili prošle godine, očito će i ove… jer oni su totalno bankrotirali (deflacija!), ništa čudno ne bi bilo da upravo oni a ne Španjolska krenu stopama Grčke, u tom slučaju je raspad eurozone nezaustavljiv.
Jer kada im čoklada duplo jeftinija nego i u USA (gdje je inače sve takvo jeftinije nego kod nas u Europi) http://www.lindtusa.com/product-exec/product_id/43/category_id/5/nm/Excellence_70_Cocoa_Bar , očito su banani [lol]
[/quote]
A nije ni u Švicarskoj puno skuplja, u jednom malo većem dućanu je bila 2,55 chf znači 13-14kn.
Ali zanimljivo je da u Migrosa imaju uvik neke akcije na čokoladu. 4 do 5 čokoladi u paku i dobiješ je dosta povoljnije (Eto Zvečevu jedna ideja). A možda toj čokoladi samo prolazi rok pa dijele
Kakvo sad Zvečevo ima s time veze? [lol]
Htio si valjda reći: "evo Todi jedna ideja"!
A on to i radi, zar nisi vidio u Konzumu slične akcije?? Samo što to kod njega opet ispadne ne puno jeftinije nego na komad.
Trgovci kupuju i u Švicarskoj, i u USA, i u Italiji, i kod nas… više-manje po sličnim cjenama, ali onda po koliko će prodati krajnjem kupcu… tu na red dolaze njihove različite cjenovne politike, različite percepcije gdje se može zraditi a gdje ne… Npr. u našim uvjetima gdje ljudi sve manje kupuju, naravno da se ne može u trgovini profit generirati iz nečega cjenovno elastičnoga, pa je jedino što trgovcima preostaje cjene kruha, mlijeka, i osnovnih prehrambenih namirnica, te čokolade kao najveće slatke ovisnosti: dizati u nebo!
Koliko god da Todi zagusti, koliko god da mu krediti sjednu za vrat, on ima rješenje: cjene čoklade (kao i kruha!) dignuti u nebo, velike tu marže zarađivati… a Zvečevu i drugim dobavljačima, po starom običaju, tu robu isplatiti tek za godinu dana, i dakako: ne baš u novcu… nego mlijeku u prahu i sl. gluposti što svima uvaljuje kada se naljute pa kažu "čovječe: plati nam konačno za prošlu godinu, ili više nećemo moći dobavljati robu", onda trgovac kaže, vrlo rado, iznimno vas cijenimo, vi ste naš vjerni partner, vi ste nam na prvom mjestu, zato vi možete čak i birati što ćete umjesto novca: hoćete li mlijeko u prahu, ili rižu, a imam nešto i žita i kukuruza, ako vam treba dajem po toj i toj cijeni, vrlo vam se isplati obzirom kako drugi prodaju ovih dana… i onda dobavljač mora pristati na bilo koju opciju…
Tako to kod nas ide. Ono što cjenovno nije elastično: to će biti sve skuplje i skuplje, barem u nekim dućanima… 🙂
Toda redovito isplaćuje u kešu jedan Nestle. zato rokovi plaćanja u Konzumu jesu cca 180 dana jer plaća Nestleu redovito, a Zvečevu kad mu se prohtije.
Ma cher Odette,
Možda nas se nekim čudom sjete i otkinu mrvicu (40-tak milijuna EUR) za nas. [pray] [smiley]
Avec amour,
Ma cher Odette,
Možda nas se nekim čudom sjete i otkinu mrvicu (40-tak milijuna EUR) za nas. [pray] [smiley]
Avec amour,
Oni imaju vrlo jake (stabilne/pouzdane) operativne profite u rangu cca. 15 mlrd USD godišnje (i operatvini novčani tok s time u skladu, što znači da je sve ok i ne-nategnuto) što znači da bi se dugoročno bez problema mogli zadužiti za nekih cca. 100 milijardi USD, i sa ovih 28 milijardi… pa oni bi gotovo pa mogli preuzeti Coca-Colu!
Taj potez, izgledao bi "hrabro" (opasno?), povući toliku polugu i toliko se prerastegnuti…, ali to bi vjerojatno dugoročno Nestle učinilo jednom od najjačih kompanija na svijetu, trajno!
