Međutim, nitko ne zna koliku dobit mogu propustiti na Žitnjaku nakon isteka ponude i kako će se cijena kretati
Stipu ti tu priču poslije ponude.Tak možemo pričat da bude ina išla na 4 tisuče do kraja godine.Zakaj si siguran da ovdje cijena neče poletit baš sad za vrijeme trajanja ponude? Ajd to mi reci.Ja baš nemrem reč da sam u to siguran.Ak je bez razloga mogla ispod nominale zakaj sad s razlogom ne bi mogla isto tolko iznad 850 ? A ak baš očeš kad se neko veči oče iskrcat onda se prašina diže ak taj ima soli v glavi a sad bar niko nemre prigovorit da se mulja s dizanjem cjene.Treba razmišljati i govnarski a ne samo ljubezno.Komprende ?
Mislim da žitnjak u periodu nakon isteka ponude moze ispod cijene preuzimanja i da se može jeftinije kupiti ali ni to nije sigurno ali dugoročno u obitelji Todinoj može smo gore,što se pokazalo i na drugim dionicama u njegovom sastavu.Toda je iskoristio da kupi žitnjak u vremenu kad je korekcija barem se nadam na vrhuncu pa je prosječna cijena zadnja tri mjeseca blizu cijene preuzimanja.Tko kaže i da Toda nije kontrolira cijenu na burzi i nije joj dao da ode gore samo da prosjek bude što niži,zašto objavu o preuzimanju nije dao prije godinu dana?Mislim da je pravo vrijeme za preuzimanje i drugih kad je crobex tu di je.Špekulativno u kraćem vremenu može biti svašta sa mlinarom i žitnjakom a dugoročno samo up!Ako lova ne treba ,mislim da je bolje ne prodavati !
A kako ce se eventualni pad nakon isteka ponude odraziti na Todin kreditni rejting?
mislim na, kupio danas po 860, a sutra mu to vrijedi 500?
mozda ce on braniti cijenu? ipak ako je spraman danas dati 860, zasto sutra ne bi dao 800?
pa kad se vecina istrese, umjetno je digne up?
cisto da poboljsa rejting i vrijednost nove investicije – kompanije?
molim komentare…
za dugorocno se apsolutno slazem s kolegom Berlusconi.
Mene samo zanima kako će Žitnjak izgledati za 2-3 ili…
za 5 godina…?
mnogi radnici žitnjaka dobili su ponude da pređu u tisak. dakle, očito je da će žitnjakove prostore preuzeti tisak i konzum. moguće da žitnjak ubrzo prestane postojati. ima raznih mogućnosti, a vrijeme će pokazati čija mašta je najbliža realnosti.
ZSE: nastavljena korekcija cijena
Cijena dionice Mlinara porasla 3,97 posto, a Žitnjaka 4,75 posto
Na Zagrebačkoj burzi i danas je nastavljena korekcija cijena dionica, a Crobex indeks nalazi se nadomak ‘oversold’ teritorija. Trenutno Crobex iznosi 3.454 boda, što je 0,78 posto manje nego jučer.
"Iz tehničke perspektive, Crobex se nalazi ispod 200-dnevnog, 100-dnevnog i 50-dnevnog pomičnog prosjeka i u padajućem cjenovnom kanalu od početka godine, što u pravilu upućuje na i nadalje negativne tendencije. No, ukoliko uđe u ‘oversold’ teritorij, a nadomak je toga, mogao bi uslijediti kratkoročni predah na tržištu", kaže Maja Barać, analitičarka u Odjelu za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke.
Najlikvidnija je dionica Ine, s prometom od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj trenutno iznosi 2.835 kuna, što je 0,14 posto manje nego dan ranije. Tijekom trgovanja kretala se u rasponu od 2.820 do 2.836 kuna.Po likvidnosti je slijedi dionica Mlinara, s prometom od 1,62 milijuna kuna. Veće zanimanje za tu dionicu uslijedilo je nakon što je Agrokor danas putem Zagrebačke burze objavio ponude za preuzimanje Mlinara i Žitnjaka, ponudivši za dionicu Mlinara iznos od 1.379,9 kuna, a za dionicu Žitnjaka 858,06 kuna.
