Vec se u izvjescu za prvi kvartal vidjelo da se radi na smanjivanju radnika. Gubitak je vecim djelom (2/3) bio zbog otpremnina. Tako da ovo i nije toliko neocekivano za mene.
Zitnjak cekaju bolji dani ali sto ce biti s dionicom? Pojma nemam. Sto namjerava HFP i Agrokor(Konzum)? Hoce li se drzava rijesiti svog dijela? I po kojoj cijeni? Bilo bi suludo da to bude cijena koja je trenutno na burzi. Pa Agrokor je ovo platio oko 850 kn prilikom zadnje ponude za preuzimanje, ako se ne varam.
Tja… Ako će tih 5,1% kupiti Konzum (tj. Agrokor) – možda i novcem Žitnjaka – u svakom slučaju je bolje da to bude po ovim cijenama nego nekim puno većim. Zašto trošiti 10 puta više novaca (9 milijuna umjesto 900 tisuća) ako se ne mora? Možda i u tom grmu leži zec koji objašnjava zašto je trenutna cijena takva kakva jest.
Moje osobno mišljenje (koje ne mora biti točno) je da za dioničare Žitnjaka (a njih ima po zadnjem izvješću preko 1.220, dakle prosječan dioničar ima 14,9 dionica 😀 ) eventualna kupnja HFP/HZMO paketa po trenutno tržišnoj cijeni može biti jako zanimljiv pokazatelj. Najvjerojatnije bi to mogao kupiti Konzum (to bi bilo najlogičnije), ali nikad se ne zna…
Gledajući čisto fundamentalno, danas Žitnjak (na papiru) djeluje podosta bolje nego pred 15ak mjeseci kad je ovakva cijena bila zadnji put:
– dug/kapital je smanjen na 1,83%, veličinu o kojoj praktično sve firme na ZSE mogu samo sanjati – iako je zasad malo 2KV izvješća, za usporedbu: JNAF ima dug/kapital 6,74% (po 1kv), a poznato je da je JNAF zasad jako malo zadužena firma (za usporedbu, na kraju 2009. ZTNJ je imao 7,54% a JNAF 7,36%).
– koeficijent tekuće likvidnosti popeo se na 16,58 (primjerice, ERNT za 1.KV ima KTL od 6,79)
– neto obrtni kapital u užem smislu (kratkotrajna financijska imovina – kratkoročne obveze) također je na zavidnom nivou i iznosi 195,7% (trenutne vrijednosti dionice).
Naravno, to su samo neki pokazatelji iz izvješća (ima ih svakakvih) koji se iz kvartala u kvartal popravljaju.
Smanjenje broja radnika i otpuštanje/prodaja/zakup trgovina počelo je još nakon razdruživanja Mlinar/Žitnjak (s prvim Mlinarovim dućanom u Gajevoj), a intenziviralo se u zadnjem kvartalu prošle godine, nakon što su dionice Žitnjaka prebačene s Agrokora na Konzum – 9 dućana je dano u zakup/prodano Mlinaru, 15 je prebačeno na Konzum, a ovaj zadnji u Teslinoj je zasad još na Žitnjaku, iako će vjerojatno u ovom kvartalu i on biti napušten (podatak s Glavne skupštine na kojoj sam bio). S obzirom da od njega na 100tinjak metara postoje već i Mlinar u Gajevoj i Konzum na uglu Teslina/Praška, doista me zanima što će se u tom prilično atraktivnom lokalu smjestiti…
I da, Agrokor je ponudu za preuzimanje obavio po cijeni od 858,06 kn.
Pritom je preuzeo 70.242 dionice (34,16%) za što je potrošeno 60,27 milijuna kuna.
Trenutno je broj preostalih dionica 28.624, od čega 10.412 otpada na HFP/HZMO, a 18.212 na male dioničare.
30.07.2010 T: 27.07.10 Pros. cijena: 85,90 (07.07.10)
RB Dioničar Broj %
1. KONZUM D.D. 177.019 86,08%
2. HZMO 5.316 2,59%
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 5.096 2,48%
4. HABERLE SAŠA 350 0,17%
5. PRAKIŠ BOŽIDAR 299 0,15%
6. WERKOS DOO 239 0,12%
7. PBZ D.D. 212 0,10%
8. RUMIHA FRANJO 185 0,09%
9. SAKOMAN KATA 184 0,09%
10. MILANKOVIĆ RANKO 180 0,09%
UKUPNO 189.080 91,96%
Stanje na dan 18.8.2010. top 10:
ŽITNJAK D.D./REDOVNA ZTNJ-R-A
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
1. KONZUM D.D. 177.019 86,08 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
2. HZMO 5.316 2,59 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 2.534 1,23 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA -2 562
4. HABERLE SAŠA 350 0,17 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
5. PRAKIŠ BOŽIDAR 313 0,15 Osnovni račun ODRA, HRVATSKA + 14
6. WERKOS DOO 239 0,12 Osnovni račun OSIJEK, HRVATSKA
7. PBZ D.D. 212 0,10 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
8. RUMIHA FRANJO 185 0,09 Osnovni račun SESVETE, HRVATSKA
9. SAKOMAN KATA 184 0,09 Osnovni račun DONJA ZDENČINA, HRVATSKA
10. MILANKOVIĆ RANKO 180 0,09 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 90,71
Dakle, preko burze nije prošlo, povijest se ponavlja, vjerojatno dodjela dionica HRVI ili braniteljima. Uglavnom na više računa jer bi inače nastala promjena u top 10, ipak su 1,23% dionica tvrtke dodijelili na više računa, što nije zanemarivo.
