Do kazni je došlo usporedbom :
-računa koje su izdale pravne osobe / Konzum, KTC , Lidl i dr…prema ugostitelju….( jer su prijavili osnovicu za prijavu PDV.a prema OIB-u ugostitelja/ ako je tražio R1 ili bez OIB.a kupca / ugostitelja / ako nije htio R1.
i iznosa koji je u ugostiteljskom objektu pravna osoba po svom OIB-u
naplatila fiskalizacijom od gostiju ….
/ porezna ima PROGRAM za to !!!! – niste znali?………..
Porezna nije smjela popustiti ugostiteljima koji nude hranu i imaju pdv 13 %.
Većina njih može izdavati račune za artikle koji imaju pdv 13 %
npr. za kavu 15 kn ..se može “zabunom ” izdati račun za desert..15 kn .ili nešto slično, jer sustav bilježi 13 % ako je stavljen pod kategoriju hrane . a 25 % ako je piće ili napitak…itd,
Software-i za restorane su glupi i ograničeni…
Prave kalkulacije izračuna namirnica + rad +energija + ….. da bi se skladište pravilno
razdužilo imaju farm. laboratoriji…ali, to košta…jer bi se kalkulacije morale dobivati od
dobavljača hrane na e-mail! ili …
Tko će unositi kalkulaciju ulaza – 40 cm role papira sa spiskom svih mogućih pizdarija koje kupiš u dućanu..???.papar, jaja, sol, začini,meso …itd,, i to takO SVAKI DAN nekoliko puta ? Nema šanse.