Našao na susjednom forumu slijedeće:
Evo jučer stigao poslovno od njih,
situacija:
120 ljudi otkaz,
gase 3 smjenu a sa drugom neznaju kaj će,
Plačanje prema meni trnutno: 210 dana ( ako imam sreće )
a trenutno lovu da kupe rezervene dijelove od mene nemaju i traze ( mole )
barem nešto kako bi mogli raditi
A bili su hebena firma prije godinu dana
a sada imam osječaj da nece dugo
Ne znam da li je u Zvečevu također baš takva situacija, ali u svim ostalim manjim firmama koje sam u zadnje vrijeme "vidio iz prve ruke", stanje je baš takvo, nitko ništa ne plaća, ne mogu ljudi platiti svoje dugove jer njima svi ostali duguju i prvo čekaju da naplate svoje potraživanja, a ti koji njima duguju duguju zato što njima njihovi dužnici pak duguju, banke ne odobravaju kredite, HBOR ne isplaćuje već ugovorene kredite i sl.
U državi je stanje nažalost takvo, a tek je početak… stvar je u tome samo da svi svima sve lažu (političari prije svega, preumanjuju krizu) i najšira javnost misli "kako je sve normalno", a zapravo ništa nije normalno, manje je normalno nego onda kada su "padale granate i zavijale sriene", no kako sada sirene nitko ne čuje, granate nitko ne vidi, svi misle "kako je sve normalno".
Zvečevu očito duguje Konzum, tko drugi… ali to će se valjda riješiti, Konzum mora platiti svoje obveze ako misli dalje poslovati… a za firme poput Zvečeva i sl…. možda bi uskoro moglo biti vrijeme za nekakvu dokap. i sl., ali u svakom slučaju kvalitetne firme će svoja potraživanja naplatiti, operativni kapital nabaviti odakle god… i nakon krize izaći samo još jače.
Što se tiče cijena na burzi… kod mnogih je uračunat "i smak svijeta", fraza koja sam negdje pročitao, a na ZVCV se definitivno odnosi [lol]
I ja pretpostavljam da je Konzum dužnik.
OFF topic: Firmi u kojoj moja žena radi Konzum plaća sa rokom iznad godine dana iako se dogovaraju na puno kraći rok. Budući da Konzum i nije njihov veliki kupac (oko 1%), odlučili su im više ne isporučivati robu jer traže stalke, promidžbu, reklame, velike rabate, a ne daju nikakve garancije, zadužnice…. U konačnici puno muke, posla, zajebancija oko naplate (na kraju su kompenzirali poslom kojeg inače plaćaju 15-20% niže) i kad podvučeš crtu -zarada 0, a imao si angažiran kapital godinu dana.
Ovo s Konzumom je užasno. Imam i ja jednu priču s jednom manjom firmom, užas. Boli Todorića što on uništava malu firmu. Preko dvije mlrd. duga dobavljačima, a naša vlada ne reagira.
asdf…za koju firmu si izvadio onaj text s drugog foruma. Pa nije valjda za Zvečevo?
Je, za Zvečevo neki anonimni lik to rekao, a moguće da je istina… ja nemam nikakvih inside info o ovoj firmi, mogu vjerovati ili ne vjerovati, a obzirom da mi je poznato kako je ova pojava raširena danas, baš nikakvo čudo da je tako i sa Zvečevom, zbilja je tek jedna od "većine" firmi koji su sada u ovakvoj situaciji, a vjerojatno da većinu toga duga čini Konzum, to isto nagađamo ali ima smisla.
Sve to nije nešto što treba dugoročno zabrinjavati ako vjerujemo da će dužnik kad-tad platiti (Konzum hoće) a firma će kratkoročno naći dovoljna obrtna sredstva (a uspjet će i to, sasvim sigurno).
P.S. Da, Konzum dobavljačima duguje preko 2 mlrd kn još na Q3 iz 2008., do današnjeg dana se to moglo (i vjerojatno jeste) još drastično povećalo. To je dvostruko veći dug samo prema dobavljačima nego je kapital firme, više nego ukupna kraktotrajna imovina, saamo prema dobavljačima, a ukupan kratotrajni dug je više nego duplo veći od kratkotrajne imovine – dakle radi se o potpuno nelikvidnoj firmi, i uz to uukupnog duga 5 puta većeg od kapitala, 2,5 puta većeg od kratkotrajne imovine, odnosno 10-ak puta većeg od EBIT tj. uz ovakvo sjajno stanje potrošnje kakvo su imali naši mali potrošači u ovo zadnje vrijeme potpuno bez uzimanja u obzir da dolazi kriza i da bi se standard potrošača im mogao smanjiti a pogotovo bez uzimanja u obzir kreditnog rizika (promjene kamatnih stopa, uvjeta izdavanja novih kredita…) i tečajnog rizika (financijske obveze vezane za EUR) Konzumu treba i u tom (pre)optimističnom slučaju 10 godina poslovanja sa čistom nulom (neto dobit = NULA) da bi otplatio svoje dugove kada bi poželio recimo napokon malo dovesti u red tu svoju bilancu, dakle Konzum je ovdje firma čiji se dioničare zapravo imaju puuuno više brinuti zbog nelikvidnosti i prevelikog duga.
