Zašto BDP pada? Evo što misli Jurčić

Naslovnica Forum Komentari članaka Zašto BDP pada? Evo što misli Jurčić

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Tako je g.Jurčiću i nema napretka dok se vas ne angažira.

Trebalo je dosta odlučnosti da se vladi tako jasno kaže: ‘…oni vjeruju i očekuju a nemaju mjere…’.
O tome smo dosta pisali na ovom forumu kako vladajući samo maštaju kao mala djeca i govore: trebalo bi, mi ćemo, biti će, nadamo se da…
To je komunistička retorika obilno podržana medijima koji ih održavaju na vlasti skrivajući njihovu nesposobnost ili možda sposobnost upropaštavanja Hrvatske kao svoje maćehinske države.

Ovo je odlicna vijest. Steta na zalost malo zakasnjela. Trebalo je ucinit ovo prije sezone i dignit bar 2 kune po litri. Koliko bi se tek onda para slilo u dravnu jamu bez dna.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Jedan od bitnih uzroka je i totalno promašeno investiranje. Kada se na primjer u Hrvatskoj i Portugalu investira u autoceste umjesto u obrazovanje (školski sistem), modernizaciju infrastrukture, povećanje mizerne konkurentnosti itd., onda BDP mora padati. Da bi autoput bio isplativ, njime treba svaki dan proći između 10.000 i 12.000 automobila. Zato je ideja tzv. “monetizacije” naših autocesta iluzija – nitko neće htjeti unajmiti nerentabilne autoceste.

Hrvatska ima svega 40% BDP-a po stanovniku prosjeka EU (po paritetu tekućh cijena); ili 60% na temelju pariteta kupovne moći (zbog precijenjene kune).

U poljoprivredi je situacija još gora: po podacima Svjetske banke, potrebno je ulagati dvostruko više rada i sredstava a prinosi su jedva 50% prosjeka EU.

I sada, bavimo se Pelješki mostom za koji je dr. Ivo Bičanić objavio studiju da će to biti – ako ikada bude sagrađen – “najveći, najbjelji i najnepotrebniji bijeli slon u Evropi”.

Kod nas pad BDP-a uopće nije pitanje ekonomske politike nego – ime mi dopušta korištenje marksisičkih termina – obustave ulagivanja nacionalizmu.

@Marx

Slažem se.

Cijelo vrijeme se govori o prodaji državnih udjela u firmama dok zapravo sama prodaja bez kupca ne znaci nista.

Recimo HPB. Glavniklijenti HPB-a su umirovljenici, branitelji itd – dakle svi ovisni o sposobnosti države da namakne sredstva da bi isplatila te mirovine.

Država ima sve manju sposobnost zadužiti se uz iole razumne kamate dok su porezi i sada prešli optimalu krivulju gdje se volumen gospodarstva povećava a da porezi uspijevaju naći maximum novca kojeg mogu povuci.

Dakle, prodaja banke koja ima slabu strukturu klijenata i ovisna je o državnoj politici implicitno.

Tko bi i zašto to kupio?

Hrvatska naspram Slovačke ima tek 2800USD izvoza per capita dok Slovačka ima 14000USD per capita izvoza.

Naravno, pola i to slabog izvoza ide preko turizma. Dakle naš “velebajni turizam” donosi 1/10 Slovačkog izvoza.

Pod hitno moramo restrukturirati gosp politiku.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Kruno Jurcic

New Report

Close