ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 19.11.2024. u 06:33
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Protrgovano, da. I kolika je zarada s nekim prosjecnim ulazom i izlazom?
Vidjet cemo kako ce biti prije Q3.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Hocu samo reci da se ta prica sa srackokorom blizi kraju, podvuci ce se crta i ciao djaci. Negdje prije, tu, a negdje kasnije. Ko da ga nikad nije bilo. Samo neki evidentno ne mogu zivjeti bez crnjaka.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

svemu dode kraj, pa i agrokoru, ali nije to još došlo svom kraju. Nisu svi u istom položaju, neki imaju hipoteke na nekretnine i slično, neki nemaju ništa npr. sberbank. Ako nagodba bude glasila na 50 posto otpisa, a 50 posto povrat ovako ili onako kroz neko duze vrijeem, samo lud čovjek to ne bi potpisao.

Što god da bude, Agrokor je označio kraj jednog vremena – pogledajte duru, petrokemiju, viadukt. nitko vise ne da ni kune, ni kune na lijepe oči. a prije agrokora država i mirovini su upisivali svakakvo smeće. sad se svi boje.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Nije kraj, ali konkretno ovdje, ako jos nesto i ima, uzevsi u obzir poznate okolnosti, mislim da ne moze biti puno.
Nesto mi pada na pamet:
– rezervirali su dobar komad, i onda nista,
– cekamo q3 pa cemo znati vise,
– ali onaj neki ostatak zapravo niti ne mogu otpisati prije nagodbe jer se do tada status nece mijenjati, sve stoji, i zapravo je to onaj trenutak kad su karte na stolu s eventualno novim okolnostima.
Znaci tek q2 next year.
Sto mislite o tome?

Rekao bih da je serislav upravu. Kada je nastao problem i standstill agreement zaba je rezervirala onoliko koliko je procjenila, a buduci da je zaba vec tradicionalno konzervativna banka znacajnu sumu su rezervirali i ne bi trebali vise rezervirat po tom pitanju bar dok se ne otvore karte olo agrokora. Sto se tice roll upa on se valjda vraca iz tekuceg poslovanja i ako se ne pojave dodatni problenmi tu ne bi trebalo biti rezervacija jer banke se drze tzv incurred loss modela. Vaznije je pitanje koje jos nitko ne spominje, a to je da, rema novim pravilima koja.su najavljena kroz msfi 9, banke prebacuju na tzv expected loss model. Za razliku od incurred loss modela koji stvara rezerviranja tek kad nastane gubitak odnosno objektivni dokaz o gubtiku, expecte loss model ce imati ranija priznavanja rezerviranja pa cak i kod samog oobravanja kredita na temelju iskustva (povijesne statistike) sto bi moglo opcenito povecat rezerviranja banaka u cilju sprjecavanja utjecaja neocekivanih gubitaka, bar su takve procjene vani (neki spominju i rast od 50 psoto sto je po.meni pretjerano), i sigruno mogu nagristi profit u bankarakom sektoru pogotovo u prvim godina primjen3 kada se ocekuje.i rast troskova zbog implementacije novog modelq. E sad najavljeno je da to krece od sijecnja 2018 , vjerijatno kod nas to nece poceti ali sigurno da ce implementacija i prelazak na taj model kostati i.operativno i kroz rezervacije. Sto.mislite je li realno to ocekivati kroz sljedece dvije godine.

Mislim dugorocno je svejedno koji se model koristi, vazno je da se krediti vracaju, jer i rezervacije su obveze koje se u slucaju naplate jednostavno oprihoduju. Ali u sljedece 2 do 3 godine treba imati u vidu uve operativne zackoljice.

vauvau, izgleda nismo lupetali – zaba je izgleda teevi najveci – oko 2,2 milijarde – tocno onako ako smo nagadali – poslije vtb s oko 2,3 milijarde

http://www.seebiz.eu/banke-bi-zbog-agrokora-mogle-izgubiti-dobit-od-cak-45-milijarde-kuna/ar-161575/No, o tome banke nerado govore, a i one i sama središnja banka stalno uvjeravaju da je sustav stabilan i da zbog toga neće biti ugrožen. Koliko je bankarski sektor direktno izložen prema Agrokoru, a koliko prijetnje stižu zbog problema s dobavljačima, koji su se često i sami zaduživali da posude novac Agrokoru, vidjet će se kad trgovački sud i službeno potvrdi sve tražbine koje su prijavljene u postupku izvanredne uprave. Prema nekim neslužbenim informacijama, samo četiri velike banke, Zagrebačka, Privredna, Erste i RBA kreditirale su Agrokor s gotovo 700 milijuna eura, što je više od pet milijardi kuna, s time da je naviše, s gotovo 290 milijuna eura izložena Zaba, a najmanje PBZ.