Preuzeti Coca-Colu, kompaniju tako fantastičnih marži i povrata (mega brenda!), povijesno dokazno, prema svemu sudeći trajno održivo, biznisa koji je simbol poslovne izvrsnosti, uspjeha, simbol američke kompanije kraljice svih kompanija… ej, to bi stvarno bila svojevrsna "pobjeda", pobjeda nas Europljana nad Amerima.
Naravno da kod nas nitko nema muda za takvo što, da u Nestle-u čuju ovakve ideje (100 mlrd poluge, pa -> Coca-Cola [lol] ) rekli bi da osoba koja to priča mora da je totalni luđak 😛
Ali mogao bih se okladiti, da to, koliko god izgledalo "rizično" (ali tko ne riskira taj ne profitira? :D), zapravo je odlično pogođenog omjera rizika i potencijala… da je to nešto što bi od Nestlea stvorilo najbolju kompaniju na svijetu, a u vlasništvu naših Europljana… nisu doduše u EU, ali nema veza, naša Švicarska je svejedno ponos Europe. Ali ipak nemaju oni muda za takvo što. Niti pokušati. Naravno da teško da bi uspjeli, oni sigurno ne bi prihvatili niti u razmatranje baš nikakvu ponudu ispod 150 mlrd USD (što je premija od 30 % na sadašnju cijenu), pa bi stvarno se trebalo i više nego jako rastegnuti za ovakvo nešto… i nitko se to u Europi ne bi usudio, pogotovo ne sadašnja garnitura u Nestleau, ali da to naprave… povijest bi ih slavila. (Buffett svoj udio vjerojatno ne bi htio prodati za te novce, ali za Nestle još bolje, bar ne bi morao iskeširati baš toliki iznos nego nešto manje od 100 % udjela… što je super, glavno da se preuzme kontrola, konsolidacija… a ne mora se 100 % dionica, pogotovo kada je takva situacija da je potrebno "veliko rastezanja", a preuzeti recimo 50 %, bilo bi genijalno, i ispalo bi tada mačji kašalj, ali problem je što se u preuzimanjima mora računati na prihvaćanje ponude od svih…)
Autor članka sasvim suprotno, ne preporučuje velike kupnje… sigurno da bi bilo problema sa regulatornim odobrenjima za neke bliže grane, ali Coca Cola je možda dovoljno udaljen segment (imaju s njima značajnih preklapanja, ali mislim da se ne bi tretirala kao monopolistička situacija) da bi to moglo proći bez problema… problem je samo što oni nemaju hrabrosti za takvo što. To je problem nas Europljana opčenito, premalo hrabrosti za velike poteze.
Ma cher Odette,
Avec amour,
Ma nek kupe bilo što u regiji, samo da vidimo koji su parametri.
Naravno, da bi ovih 40m€ bilo optimalno ulaganje. :))))
Ja baš danas pričam ovdje kako europske firme "nemaju hrabrosti", kad gle, prema večerašnjim informacijama koji su izgleda istinite: naša hrvatska firma (ATGR) – vrlo hrabro preuzela firmu (Drogu) veću od sebe!
Svaka čast!
Naše Zvečevo ne može nikoga preuzimati… ali može biti preuzeto 😛
Nije zaključak nego obična žalopojka :P, znate da se ja inače volim vidjeti u ulozi preuzimatelja a ne obratno… pa ovdje žalim što je obratno ali ponavljam da to može zapravo biti i bolje nego ona druga teška i komplicirana uloga – prodati je uvijek puno lakše nego kupiti… pa eto, ovdje ne moramo brinuti o stvarima kakve moraju na ATGR (da li su skupo platili, nisu li skupo platiili i sl.), mi jedino što ćemo gledati je cijena ponuđača u preuzimanju… što ponekad nije loše 🙂
Meni je isto draže gledati kako se nešto stvara nego kad se rasprodaje,ali što ćemo kad su došla gadna vremena.Tu ne mislim na ZVEČEVO nego na cjelokupnu situaciju.Dapače,ZVCV je jedna od svjetlih točaka
pa i ako ništa od toga ne bude,izvjesno je da je ova naša tvrtka prebrodila krizu i više nego što se moglo očekivati.Opet mnogi ljudi su prestrašeni pa prodaju jeftino,iako ne znaju što prodaju.Nije im za zamjeriti,a usput kako bi drugačije mogli kupiti ovako jeftino.