ZVCV (Zvečevo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZVCV (Zvečevo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po meni je ovo izgledna opcija po naravi stvari. Da li se stvarno događa, saznat ćemo uskoro ako da.

Što se cijene tiče tu ste malo polupali lončiće.
Unatoč krizi nema teoretske šanse da vlasnik proda svoj udio u cjelokupnom Zvačevu, a da ga ne valorizira preko 30 milijuna€.

Ili tako ili od prodaje nema ništa. Pa nije se Alvir bunike napio.
Nema eventualna prodaja nikakve veze s lošim financijskim stanjem Zvečeva pa da ga daje bud zašta.
Vidim da su sadašnje cijene na tržištu kapitala ušle duboko u svijest. Ali na zaboravite da su one rezultat prvenstveno financijske krize.
Ako se bude kupovao business, onada se to plaća drukčije.

Zna li netko kako prolaze na sajmu u Espnji?

1. Unatoč krizi nema teoretske šanse da vlasnik proda svoj udio u cjelokupnom Zvačevu, a da ga ne valorizira preko 30 milijuna€.

2. Ako se bude kupovao business, onada se to plaća drukčije.

1. Pretpostavljam da misliš na 100% Zvečeva, a ne na Alvirov dio jer mi to izgleda realno
2. Naravno da se to drukčije gleda, ali financijska kriza smanjuje i vrijednost businessa

I još bi nešto napisao nevezano za to ima li konkretne istine oko ove priče.

Ova je kriza idealna prilika da se hrvatski gospodarstvenici uhvate pameti i počmu okrupnjavati hrvatsku industriju kako bi mogla biti konkurentna na vanjskom tržištu.
Po meni je ovo idealna prilika da svoj ego spreme u džep i napokon krenu u pravom smjeru.

Zato u ovoj priči oko Tedeschija i Zvečeva vidim zdrave logike.

U istom smjeru razmišljam i o Paviću, Artukoviću, Grbešiću, Vidoševiću, kad smo već kod ovog segmenta industrije.

Za sajam u Španjolskoj vjerojatno ne znaju još niti u Zvečevu. Radi se o jednokratnom punjenju trgovina, a rezultati bi trebali poznati po isteku sajma.

1. Unatoč krizi nema teoretske šanse da vlasnik proda svoj udio u cjelokupnom Zvačevu, a da ga ne valorizira preko 30 milijuna€.

2. Ako se bude kupovao business, onada se to plaća drukčije.

1. Pretpostavljam da misliš na 100% Zvečeva, a ne na Alvirov dio jer mi to izgleda realno
2. Naravno da se to drukčije gleda, ali financijska kriza smanjuje i vrijednost businessa

[/quote]

1. DA
2. Smanjuje, ali to je već ukalkulirano. Pa zar nije samo jedan pogon za proizvodnju jaffa keksa nedavno prodan za 20 milijuna €. Računao sam tada, po svim je parametrima poslovanja najmanje 5 puta manje vrijedan bio od Zvečeva.

Ima smisla ovo s Atl. U prirodi takvih korporacija je da se šire i to je ok, ako se radi razumno i odmjereno. Tedechija sam slušao dva puta na faxu managementa u Zg. i čovjek je nenormalno normalan, stvarno je faca. Tažišta Zvečeva i Atl.G. se podudaraju i Tedechi može bez problema preuzeti svu disribuciju Zvečeva i dobar dio postojećeg troška pretvoriti u dobit.

Već sam pisao da je Zvec. jako u tehnološkom kadru, ali slabo u onom drugom – managerskom, a tu je Tedechi jak. Ako misli kupovati sad je pravo vrijeme. Prije godinu dana Grba je frkno 20% dionica Kandita u visini 130 mil. kn po cijeni od 1.300 kn dionica, a po kojoj cijeni bi danas prodavao?!?
Tajming je bitan, tajming!

Već sam pisao da je Zvec. jako u tehnološkom kadru, ali slabo u onom drugom – managerskom, a tu je Tedechi jak. Ako misli kupovati sad je pravo vrijeme.

bolno istinito. Zvečevo je u tehnološkom smislu, kvaliteti proizvoda, ne jak nego VRHUNSKI.

Ali sve ostalo, uključujući marketing kao jako važnu stvar u ovakvoj industriji i ovakvoj fazi razvoja firme, prilično drugačija priča.

Svatko tko ima ovo drugo, ZVCV mu je sada genijalna stvar, jer može dobiti bar malo jeftinije nego prije godinu-dvije, "obzirom na krizu i sve to", premda to naravno ne bi trebalo baš puno utjecati, nije Alvir lud, kao što netko kaže.