290 x 7,4 = 2,15
– 80 iz roll-upa = 590

2,15 minus 590 = 1500

800/ 1500 = 53 posto

Dakle, zaba je rezervirala 50 posto. i evo zasto nema rezervcija u q2 – zato sto je u q1 sve rezervirano

Ako slucaj agrokor bude uredno razrijesen, dakle nagodba i sve, dame i gsopodo, to je to – rezervacije zavrsile.

Mislim da si pogrešno zaključio. U Q2 Zaba nije ništa trebala rezervirati jer u Odluci o rezervacijama je to ono B1 rezerviranje do 30% za kašnjenje sa 90-180 dana. Po mojoj procjeni oni su tek rezervirali trećinu. Sad bi za kašnjenje od 180-270 dana mogli rezervirati od 30-70% plasmana ako se on kvalificira kao B-2. Tako to ja razumijem iz odluke.

A to ti je upravo to. Spominjalo se sto milijuna eura rezervacija, a ako su izloženi 290 onda je to tih 30%. Pusti ti roll up, ja se ne bi na to oslanjao. To je kredit koji je tek dan i pitanje je dinamike i uvjeta njegove otplate.

a glupe novinarke. pazite slijed misli i logiciranje

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mrsava-2017.-godina-Agrokor-bi-mogao-bankama-pojesti-vise-od-4-5-milijardi-kuna-dobiti?meta_refresh=true

Nikakav odgovor nismo dobili iz Zagrebačke banke, koja je najveći domaći kreditor Agrokora među bankama i koja je na domaćem tržištu sudjelovala i s najvećim iznosom kad je u pitanju odobravanje posljednjeg kredita od 400 milijuna eura tom koncernu u sklopu procesa izvanredne uprave. No, bit će zanimljivo kako će Zagrebačka banka tretirati svoje ranije kredite odobrene Agrokoru. Naime, za kredit koji je odobrila Agrokoru nakon otvaranja izvanredne uprave Zaba je, uostalom kao i Erste ili RBA, dobila mogućnost da za isti iznos starim kreditima osigura prvenstvo naplate, odnosno status najstarije tražbine. Pitanje je onda hoće li se njezini ranije odobreni krediti tretirati kao nenaplativi i hoće li u punom iznosu, većem od dvije milijarde morati provesti ispravke vrijednosti.

znači, tko sudeluje u roll-upu, potpisuje da su svi ostali njegovi krediti nenaplativi. Bravo – bas zato su ameički obveznicari usli – da naplate roll up, a sve ostalo otpisu

tko sudjeluje u roll-upu, taj stječe pravo prve naplate, u praksi dakle 100 posto. ali, kad naplati se 100 posto, onda taj isti iznos mora rezervirati u punom iznosu – dakle 100 posto naplatim, 100 posto rezerviram. Bravo, sjedni 5.

Vauvau, izgleda nsite bilu u pravu – nije zaba bas toliko bila umocena. prvi polsije vtb, točno onako kako smo i mislili. naravno, to je agrokor sustav, dobavljači su drugi par opanaka, ali i najveća ečina dobavljač j eipak u puno boljem stanju od agrokora – npr. franck može platiti svoje dugove ili imovinom ili novim kreditom. jest da placaju tude dugove, ali sami su si krivi.

Dobro ti si u pravu. Lijepo ti piše da su izloženi cca 300 milijuna eura, a u prvom su kvartalu rezervirali stotinjak. Hoće li u sljedećim rezervirati još 100, ja to ne znam niti mogu znati.

Novinarka uopće nije glu*a. I nemojte biti nervozni. Znam da nije ugodno saznanje o izlozenosti pojedinih banaka, ali upozorava se ovdje već mjesecima o mogućim problemima i gubicima. Naravno, ovdje se uvijek nadje skup “vrhunskih bankara” koji to bolje znaju sve sto će i kako će biti od ovih pravih koji sjede u bankama. Sama činjenica da netko odobrava novi kredit da bi vratio postojeci kredit koji je upitne naplate meni bas nije neki pokazatelj blagostanja.

@investimir
mislim da je novinarka ipak točnu tezu postavila.
Javno je poznato da davatelji roll-up kredita su osigurali stari dug s prvenstom naplate u djelu duga, a ne cijelosti. Koji je to dio i da li će taj dio biti uopće naplativ vrijeme će pokazati .
Naravno da su to potpisali, na ovaj način imaju 100% pokriće svježeg kredita i dio staroga, oba s prvenstvom naplate, a bez toga vjerovatno bi izgubili stari u većem djelu .

Sada je i jasno zasto je zaba bila spremna ući sa ukupno 240 milja u roll-up, 40 milja u travnju i još 200 milja u lipnju (to u slučaju da se dugi ne bi htjeli pridružiti, samo zaba i knighthead) – sa tih 240 milja bii bi pokrili gortovo u cijelosti svoja stara potraživanja – preveli bi bili gotovo sva svoj potraživanja u prvi red naplate.

Poslije zaba izgleda j erste najvise umocena – ali ne izravno, nego preko svojih faktoring društava.

New Report

Close