Zamjena dolarskog duga uštedjet će 86 mil. eura

Naslovnica Forum Komentari članaka Zamjena dolarskog duga uštedjet će 86 mil. eura

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Čitajući ovo čovjek bi stvarno pomislio da su DB, Barclays,Morgan Stanley i ZABA sve po redu ovce. Jadranka, tebi ništa nije jasno i prenosiš pamflete očajnika koji rade gluposti da namaknu milione prije izbora. A poslije… to ćemo već mi platit.

Zemlja smo u kojoj su državni, gradski i mjesni proračuni nekima samoposluživanje za trpanje ogromnog novca u vlastite džepove. I nitko ne odgovara za to. Ima li takva država ružičastu odnosno bilo kakvu budućnost? Kakva je sadašnjost? Što se zbilo u prošlosti? Nekoliko garnitura onih koji su pljačkali kao da im je to pravo netko uručio davanjem svog glasa na izborima. Nevjerojatno ali tako realno na ovim prostorima.

Super !

Sve smo bolji !

Izlazimo uskoro iz recesije !

Država smo sa stabilnim društvenim uređenjem, s malo kriminala , zato nam i dolaze turisti .

Bolji smo od mnogih EU država .

Redovno se isplaćiju plaće i mirovine .

Svaki nezaposleni sa malo kuna može lako otvoriti svoju tvrtku i prodavati svoje znanje .

Neki lako mogu u par dana na našoj Burzi zaraditi godišnju plaću trgujući dionicama .

Ljudi uglavnom ne štrajkaju niti su na ulicama , uglavnom nije tako loše .

Samo kad bi oporbena Kuku-lele koalicija i crveni mediji (JL) shvatili da živimo u državi blagostanja .

I prestali obmanjivati depresivne , pesimistične katastrofičare lažima .

.

da da moguče samo u statistici koju sastavlja Popijać i onaj vatrogasac
/kog je Štern i ekipa progurali u znak zahvalnosti jer je pomogao da mu sin zaradi novce po poznatom principu investicijske genijalnosti/
a investicijski pokriva Dalićka /ili bilo ko drugi ko dođe ne baviti se financijama nego krpljenjem i peglanjem a sad mora i javno to obrazlagati/

ja mislim da je Pero7 PR agencija HDZ-a, jer ne vjerujem da bilo koji građanin lijepe naše ne bi našao makar jednu sitnu zamjerku garnituri koja nas stalno zadužuje.

ak je Dalićka na ovoj transakciji zaradila 86 milijuna … zašte ne provede višestruke, uzastopne konverzije …. pa zaradi višestruko, uzastopno po 86 milijuna?

Ma genijalno …

[huh]

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

@bvp
“Čitajući ovo čovjek bi stvarno pomislio da su DB, Barclays,Morgan Stanley i ZABA sve po redu ovce. Jadranka, tebi ništa nije jasno i prenosiš pamflete očajnika koji rade gluposti da namaknu milione prije izbora…”

A možda, bvp, tebi (i ne samo tebi) štošta nije jasno?
hedgiranjem Vlada ne “namiče” nikakve “milijune prije izbora”. Dapače, to je državi u ovom trenutku samo trošak jer DB, Barclays, M.Stanley transakciju swapa naplaćuju.
Nadalje, činjenica je da je nakon ove konverzije tog obvezničkog duga u eure iznos glavnice duga manji nego da je konverzija/hedging napravljen lani prilikom izdanja. Moglo je biti i obrnuto, ali nije. Protuvrijednost dolarskog izdanja od prije godinu dana u eurima je tada (prema tadašnjem odnosu EUR/USD) bila cca. 1 milijardu eura, a u trenutku konverzije odnos EUR/USD implicira eursku protuvrijednost od 882 milijuna eura. Nominalna ušteda je, dakako, manja od tih 118 milijuna eura tečajne razlike, jer tu su i neki troškovi. Možda bi konverzija u eure bila i povoljnija za godinu ili dvije, ali to ne znamo.
Isto kao što ne znamo ni da li bi možda po dospijeću glavnice 2020. ispalo bolje da se ostalo u dolaru. To je, npr. bio slučaj s jenskim (samuraj) obveznicama – tada se država nije hedgirala a na kraju je (prije 5 g) ispalo da joj je za isplatu glavnice trebalo 60-ak milijuna eura manje nego što je dobila prilikom zaduženja.
Poanta je u tome da država ne bi trebala biti špekulant. Ona se prije svega treba štiti od valutnog rizika/gubitka, a ne ići logikom da možda na kraju slučajno zaradi na tečaju. Dugom u dolarima (na koji je vezan tek mali dio međunarodnih relacija odnosno ekonomskih aktivnosti RH) izlaže se valutnom riziku daaaleko više nego u slučaju eura.

New Report

Close