Cijena dionice Mlinara porasla je 3,97 posto, na 1.349,89 kuna. Uz manji promet, u visini od 323 tisuće kune, dionica Žitnjaka poskupjela je 4,75 posto, na 838 kuna.Zbog niske likvidnosti na burzi, cijene dionica slabo reagiraju na dobre vijesti iz kompanija, ističe Barać. Primjerice, dionica Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), koja je danas započela trgovati u najvišoj burzovnoj kotaciji, tek je blago ojačala, za 0,45 posto, na 9.379 kuna.
Iz te kompanije objavili su jučer kako imaju ugovoreno 1,2 milijarde kuna novih poslova, tako da je sada odnos njezine tržišne kapitalizacije i vrijednosti narudžbi oko 1,2 puta, napominje Barać. Jedna od stvari koje bi u budućnosti mogle biti vrlo značajne ne samo za dionicu IGH-a, već i dionice kompanija poput Dalekovoda i Končara, jest nova energetska strategija Vlade, čija se objava očekuje za otprilike mjesec dana, ocjenjuje Barać.
"Prema projekcijama, Hrvatskoj su potrebne dodatne 3,5 tisuće MW instalirane snage do 2020. godine. Snažne investicije koje bi trebale uslijediti u podizanje energetske infrastrukture mogle bi biti pozitivne za nove poslove i dinamiku kretanja prihoda tih kompanija", ocjenjuje Barać.Među dionicama s milijunskim prometom još se nalaze dionica T-HT-a, koja bilježi minus od 0,82 posto, te iznosi 281 kunu, i dionice Atlantske plovidbe i Uljanik plovidbe. Cijena njihovih dionica u minusu su za 2,39 odnosno 1,89 posto. (H)
Agrokor preuzima Žitnjak i Mlinar Piše: NT/Hina
Koncern Agrokor danas je na Zagrebačkoj burzi objavio tekstove ponuda za preuzimanje križevačkog Mlinara i zagrebačkog Žitnjaka.
U vlasništvu koncerna Agrokor trenutno je 50,212 postotni udio u temeljnom kapitalu Mlinara, u čijem je pak vlasništvu 51,92 postotni udio u temeljnom kapitalu Žitnjaka.
Obveza Agrokora da objavi ponudu za preuzimanje Mlinara nastupila je početkom srpnja ove godine kada je taj koncern stekao 28,5 posto dionica Mlinara i time povećao svoj vlasnički udio u križevačkoj mlinarsko-pekarskoj industriji na 50,21 posto.
Kako je u tom trenutku u vlasništvu križevačke tvrtke bio 51,92 postotni udio u Žitnjaku, za Agrokor je nastala i obveza objave ponude za preuzimanje Žitnjaka.
Ponuđeno tek 9 kuna više
Cijena koju Agrokor nudi za dionice Mlinara od 1.379,90 kuna je nešto viša od 1.371,07 kuna koliko iznosi tromjesečni prosjek cijene te dionice na burzi do trenutka nastanka obveze objave ponude.
U ponudama se navodi kako je Agrokorov poslovni cilj stjecanja dionica Mlinara i Žitnjaka iskorištavanje potencijala rasta vrijednosti koji te tvrtke imaju te unaprjeđenje njihovog poslovanja kroz očekivane znatne uštede u djelatnosti distribucije, kao i lakši pristup financijskim izvorima i institucijama, a koji je nužno potreban radi ulaganja i daljnjeg razvoja dviju tvrtki.
Planiraju proširiti njihovo poslovanje
Među ostalim, Agrokor najavljuje i da će u narednim godinama uložiti u modernizaciju i implementaciju informatičke podrške u Mlinaru i Žitnjaku te zapošljavanje novih kadrova, a navode i kako mogu pridonijeti razvoju tih dviju tvrtki kroz povezanost s kompanijama unutar koncerna.
Navedeni strateški ciljevi neće utjecati na radnopravni status radnika Milinara i Žitnjaka niti na politiku zapošljavanja, kao i da će tvrtke zadržati svoju pravnu osobnost, navodi se u tekstovima ponuda.