HFP je također na sličan način smanjio udjele u ATPL i JDPL ovih dana, pogotovo na jadroplovu jer da je jedan kupac bilo bi vidljivo u top 10.
Idemo dalje…
20.8.2010. promjene:
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.637 0,80 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA – 897
Zadnja tri dana napravili 26 transakcija.
Vjerovatno ostajemo u redovnom trgovanju.Još ovakva tri dana i norma od 60 transakcoja ispunjena.
Kupaca od 75 do 80 ima,a prodavača se uvijek nađe.
Što se stalno ponavlja 22ica na prodaji.Ranije je bila 26ica.
Čim se lopina ovdje ukazao, odmah se počelo gomilati na bidu, pa i udarati po asku…..
No nemojte previše srljati…..HFP je podijelio dosta dionica u zadnje vrijeme, pa će bit dosta u narednim mjesecima za sve zainteresirane…..
Ovo definitivno nije dionica poput ostalih u koje lopina ulazi/izlazi, što se već vidjelo i jučer – ako tko prati zbivanja na bidu/asku zadnjih par dana. Bez obzira tko je to bio (lopina ili netko drugi), uvidio je, valjda – iako ne djeluje tako – da ovo nije dionica za brzu zaradu. Tko je još kupovao ovih dana, vidjet ćemo možda sutra/prekosutra (promjena u TOP10 i novih ulazaka će svakako biti), no osim dugoročnih ulagača (i onih koji su uvjereni u ulaganje u Žitnjak) svi ostali ovdje nemaju što tražiti. Ako toga još sad nisu svjesni, uskoro će postati…
Ovo definitivno nije dionica poput ostalih u koje lopina ulazi/izlazi, što se već vidjelo i jučer – ako tko prati zbivanja na bidu/asku zadnjih par dana. Bez obzira tko je to bio (lopina ili netko drugi), uvidio je, valjda – iako ne djeluje tako – da ovo nije dionica za brzu zaradu. Tko je još kupovao ovih dana, vidjet ćemo možda sutra/prekosutra (promjena u TOP10 i novih ulazaka će svakako biti), no osim dugoročnih ulagača (i onih koji su uvjereni u ulaganje u Žitnjak) svi ostali ovdje nemaju što tražiti. Ako toga još sad nisu svjesni, uskoro će postati…
Svaka dionica ima svoje dno.Smatrao sam da je kupnja od 85 do 75 jeftina.
I na današnji dan 8% up.Puno.Za špekulante i ne baš dobra investicija.Ali možda to uskoro postane.
Jer ipak BV je 863
A dugova nema.A gubitak u drugom tromjesječju 35 tis kn,broj zaposlenih 37.
Pa gdje još toga ima.
A ovo je idealna prilika za kupiti na 80 ,za dugoročne investitore vjerovatno najbolja prilika na zse.Meni Žitnjak izgleda više kao neki nekretninski fond u kojem je
dugotrajna materijalna imovina
127.102:205.643=618 po dionici
kratkotrajna imovina
53.927:205.643=262 po dionici
u toj kratkotrajnoj imovini financijska imovina je
37.822:205.643=184 kn po dionici
Ukupno zaduženje :
dugoročno 0/nula/
kratkoročne obveze:
3.252:202.643=16 kn po dionici
koeficijent likvidnosti:
53.927:3.252=16,58
Kratkoročna imovina 16,5 puta veća od kratkoročnih obveza.
Recimo FMPS se trži na trećinu NAV.
A to bi za Žitnjak bilo minimalno 300 kn.
trejderi kupujte po 80 i ne gurajte se na prodaji ,
ne prodajite telića,čekajte da naraste i prodajte bika ili utovljenu kravicu
ovog telića ne morate hraniti,on raste bez troška
i normalno da se postavlja pitanje:
da li više vjerujete fimašima ili Todi?Izgleda da ovdje Toda loše kotira.Mala likvidnost i mali broj
slobodnih dionica ne privlače ozbiljne investitore i dionica tone.
Ali okrenulo se.Izgleda da je dno bilo na 76,10.Slučajno je mene potrefilo jer izgleda da imam nosa
za namirisati dno.Ipak da nisam počeo kupovati na 85 i da sam i dalje čekao recimo na 50 teško
da bi išta kupio.Kupuj dok je jeftino da bi možda kupio i najjeftinije.
Dao si mi asa,a nisi ni pročitao tekst.Sramota koji jal.Pametnije bi bilo da mi daš stotku i da kupuješ dok je ovako jeftino.
guru….evo ti jedna ČISTOTICA……… [kiss]…ali ti neće baš mnogo pomoći….bolje bi bilo da se ne obazireš na ocjene….shvati ovo kao da si u školi……dobre ocjene te vesele a loše te ne opterećuju mnogo…doći će bolja vremena i popravni ispiti… [proud]
guru….evo ti jedna ČISTOTICA……… [kiss]…ali ti neće baš mnogo pomoći….bolje bi bilo da se ne obazireš na ocjene….shvati ovo kao da si u školi……dobre ocjene te vesele a loše te ne opterećuju mnogo…doći će bolja vremena i popravni ispiti… [proud]