P.P.S. A cijeli Agrokor je prema dobavljačima dužan na kraju 2007. nekih 5,5 milijardi kn, pitaj Boga koliko je danas, ukupno obveza ima 12,62 mlrd kn (pitaj Boga koliko je danas!), što je nekih 2,57 puta više od ukupnog kapitala – nešto jako opasno, evo samo da stavimo to u neki odnos: zamislite npr. da Adris grupa poželi biti relativno pod takvim opterećenjem, trebala bi dignuti kredit od 15,5 milijardi kuna, ukupno bi imala 18 mlrd keša, pola RH kupit… lako je razvijati svoj posao na kredit i dug dobavljačima, lako je tako biti pametan.
Banana je s Todorićem. Čovjek je sam rekao da je opsjednut s firmom što će reći da baš ne vlada sobom, a tko ne vlada sa sobom ne vlada s ničim pametnim.
Inače s Konzumom nije baš tako loše. Treba uzeti da u nekretninama ima milijarde i to je protuteža dugovanjima. Ali naravno, cijenu svega plaćaju dobavljači. S jedne strane prodaju puno preko Konzuma, a s druge podnose poniženja neplaćanja.
Mada ima tu jedna špreha koju im je Toda sigurno prodao – ako se ne proširiomo brzo po HR učiniti će to drugi…i slično. Lura i Karlovačka pivovara nisu pristali na koncept pa su bili sramotno izbačeni.
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanje se je nešto prijetila i za dva-tri dana ni glasa čuti.
E, zaboravio sam napisati, čokolade su ludilo. Vala ga naprave nemoguće dobro.
Šteta da nemaju 3-4 svjetska čovjeka da plasiraju proizvode vani. Zašto ih npr. nema u Japanu?
Mikado je neki japanski bog pa onda najbolja čokolada od riže u svijetu i bla, bla.
Još uzmu Cro Capa za reklamu …i eto ti posla. Al hebi ha, od Bosne, Srbije ne znaju dalje.
Ima ih kao nešto po Kanadi, Australiji …valjda u dva dućana.
Da im ja dođem u firmu, a radio sam godinama isključivo međunarodne poslove, s takvim proizvodima bih razvalio.
Vala sam dosta pisao…gute Nacht an alle!
Za prodavati vani treba imati količinu i treba puno vremena se probiti. za početak treba raširiti portfolio što sada rade, pokoriti regiju i onda se ima snaga za pokrenuti posao vani, a da to ne bude samo marketinga radi kao što je jana u New Yorku u Madison Square gardenu službeno piće.
Ako upali priča sa španjolcinmato bi trebao biti dobar znak.
Inače, moji roditelju i neki prijatwelji redovito kupuju kilska pakiranja u diskontu (kila monda sa brusnicama je 30 kuna – mislim da je 20 komada u igri). Kažu da je kvaliteta drastično porasla. Ne pada im na pamet kupovati nešto drugo.
Sad je vrijeme, kao nikad prije, da se kupuje hrvatsko. Zvecevo je definitivno napravio iskorak s novom serijom cokolada, a kako sam citao ovdje, trebalo bi biti jos toga. Kvaliteta je zadovoljavajuca, bar meni, i definitivno su neusporedivo bolji od mase low cost bugraskih/rumunjskih i slicnih margarinusa. Zapravo, grijeh je opce usporedjivati ih s dnom ponude.
Moja je politika konzumirati proizvode cije dionice posjedujem, ali isto tako kupovati ih za poklone kad se drugima dolazi u goste. Od nedavno je Zvecevo zauzeo svoje mjesto na mojoj shoping listi [proud]
Ma cher Odette,
Teško će biti probiti se u Japan kada nam se čokoladne perjanice zovu japanskom inačicom Poglavnika. Naime, Mikado je stari naziv za japanskog cara (http://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_of_Japan). Nadalje, Mikado je europsko ime za vrlo popularni čokoladirani štapićasti keks u japanu poznat kao Pocky. Proizvod je vrlo popularan i u Francuskoj (http://www.telemarket.fr/dynv6/produit/918577.shtml). Kako je onda moguće prepoznati čokolade Mikado na tim zasićenim tržištima? Osobno, nikad mi se taj naziv nije previše niti sviđao. Većina ljudi kod nas i u regiji još uvijek povezuje Mikado isključivo s čokoladom s rižom. Trebamo rebranding. Prijedlozi?
Avec amour,