Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,55 | 43.291 | 1,838 | 23,20 | 23,60 | 0,85% |
Rezervirali su dosta, a mozda ce jos nesto kad vide sistem nagodbe. Prije toga nemaju sto jer se status ne mijenja. Tako da mislim da nam ostaje cekanje. A u medjuvremenu zivot ide dalje. Ocekuje se skoro pokretanje kreditnog kotaca jer je dosad bilo razduzivanje, a rast gdp-a to okrece ziher.
Mislim da si pogrešno zaključio. U Q2 Zaba nije ništa trebala rezervirati jer u Odluci o rezervacijama je to ono B1 rezerviranje do 30% za kašnjenje sa 90-180 dana. Po mojoj procjeni oni su tek rezervirali trećinu. Sad bi za kašnjenje od 180-270 dana mogli rezervirati od 30-70% plasmana ako se on kvalificira kao B-2. Tako to ja razumijem iz odluke.
A to ti je upravo to. Spominjalo se sto milijuna eura rezervacija, a ako su izloženi 290 onda je to tih 30%. Pusti ti roll up, ja se ne bi na to oslanjao. To je kredit koji je tek dan i pitanje je dinamike i uvjeta njegove otplate.
izgleda da ste vi vauvau veci bankar od nas i od hnba.
– U skladu sa smjernicama Hrvatske narodne banke i temeljem procjene budućih novčanih tokova prema dostupnim informacijama koje za dio dužnika iz ove grupe nisu konačne niti potpune, formirane su rezervacije od 187 milijuna kuna, odgovaraju iz HPB-a, uz napomenu da su u posljednje dvije godine prepolovili izloženost grupi Agrokor.
Iz RBA smo dobili odgovor da oni poštuju sva pravila HNB-a koja se tiču rezervacija, pa su tako prepoznali status djelomično nadoknadivih plasmana te izdvojili ispravke vrijednosti za kredite odobrene koncernu Agrokor, ali nisu otkrili o kojem se iznosu radi.
Dakle, Hpb, erste i rba su postupile po smjernicama hnb-a i rezervirali 50 posto. Zaba je medutim pametnija od svih, oni su rezervirali 30 posto, pa ako ih bude volj abudu jos 30 posto.
A roll-up – ja se isto ne bih pouzdavao u to. to na vrbi svirala. amerikanci i jos 20 domacih i stranih banaka pojma nemaju kad se tu guraju.
@investimir
mislim da je novinarka ipak točnu tezu postavila.
Javno je poznato da davatelji roll-up kredita su osigurali stari dug s prvenstom naplate u djelu duga, a ne cijelosti. Koji je to dio i da li će taj dio biti uopće naplativ vrijeme će pokazati .
Naravno da su to potpisali, na ovaj način imaju 100% pokriće svježeg kredita i dio staroga, oba s prvenstvom naplate, a bez toga vjerovatno bi izgubili stari u većem djelu .
Novinarka piše bedastoće. Ona je napisala da roll-up osigurava prvenstvo naplate, a ostali plasmani da su upitni, mozda ce sev morati biti otpisano. pa naravno da su upitni, zato izvanredna uprava i jest tu, da su svi spremni otpisati odmah 100 posto potrazivanja, onda bi ramljak odmah mogao spakirati kofere..
Zasada svi tiho boga mole da otpis bude oko 50 posto. Tu se svi slazu i to su svi vec prekrizili. Krv će poteći ako to bude puno više, 70 uli 80 posto, to je ono što vjerovnici pokušavaju izbjeći i to je razlog zasto svi podrzavaju ramljaka jer svi ocekuju da kroz njega naplate vise, nego da idu na prisilnu naplatu hipoteka i zaduznica
Pusti ti roll up, ja se ne bi na to oslanjao. To je kredit koji je tek dan i pitanje je dinamike i uvjeta njegove otplate.
izjava godine.
Nakon potpisivanja ugovora, Grupa i zajmodavci (Knighthead Capital Management
LLC i Zagrebačka banka) nastavili su s procesom sindiciranja kvalificiranih
zajmodavaca. Do 7. srpnja 2017. godine Grupa je povukla 320 milijuna EUR novog
inanciranja te je zajam od 80 milijuna EUR sa statusom najstarije tražbine iz travnja
2017. godine refinanciran ugovorom o financiranju sa statusom najstarije tražbine.
Ukupni iznos do sada povučenih sredstava iznosi 800 milijuna EUR (sa 1:1
refinanciranjem starih dugovanja sudionika kredita) te uključuje i sudjelovanje više od
20 hrvatskih, austrijskih, ruskih i američkih banaka i fondova.
mozda da im entko javi da se ne pozdaju previse u to, mislim vauvau je to sumnjivo, treba to jos jednom prouciti,
Investimir
Mislim da ste dokazali poantu. Sve 5.
Nije poanta dokazari da sam ja u pravu, poanta je dokazati što j istina, što nije.
Mozda rezervacije grunu opet, tko zna, mozda nagodba bude i po 70 posto otpisa, ali kad dode covjek pa mi napise – ne pozdajem se ja u roll-up, nepouzdano je to, e to mi je vrhunac. kao roll-up j evoda duboka.
Pa to i mislim. Poanta je istina. Rezervirali su koliko jesu, a ono sto nisu ce ili sve ili najvecim dijelom pokriti s roll-up kredom. Zato su se i gurali tamo.
