Zakonima olakšati poslovanje u sektoru graditeljstva

Naslovnica Forum Komentari članaka Zakonima olakšati poslovanje u sektoru graditeljstva

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Pa kako onda takve tvrtke mogu uopće egzistirati na TK i još tome ući u CROBEX index

potpuna i apsolutna laž, pokušavaju uvesti i nove licence, kao da ih već nema dovoljno, koje samo birokratiziraju, ne daju nikakvu komponentu reda, nego upravo suprotno – potpuno zamućuju obveze i odgovornosti u graditeljstvo.

projektant statičar-revident-nadzorni inženjer-projektantski nadzor, i sad još hoće uvesti ovlaštenog izvoditelja. još uz to ovlašteni certifikator, ovlašteni stručnjak za zaštitu od požara, ovlašteni koordinator zaštite na radu I i koordinator II, te još ovlašteni voditelj projekta i ovlašteni revident ovlaštenih certifikata.

koliko sam licenci nabrojao? sve ove poslove u razvijenim zemljama obavljaju ovlašteni inženjeri, s jednom licencom, a kod nas su uveli deset odvojenih licenci, i kad se pojavi bilo kakav problem, spada u odgovornost barem pet ovlaštenih stručnjaka i nema tog suda koji će utvrditi konkretnu odgvornost, tj. uvijek je kolektivna odgovornost, tj. nitko ni za što ne odgovara, ali ama baš sve troškove svih ovih stručnjaka treba platiti investitor.

znači investitor plaća, a hrvatska država mu 100% jamči da će odgovornost biti nejasna i razvodnjena, tj. da je ulaganjem u hrvatsku kupio mačka u vreći.

znači, da se ponovim, sve se vani rješava jednom licencom a investiror napiše ugovor gdje se definiraju obveze i odgovornosti – a ne da ih država razvodnjava, a država investitoru jamči da je pravni sustav dovoljno dobar da se ugovori mogu utjerati na sudu – a naša država “jamči” upravo suprotno, zajamčen pravni kaos.

mračni hdz-igh konglomerat napravio je ruglo od hrvatskoj građevinarstva, ali sdp-hns hahari doista uništavaju sustav do kraja, idući ama baš istim destruktivnim putem kao i hdz.

“Uvjet za certificiranje bio je broj zaposlenih, broj mehanizacije i da je tvrtka ispunila sva davanja prema državi svih poreza i doprinosa.”

“No trenutačno tek pet posto tvrtki može ispuniti uvjete za produživanje certifikata iz jednostavnih razloga što su gotovo svi u predstečajnim nagodbama.”

U tome i jest problem, ovih “5%” se mora prilagođavati ovima u stečaju. Još bolje su uvjeti za certificiranje, nigdje ni govora o kvaliteti onog što radiš tj. onom najvažnijem. Pa kakav je to onda “certifikat”, tipa bitno da se nečim maše pri kavi i pivi.

Jednostavno nevjerovatno kakvih likova i njihovih još većih gluparija se načuje..

New Report

Close