Ne radi se ovdje samo o tome da je Atlantic grupi ovo super akvizicija, ovo može biti super akvizicija bilo kome tko može pojačati upravljačke kadrove i promijeniti ploču glede marketinga, kao i ojačati distribuciju (kroz suradnju baš sa tim istim ATGR), postoje "konglomerati" koji preuzimaju firme i u novim djelatnostima u kojima uopće nisu bili niti na koji način… i nekima takvima je ZVCV dobra kupnja, ZVCV je svima dobra kupnja – pitanje je samo: želi li Alvir prodati, i na koliku cijenu "ga mogu stisnuti" (ovisi o njegovim privatnim financijama… a ne vjerujem da su loše, uzimao je dobre dividende…).

Što se tiče problema koje samo ZVCV ima sa likvidnošću.. a takvo je stanje sada u cijeloj RH, to nije nešto neobično ili katastrofalno, to se može i blažim metodama ublažiti i preživjeti, no po meni… Zvečevu zapravo treba uz jedan "preustroj poslovanja/upravljanja, uz novi naglasak na distribuciji i marketingu" jedna kapitalna injekcija koja bi podržala sve to, možda bolje da Alvir i mali dioničari ZVCV zapravo sada dokapitaliziraju, a sa ATGR recimo neku dublju poslovnu suradnju ostvare… ako se ne ide na prodaju. ATGR je poželjna kao partner!

Vjerojatno da bi bila puno niža od 800 kn…

…i svakako bi ovo za Tedeschi-ija bio super potez

…međutim teško je vjerovati u ovakva neprovjerne informacije, pa bezbroj je takvih u zadnje vrijeme, stalno netko nešto izmišlja, svaki dan nova patka. Tako su neki dan izmislili i da je Tisak preuzeo Distri press (pa to ne bi niti prošlo, ne bi to AZTN dozvolila).

Da je ovo istina, tj. da "ti bankari stvarno to znaju", zašto onda ovih dana ne vidimo malo jaču kupnju na ZVCV?? Zašto ti bankari tada ne kupuju, jer: sigurno da će cijena u preuzimanju biti veća od sadašnje tržišne, to je bar 100 % sigurno, zašto bi netko propustio tako sigurnu zaradu kakva se kod nas na burzi sada teško može znači…

Sve je moguće, ali je ovo krajnje čudno, da je ta vijest nekome poznata… i taj isti da sada ne kupuje , čudno bi to bilo…

U pravu si kad si sumnjičav, ali tisak je posredno preuzeo distri-press, to je poznato već pola godine ma što ti o tomu mislio. što se zvečeva tiče, preuzimanje će se dogoditi unutar idućih 5 godina, to sigurno znam, jedino je pitanje cijene. Alvir je već odbio 800 kuna po dionici pa sumnjam da će, usprkos trenutnoj krizi, dati ispod. Govori se o 1000 kuna po dionici, a po meni je sve ispod 1200 u redu cijena kod preuzimanja. Alviru lova trenutno ne treba, a kada bude prodavao, prvo će ponuditi Agrokoru, a tek onda Atlanticu, iako već surađuju intenzivno. A brokerima inače nikad ne treba vjerovati jer da je tako, oni bi već sve očistili ispod 300-400 kuna jer znamo da alvir ispod 1000 kuna teško da će dati.

...povijest se ponavlja...

Alvir je već odbio 800 kuna po dionici pa sumnjam da će, usprkos trenutnoj krizi, dati ispod.

pa razuman čovjek, da sam na njegovom mjestu (većinski paket) ja ni u ludilu ne bih dao ispod takvih cijena trenutno, a kako vrijem protiče letvicu najvjerojatnije (ovisno o dugoročnoj perspektivi biznisa, uvijek iznova procjenjivanoj obzirom na nove situacije i mogućnosti) podižem iz godine u godinu na malo više…

Alviru lova trenutno ne treba, a kada bude prodavao, prvo će ponuditi Agrokoru, a tek onda Atlanticu, iako već surađuju intenzivno.

ovo je ključno znati, ja to ne znam… ako je tako, ako mu ne gori pod petama nego dapače "ne treba mu", onda je jasno da neće pristati na skromne ponude.

Jedino ne znam zašto bi prvo ponudio Agrokoru… neka ponudi svima pa neka se jave ravnoprovno, zašto baš forsirati određenog preuzimatelja, možda niti Agrokor niti Atlantic nego netko treći ponudi mrvicu višu cijenu… a uz dobre odnose sa Agrokrorom i Atlanticom nudi i dobru podlogu za daljni rast i razvoj Zvečeva ako je to ono što Alvira osim novca "tako društveno odgovorno zanima" (pa zato "bira kupca").