P.S.
Bankari nisu budale. Ni kad su davali kredite Agrokoru. Ide dokle ide. Kad grune onda otpis i idemo dalje. A kad dodje prilika za roll-up uzmes ju.
Ovo je očito članak koji je trebao malo srušiti bankarske dionice da se netko malo nakrca.
Zato je očito u petak netko i prodavao i rušio cijenu da bi ušao možda niže.
Ali nisu ni dioničari baš toliko gl.pi da nasjedaju na takve stvari.
Dakle, raspravili smo da će Zaba izgleda s roll-upom proći jako dobro s Agrokorom.
Tako da uzalud rušenje cijene dionice, jer bit će svakim danom izgleda sve skuplja.
Koje dionice?
Ima ih toliko da ih sve možeš nabrojati na prste jedne ruke. I to ako imaš ruku s tri prsta! 😀
Članak je korektno ukazao na probleme kojih očito je ni ovdašnji “znalci” nisu bili svjesni i koji očito je ne razumiju. Tu jedan od njih piše čak i o krvi i valjda zaziva nekakvu revoluciju?!
A piše se i o istini. Ja ću samo dodati, da je istina voda duboka…. i da bi se neki u njoj mogli i utopiti.
Najzanimljivije je kako sami sebe uvjeravaju da su u pravu kada je jasno da ne može biti jasnije da su i da su bili potpuno u krivu.
Tko ne zna, a ne zna da ne zna; opasan je, izbjegavajte ga.
Tko ne zna, a zna da ne zna; dijete je, naučite ga.
Tko zna, a ne zna da zna; spava, probudite ga.
Tko zna i zna da zna; mudar je, slijedite ga.
Ja bih rekao da je to možda prodavao upravo kolega Vauvau kad se toliko raspisao ova 2 dana.
Ali istina je upravo onakva kako se je i raspravljalo na ove 2 stranice foruma.
Dakle, roll-upom bi Zaba trebala sada biti na konju što se tiče Agrokora, jer i najstariji njeni plasmani će se naplaćivati prvi.
A tko smatra da neće biti ni toliko sredstava, onda stvarno ne znam što tu više reći?!
A vidjeli smo da su rezervacije gotove još u 1.kvartalu i to je izgleda to što se tiče te priče.
Slijedi li tu dalje samo med i mlijeko vidjet ćemo.
zaba unutra
Objavljeno u kojih deset banaka od idućeg ponedjeljka možete zatražiti subvencionirani kredit
Da su biuli pametni trebali su od samog početka nuditi pristojne kredite, a ne nvalačiti ljude na švicarce. ovo je ponajbolja kreditna ponuda unatrag 10 godina, nije dobro što se drzava tu petlja, ali barem je garant da će ugvori biti pošteni i bez zamki
naravno, potraznja ce biti veca od ponude. ali bolje puno malih kredita s odrzivom kamataom, nego puno velikih sa neodrzivom kamataom
zaba unutra
Objavljeno u kojih deset banaka od idućeg ponedjeljka možete zatražiti subvencionirani kredit
Da su biuli pametni trebali su od samog početka nuditi pristojne kredite, a ne nvalačiti ljude na švicarce. ovo je ponajbolja kreditna ponuda unatrag 10 godina, nije dobro što se drzava tu petlja, ali barem je garant da će ugvori biti pošteni i bez zamki
naravno, potraznja ce biti veca od ponude. ali bolje puno malih kredita s odrzivom kamataom, nego puno velikih sa neodrzivom kamataom
A kako ste zamislili da bi uopće ovi krediti postojali da se država nije upetljala ?
Ovo je klasična i jeftina prevara poreznih obveznika, ali kod nas prečesto viđeno.
Tko ovdje puši, tko dobiva ?
Puše naravno građani ove zemlje, a koji će kroz poreze morati nadoknaditi razliku od kamata.
Država plaća udio u kupoviji stanova točno u visini poreza istoga stana koji se plaća prilikom kupovine.
Znači država ništa ne plaća već pretače iz šupljega u prazno.
Banke glume Vatikan i snižavaju kamatu, a naravno razliku do lihvarskih kamata plaća država upravo iz poreza na predmtni stan koji će platiti građani koji kupe taj stan i tzv. poticaja, a koji su digli kredit u banci da ga kupe.
Tko dobiva ? Banke naravno opet naplaćuju punu maržu ili kamatu samo se razlika tereta kamata prebacio na sve građane.
Kako se država time odrekla poreza u korist banaka, Marić će opet trčati u London i NY po nova zaduženja za zemlju zbog nastale rupe u punjenju državne blagajne.
Osim lihvarskih banaka dobor će proči i banke opet. Banke koje su već ovrhama oduzele gro tih stanova i sada će po treći put na istima zaraditi. Prvo kada su kreditirali investitora, drugi put kada su ovrhovile te stanove s astronomskim zaradama i sada treći put kada ih prodaju po visokim maržama.
Ali to nije sve, banke će zaraditi i četvrti put , kada budu kreditirale sada kroz tzv. poticaje kupce tih stanova, a razliku uvijek plaćaju svi građani kroz državnu blagajnu.
Ovo je WIN-WIN-WIN-WIN situacija bankama, možda i kompenzacija za Švicarce, mada sumnjam.