ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 17:41
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

HT ne otkupljuje dovoljno niti program otkupa traje još dugo kako bi imao značajnu ulogu ma rast cijene. Govorimo o jedva par posto ako ne i promilima.

Veći problem je pad dobiti i izvlačenje dobiti programom kupovine korporativnih dionica DT.

Konkurencija je nemilosrdna i svi su prisiljeni spustiti cijenu. Gotovi su dani roaminga, telefona i skupog interneta.

Pa s Netflix-om ili HBO imam volji programski sadržaj nego li da plaćam TV. I duplo jeftinije.

Što se tiče ZABA-e.

Ne vidim prostor za rast dok ne izađe ovaj Fond s Cipra ili odakle već. Ali Zasigurno mi je jedna od dražih dionica.

Imam ZABA i IKBA, izašao u potpunosti iz HT.

yieldchaser, 07.01.2021. u 22:07

@posmatrac

Zabrijao si. Ja sam u ZABI još od sredine 2019. I u proljeće 2020. sam kupovao, 14,000 komada ukupno imam. Do proljeća 2022. dvije godine i tad pred dividendu prodam, nakon što ih držim dvije godine. Ta kapitalna dobit je izuzeta od oporezivanja. I sve radim preko PBZ Brokeri… Nakon isplate dividende opet uđem u ZABU. Meni je ZABA buy&hold forever, ali naravno da bih koristio priliku da neoporezivo zaradim ‘izašavši’ da bih onda opet ušao. To je zakonita porezna evazija. Sve čisto, nema mijenjanja brokera i petljanja…

A porezna zastara je bila 6 godina, efektivno 7, a vjerujem da je i dalje takva. Jer se računa 6 godina od proteka godine u kojoj je nastala porezna obveza.

@Djubre

Kapitalna dobit na HTu neće biti neka, ali oni otkupljuju i poništavaju vlastite dionice pa se trzišna kapitalizacija dijeli na manji broj dionica i time veća cijena svake pojedine, veća zarada po dionici i u krajnjoj liniji veća dividenda po dionici. Žao mi je da nisam slušao Investa kad je govorio da je HT best buy u proljeće prošle godine jer bio. Doduše, on ga je nastavio kupovati i po većim cijenama. Razloge koje sam gore naveo mi je on rekao i kolega je u pravu. Znam jer sam napravio sâm svoje istraživanje…

-Naravno da nema poreza nakon 2 godine.

Covjek te pitao kako izbjegnes porez.

Pbz brokeri imaju 0.5 % proviziju a poba brokeri 0.29%.

Erste 0.4%.

yieldchaser, 07.01.2021. u 22:07

@posmatrac

Zabrijao si. Ja sam u ZABI još od sredine 2019. I u proljeće 2020. sam kupovao, 14,000 komada ukupno imam. Do proljeća 2022. dvije godine i tad pred dividendu prodam, nakon što ih držim dvije godine. Ta kapitalna dobit je izuzeta od oporezivanja. I sve radim preko PBZ Brokeri… Nakon isplate dividende opet uđem u ZABU. Meni je ZABA buy&hold forever, ali naravno da bih koristio priliku da neoporezivo zaradim ‘izašavši’ da bih onda opet ušao. To je zakonita porezna evazija. Sve čisto, nema mijenjanja brokera i petljanja…

A porezna zastara je bila 6 godina, efektivno 7, a vjerujem da je i dalje takva. Jer se računa 6 godina od proteka godine u kojoj je nastala porezna obveza.

@Djubre

Kapitalna dobit na HTu neće biti neka, ali oni otkupljuju i poništavaju vlastite dionice pa se trzišna kapitalizacija dijeli na manji broj dionica i time veća cijena svake pojedine, veća zarada po dionici i u krajnjoj liniji veća dividenda po dionici. Žao mi je da nisam slušao Investa kad je govorio da je HT best buy u proljeće prošle godine jer bio. Doduše, on ga je nastavio kupovati i po većim cijenama. Razloge koje sam gore naveo mi je on rekao i kolega je u pravu. Znam jer sam napravio sâm svoje istraživanje…