Inače, ponuda Agrokora odnosi se na 98.866 dionica Žitnjaka te 140.702 dionica Mlinara, a prema ponuđenim cijenama, za preuzimanje svih dionicama koncern bi trebao osigurati gotovo 279 milijuna kuna.
05. 09. 2008. | 13:37
Agrokor objavio ponude za preuzimanje Mlinara i Žitnjaka
Agrokor je u petak na Zagrebačkoj burzi objavio ponude za preuzimanje križevačkog Mlinara i zagrebačkog Žitnjaka, ponudivši za dionicu Mlinara iznos od 1.379,90 kuna, a za dionicu Žitnjaka 858,06 kuna. Todorićev je Agrokor trenutačno vlasnik 114.707 redovnih dionica Mlinara, što predstavlja 50,212 posto udjela u temeljnom kapitalu, te daje 45,10 posto glasova od njihova ukupnog broja na Skupštini.
Temeljni kapital Mlinara iznosi 117,76 milijuna kuna, podijeljen je na 255.409 redovnih dionica na ime, i to 195.409 dionica serije A, pojedinačne nominalne vrijednosti od 400 kuna, i 60.000 dionica serije B, pojedinačne nominalne vrijednosti 660 kuna.
Dioničarima Mlinara Agrokor nudi 1.379,90 kuna za svaku dionicu serije A i B. Za svaku neotplaćenu dionicu Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ponuđeni iznos za preuzimanje bit će umanjen za iznos otplate tih dionica prema HFP-u, dok predmetom pohrane ne mogu biti neotplaćene dionice za koje je iznos otplate preostalih obroka prema obračunu HFP-a viši od cijene koju je Agrokor ponudio za preuzimanje.
Posredno preko vlasništva u Mlinaru, Agrokor je i većinski vlasnik Žitnjaka. Mlinar ima ukupno 106.777 dionica Žitnjaka, što predstavlja vlasnički udjel od 51,92 posto i daje isto toliko glasova na Skupštini. Slijedom toga, Agrokor i Mlinar zajednički sudjeluju u ponudi za preuzimanje Žitnjaka, ponudivši za svaku njegovu dionicu s pravom glasa iznos od 858,06 kuna. Temeljni kapital Žitnjaka iznosi 141,89 milijuna kuna, i dijeli se na 205.643 redovne dionice serije A, pojedinačne nominalne vrijednosti 690 kuna.
Rok trajanja ovih ponuda je 28 dana od dana posljednje objave u Narodnim novinama i Jutarnjem listu. Depozitar je Središnja depozitarna agencija (SDA). Agrokor se obvezuje isplatiti iznos za pohranjene dionice u SDA u roku od 14 dana od dana isteka ponude.
[thumbsup] Moje osobno mišljenje je da je ova cijena za Žitnjak debelo preniska koristi se sadašnji pad tržišta da bi se jeftino kupilo. Ja osobno čekam minimalno 1.500 kuna i uvjeren sam da neću morati dugo čekati , jer na ovoj razini cijene neće ništa sakupiti. [thumbsup] [smiley] [wink]
[thumbsup] Moje osobno mišljenje je da je ova cijena za Žitnjak debelo preniska koristi se sadašnji pad tržišta da bi se jeftino kupilo. Ja osobno čekam minimalno 1.500 kuna i uvjeren sam da neću morati dugo čekati , jer na ovoj razini cijene neće ništa sakupiti. [thumbsup] [smiley] [wink]
Odlično, evo ja ću odmah stavit 100 komada na ask po 900 kuna pa ti onda to fino sutra počisti, kad si već uvjeren da nećeš morat dugo čekat minimalnu zaradu od čistih 600 kuna po dionici!
Šta kažeš?
Odlično, evo ja ću odmah stavit 100 komada na ask po 900 kuna pa ti onda to fino sutra počisti, kad si već uvjeren da nećeš morat dugo čekat minimalnu zaradu od čistih 600 kuna po dionici!
Šta kažeš?
[/quote]
pridružujem se i ja sa svojom stotkom … ja ti svoje dam još jeftinije … evo recimo za 857 pošto si mi draži od tode [proud]