Kako god, meni je ZVCV jedna od najzanimljivijih dionica koje držim, koliko god neki obzirom na ovu nelikvidnost mislili da ovo nije cool dionica :D, uvijek je cool držati nešto tako vrijedno a uz takav diskont kupljeno, ma koliko god "trebalo čekati da se vrijednost tržišno prepozna, na ovaj ili onaj način".

Da, o Tisku ne znam detalje… ja ipak ne baratam sa inside informacijma pa kao obični smrtnik zbilja ne znam što se tamo i kako kuha, i nije mi to toliko važno, jedino što me kopka je (a to mi nitko ne zna odgovoriti iako svi tako pametni i puni inside info) da li je Adris prodao na kraju tih svojih 25 % Distri press-a ili nije, ako je zanima me po kojoj cijeni, ako je po onoj po kojoj bi se moglo otprilike naslutiti iz novčanog toka sa Q2, onda je to vrlo cool 😀 Evo kad smo već kod akvizicija i ove kompanije željen istih (samo zbog preizbirljivosti nemre ništa naći adekvatno), zašto ne bi Alvir prodao Adris-u kada bi oni došli sa nekom ponudom… jer oni su jako dobri i sa Agrokorom i sa Atlantic grupom… Zvečevo bi sigurno zabljesnulo od sjaja u okrilju ovako snažne Grupe i ovako dobro povezane sa distribucijom/trgovinom… E da se ostvari ta nevjerojatna pretpostavka (ne AGKR, ne ATGR, nego ADRS!) ja tvrdim da bi se kroz 10-ak godina ostvarila i još nevjerojatnija: ZVCV bi preuzelo KRAS i postalo vodeći regionalni konditor, imalo bi istu putanju rasta kakvu je TDR imao iz 20. po veličine kompanije u regiji do 1. regiji uz kupnju i svog domaćeg do nedavno nekoliko puta većeg konkurenta!

Kako god, bilo samostalno bili u okrilju nekog većeg holdinga, ZVCV čeka lijepa budućnost, malo manje lijepa ili malo više – ovisno koji se put izabere, ali svakako lijepa.

Ma kada bih znao da da neće svi prodati i da ne bi ostao među 5 % (a i kad bih znao, pa neće pri istiskivanju manjinskih dati manje nego javnoj ponudi…), ja mislim da bih pri javnoj ponudi… i po 800 kn, prodao tek oko polovicu dionica, ostatak trajno zadržao… ne želim se odvojiti od ZVCV, previše se vežem za dionicu koju kupim 😛

neće kupac imati za istiskivanje ni pod razno. odakle crpiš te izraze. jel znaš što to znači i koliko se mora imati da se to provede? ohladite se dečki, ništa se nije dogodilo i neće još neko vrijeme. cijena je jeftina i treba sada skupljati polako, kako tko može, a kad jednom dođe na 800-1000 kuna kroz 5-10 godina, onda treba prodati, bez obzira na prodaju agrokoru ili atgr-u ili ne. a mogući su i drugi igrači.

...povijest se ponavlja...

Mogu reći da sam na svoje uši čuo od jednog managera iz Zvečeva da su imali ponudu od 40 mil. Eura i da su je odbili (to ono prije godinu dana).

neće kupac imati za istiskivanje ni pod razno. odakle crpiš te izraze. jel znaš što to znači i koliko se mora imati da se to provede?

kako koliko, pa ni ovih 40 mil eura što spominje kolega 777 recimo nije ništa tako puno, nekima je to sitniš :D, što ti znaš koliko se ljudi može javiti na ponudi za preuzimanje kada bi nakon kupnje od Alvira ponudili ju, zašto misliš da ne bi 95 % dionica prihvatilo ponudu od preko 800 kn?, to je svima lijepa zarada, čak i onima koji su kupovali na ATH, svašta bi danas ljudi prihvatili… :D, mislim da je sada lakše nego ikada stjecati tako velike udjele, čim se negdje ponudi premija na ATH – to leti do 100 % u ruke preuzimatelju…

ohladite se dečki, ništa se nije dogodilo i neće još neko vrijeme. cijena je jeftina i treba sada skupljati polako, kako tko može

slažem se :D, samo što ja nemam trenutno za dokup, što se mene tiče bolje neka cijena ostane nisko dok možda jednom ne budem imao…

New Report

Close