Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 20,51 | 21.720 | 1,059 | 20,50 | 20,70 | 0,00% |
E i? Jeste razumjeli što piše?
Što je tu nepovoljnije u odnosu na već poznato?
Ali Vrhovni sud nije proglasi ugovor sa ChF ništetnim, te je prema ovoj odluci očito i da neće jer nema pravne osnove za to.
Presuda Europskog suda neće utjecati, a pogotovo ne uzdrmati banke u Hrvatskoj, kažu naši sugovornici. Ovdje su banke davale kredite po srednjem, tržišnom tečaju HNB-a, i temeljem te presude krediti koje su uzimali hrvatski dužnici ne mogu biti proglašeni ništetnima. Ali zato mogu temeljem ranijih presuda Europskog suda. U ožujku je taj sud rekao da je ugovor o kreditu ništetan ako je ništetna valutna klauzula. Visoki trgovački sud u Hrvatskoj je još prošle godine presudio da je valutna klauzula u švicarcima nepoštena i ništetna, dok je prije pet godina presudio i o nepoštenoj promjenjivoj kamatnoj stopi. Banke su se na Vrhovnom sudu žalile i očekuje se da će Vrhovni sud kroz nekoliko tjedana objaviti svoje mišljenje.
https://www.24sata.hr/news/poljaci-u-soku-zbog-kredita-u-franku-ceka-se-odluka-suda-643268
Stariji članak, ali da bi razumjeli gradivo!
@Invest
VSRH je donio samo pravno misljenje glede zastare potrazivanja kod nistetnih ugovora. Nisam siguran moze li se tumacenje prosiriti na djelomicnu nistetnost.
Ukoliko se ne varam Ogledni postupak bi trebao biti gotov do 12.3. i tada bi trebali znati pravno misljenje glede nistetnosti konverzije (info je da ce dati i tumacenje glede nacina racunanja razlike).
Udruga Franak bi ovakvo tempiranje davanja misljenja glede zastare od VSRH mogla tumaciti na nacin da ce VSRH zauzeti takvo stajaliste glede CHF kredita-nistetni su, ali ja osobno nisam siguran u to, iako je naravno i to jedan od scenarija.
P.s. Vjerujem da sam i ovdje prosle godine pisao da VSRH razmislja o promjeni stava glede zastara, a nakon sto sam dosao do te informacije.
ovo nije dobro za banke http://www.poslovni.hr/trzista/dobre-vijesti-za-graane-konacno-stigla-odluka-vrhvnog-suda-koja-se-cekala-godinama-362315
Pogledajte moj post ranije.
Nema pravne osnove za proglašavanja cjelokupnog ugovora ni štetnim u skladu sa presudom Europskog suda.
VSRH sigurno neće ići u nepoznati teritorij te odmak od presude Europskog suda.
Zastara je samo potvrđivanje notorne činjenice od kada teku rokovi zastare, što je jasno od dana pravomoćnosti presude.
Sada isključivo postoji veza odnosno svi sudovi se mogu pozivati na tu presudu.
Ali to nije meritum stvari. To je sve poznato i jasno.
Ako je ništetan ugovor trebala bi biti ništetna i konverzija. Takva je praksa europskih sudova. Očekujemo da će se VSRH rukovoditi tim načelom pri donošenju odluke.
@Invest
Pogresno govoris, ali necu u detalje ovdje.
Meni je super to da si ti tako siguran da nema pravne osnove kod ugovora kojem su cijena i predmet proglaseni nistetnima za nistetnost cijelog ugovora. Idi malo potraziti presude Europskog suda moze li uopce odredba biti djelomicno nistetna, tko to odabire i sto u slucaju nistetnosti cijele odredbe kao sto je cijena.
Revizija VSRH po pitanju zastare ce navodno kroz tjedan dana izaci pa cemo vidjeti na sto se tocno odnosi ovo danasnje pravno shvacanje VSRH.
Već sam jednom objasnio te naveo presude Europskog suda.
Ti samo osobno to shvaćaš i tumači.
Zaključujem ovu raspravu jer ne vodi nikud.
Čekat ćemo i dalje.
Hvala, ali nema potrebe da meni objasnjavas. Ja ne shvacam to nimalo osobno vec se predmetima CHF poslovno bavim vec koju godinu. Lp