Puno hvala kolega na pohvali, velika čast a posebno kada ona dolazi od potvrđeno izuzetno kvalitetnog ulagača kao što si ti 🙂

Znam kakav si ulagač, i samo naprijed 😉

i meni se čini da su banke dobro ulaganje. prate ih stalno negativne vijesti, CHF, pranje novca, Covid, potres koje i nemaju neku financijsku težinu , a  zanemaruju su dobre vijesti.

ovdje se krije značajna vrijednost https://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-zbog-tuzbi-u-washingtonu-krenula-u-pregovore-s-bankama-4260371

treba dočekati 2022 i ubrati dividende za 2019, 2020, 2021. ako bude kao i do sada, od Zabe možemo očekivati 15 kuna. na ovu cijenu je to skoro 30% u godinu dana. sumnjam da to HT može isporučiti

@Invest

Hvala, kolega. Poštovanje je uzajamno. U životu sam se naučio da mi bude bolje kad priznam da sam u vezi nečega bio u krivu. Znam ih masu iz svoje neposredne okoline koji to nikad ne bi priznali, a stalno se bune kako im nije dobro. Negdje sam čuo onu – ‘Bad choices come from lack of experience, but on the other hand, experience comes from bad choices.’

@posmatrac

Pitao me kako izbjegnem porez, da. Upravo tako kako sam rekao. To se u poreznopravnoj teoriji i praksi zove zakonito izbjegavanje(evazija) poreza. Ništa novo, ništa čudno. Ako držiš dovoljno dugo, izbjeć ćeš ga, ako ne držiš dovoljno dugo, nećeš. Ratio tog poreznog oslobođenja i je da sd potakne ulagače da kupuju i drže dionice, dakle da ulažu, a ne da špekuliraju.

ZABA danas lijepo raste, možda na ovu vijest. što kasnije se euro uvede, bankama je bolje jer ostvaruju značajne prihode po mjenjačkim poslovima

Moody’s: Hrvatska neće uvesti euro prije 2025.

https://www.glasistre.hr/gospodarstvo/hnb-donio-odluku-o-privremenom-ogranicavanju-isplate-dividendi-u-bankama-693592

Ignore: KressoM, delux

mali naivci kupuju dionice na vrhuncu cijene dok ih veliki prodaju!

da mi je znati tko od njih ima bolje informacije 🤣

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-a41d69b570e3c24ba218dfdeefbf3b13.pdf

na ignoriranju: ljudska bijeda "nabiduasku" (dno dna)

amadeo, 27.01.2021. u 12:54

mali naivci kupuju dionice na vrhuncu cijene dok ih veliki prodaju!

da mi je znati tko od njih ima bolje informacije 🤣

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-a41d69b570e3c24ba218dfdeefbf3b13.pdf

Prodaju kao i svake godine. On i još par njih. Ove godine će nešto malo i više jer prošle nisu dobili dividendu a ove će manju nego li inače. A kad se navikente na luksuzan način života a nema divke, ovo je jedini način. Ne vidim u čemu je problem. Zato se ZABA trži na 56 kn a ne na 70kn.

Evo sad ću ja biti mali naivac i staviti se na bid. Neka me nasamare veliki šta skraćuju svoju poziciju za 0.000001%.

Trolam, hejtam, vrijeđam, ponižavam, omaložavami - mućki Džubrarim.

Da li netko zna kakva je situacija sa isplatom dividende za ovu godinu?

Tocnije, da li je objavljeni nacrt odluke HNB-a o neisplati dividende u 2021 konacan ili je to jos u stanju pregovora sa bankama?

gcox, 28.01.2021. u 16:37

Da li netko zna kakva je situacija sa isplatom dividende za ovu godinu?

Tocnije, da li je objavljeni nacrt odluke HNB-a o neisplati dividende u 2021 konacan ili je to jos u stanju pregovora sa bankama?

Sigurno ništa do 30. rujna ove godine, a s vrlo visokom vjerojatnošću ni do 31. prosinca.

Mislim sa gotovo 100 postotnom sigurnošću da ove godine od dividende nema ništa.

Ali ovo je dugoročno ulaganje.

New Report

Close