Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,15 | 70.130 | 3,030 | 23,10 | 23,40 | 1,74% |
HT ne otkupljuje dovoljno niti program otkupa traje još dugo kako bi imao značajnu ulogu ma rast cijene. Govorimo o jedva par posto ako ne i promilima.
Veći problem je pad dobiti i izvlačenje dobiti programom kupovine korporativnih dionica DT.
Konkurencija je nemilosrdna i svi su prisiljeni spustiti cijenu. Gotovi su dani roaminga, telefona i skupog interneta.
Pa s Netflix-om ili HBO imam volji programski sadržaj nego li da plaćam TV. I duplo jeftinije.
Što se tiče ZABA-e.
Ne vidim prostor za rast dok ne izađe ovaj Fond s Cipra ili odakle već. Ali Zasigurno mi je jedna od dražih dionica.
Imam ZABA i IKBA, izašao u potpunosti iz HT.
Zabrijao si. Ja sam u ZABI još od sredine 2019. I u proljeće 2020. sam kupovao, 14,000 komada ukupno imam. Do proljeća 2022. dvije godine i tad pred dividendu prodam, nakon što ih držim dvije godine. Ta kapitalna dobit je izuzeta od oporezivanja. I sve radim preko PBZ Brokeri… Nakon isplate dividende opet uđem u ZABU. Meni je ZABA buy&hold forever, ali naravno da bih koristio priliku da neoporezivo zaradim ‘izašavši’ da bih onda opet ušao. To je zakonita porezna evazija. Sve čisto, nema mijenjanja brokera i petljanja…
A porezna zastara je bila 6 godina, efektivno 7, a vjerujem da je i dalje takva. Jer se računa 6 godina od proteka godine u kojoj je nastala porezna obveza.
Kapitalna dobit na HTu neće biti neka, ali oni otkupljuju i poništavaju vlastite dionice pa se trzišna kapitalizacija dijeli na manji broj dionica i time veća cijena svake pojedine, veća zarada po dionici i u krajnjoj liniji veća dividenda po dionici. Žao mi je da nisam slušao Investa kad je govorio da je HT best buy u proljeće prošle godine jer bio. Doduše, on ga je nastavio kupovati i po većim cijenama. Razloge koje sam gore naveo mi je on rekao i kolega je u pravu. Znam jer sam napravio sâm svoje istraživanje…
-Naravno da nema poreza nakon 2 godine.
Covjek te pitao kako izbjegnes porez.
Pbz brokeri imaju 0.5 % proviziju a poba brokeri 0.29%.
Erste 0.4%.
Zabrijao si. Ja sam u ZABI još od sredine 2019. I u proljeće 2020. sam kupovao, 14,000 komada ukupno imam. Do proljeća 2022. dvije godine i tad pred dividendu prodam, nakon što ih držim dvije godine. Ta kapitalna dobit je izuzeta od oporezivanja. I sve radim preko PBZ Brokeri… Nakon isplate dividende opet uđem u ZABU. Meni je ZABA buy&hold forever, ali naravno da bih koristio priliku da neoporezivo zaradim ‘izašavši’ da bih onda opet ušao. To je zakonita porezna evazija. Sve čisto, nema mijenjanja brokera i petljanja…
A porezna zastara je bila 6 godina, efektivno 7, a vjerujem da je i dalje takva. Jer se računa 6 godina od proteka godine u kojoj je nastala porezna obveza.
Kapitalna dobit na HTu neće biti neka, ali oni otkupljuju i poništavaju vlastite dionice pa se trzišna kapitalizacija dijeli na manji broj dionica i time veća cijena svake pojedine, veća zarada po dionici i u krajnjoj liniji veća dividenda po dionici. Žao mi je da nisam slušao Investa kad je govorio da je HT best buy u proljeće prošle godine jer bio. Doduše, on ga je nastavio kupovati i po većim cijenama. Razloge koje sam gore naveo mi je on rekao i kolega je u pravu. Znam jer sam napravio sâm svoje istraživanje…
Puno hvala kolega na pohvali, velika čast a posebno kada ona dolazi od potvrđeno izuzetno kvalitetnog ulagača kao što si ti 🙂
Znam kakav si ulagač, i samo naprijed 😉
i meni se čini da su banke dobro ulaganje. prate ih stalno negativne vijesti, CHF, pranje novca, Covid, potres koje i nemaju neku financijsku težinu , a zanemaruju su dobre vijesti.
ovdje se krije značajna vrijednost https://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada-zbog-tuzbi-u-washingtonu-krenula-u-pregovore-s-bankama-4260371
treba dočekati 2022 i ubrati dividende za 2019, 2020, 2021. ako bude kao i do sada, od Zabe možemo očekivati 15 kuna. na ovu cijenu je to skoro 30% u godinu dana. sumnjam da to HT može isporučiti
Hvala, kolega. Poštovanje je uzajamno. U životu sam se naučio da mi bude bolje kad priznam da sam u vezi nečega bio u krivu. Znam ih masu iz svoje neposredne okoline koji to nikad ne bi priznali, a stalno se bune kako im nije dobro. Negdje sam čuo onu – ‘Bad choices come from lack of experience, but on the other hand, experience comes from bad choices.’
Pitao me kako izbjegnem porez, da. Upravo tako kako sam rekao. To se u poreznopravnoj teoriji i praksi zove zakonito izbjegavanje(evazija) poreza. Ništa novo, ništa čudno. Ako držiš dovoljno dugo, izbjeć ćeš ga, ako ne držiš dovoljno dugo, nećeš. Ratio tog poreznog oslobođenja i je da sd potakne ulagače da kupuju i drže dionice, dakle da ulažu, a ne da špekuliraju.
ZABA danas lijepo raste, možda na ovu vijest. što kasnije se euro uvede, bankama je bolje jer ostvaruju značajne prihode po mjenjačkim poslovima
mali naivci kupuju dionice na vrhuncu cijene dok ih veliki prodaju!
da mi je znati tko od njih ima bolje informacije 🤣
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-a41d69b570e3c24ba218dfdeefbf3b13.pdf
mali naivci kupuju dionice na vrhuncu cijene dok ih veliki prodaju!
da mi je znati tko od njih ima bolje informacije 🤣
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/ZPI-ZABA-a41d69b570e3c24ba218dfdeefbf3b13.pdf
Prodaju kao i svake godine. On i još par njih. Ove godine će nešto malo i više jer prošle nisu dobili dividendu a ove će manju nego li inače. A kad se navikente na luksuzan način života a nema divke, ovo je jedini način. Ne vidim u čemu je problem. Zato se ZABA trži na 56 kn a ne na 70kn.
Evo sad ću ja biti mali naivac i staviti se na bid. Neka me nasamare veliki šta skraćuju svoju poziciju za 0.000001%.
Da li netko zna kakva je situacija sa isplatom dividende za ovu godinu?
Tocnije, da li je objavljeni nacrt odluke HNB-a o neisplati dividende u 2021 konacan ili je to jos u stanju pregovora sa bankama?
Da li netko zna kakva je situacija sa isplatom dividende za ovu godinu?
Tocnije, da li je objavljeni nacrt odluke HNB-a o neisplati dividende u 2021 konacan ili je to jos u stanju pregovora sa bankama?
Sigurno ništa do 30. rujna ove godine, a s vrlo visokom vjerojatnošću ni do 31. prosinca.