Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,15 | 70.130 | 3,030 | 23,10 | 23,40 | 1,74% |
Nema ti odrezerviranja jer su datumom uvođenja privremene uprave sve obveze Agrokora dospjele, no banke ih ne mogu odmah u cijelosti rezervirati nego ih kao djelomično nadoknadiva ili nenadoknadiva potraživanja odmakom vremena reklasificiraju u skupine…
2.5. PLASMANI PREMA STUPNJEVIMA RIZIKA (RIZIČNE SKUPINE)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_03_41_777.html
i posebno pročitati točku: 5.2. DJELOMIČNO NADOKNADIVI PLASMANI
Ti dugovi se ne vraćaju i sukcesivno kako im se kvari naplata (protek vremena od prve nenaplate toliko se rezervacije povećavaju). Ne klasificiraju se odmah u neneaplative odnosno u razred C.
Ti očito ne razumiješ što je to rezervacija, kako se rezervira i čemu to služi.
Roll up je novi kredit i smisao roll up-a je stjecanje prava na naplatu dijela starih potraživanja. Dakle, Roll-upom se ništa ne može odrezervirati, nego se stječe pravo u ovisnosti o nagodbi i mogućnosti plaćanja da prilikom vraćanja roll-upa kreditor može naplatiti dio starih potraživanja koja će mu se priznati. To je negdje u budućnosti, iza nagodbe, to nema nikakav učinak na postojeće kredite dok se ne ispune za to propisani odnosno određeni uvjeti.
Rezervacija je operacija kojom se kreira trosak jer kredit nije placan. Moze biti veca i manja.
Ok, ovo za odrezerviranje sam imao ideju da mozes odrezervirati jer ti roll up daje prednost pa se izglednost naplate povecava.
To je sve. Ako ne moze onda ne moze.
Ali nemoj siriti besmislice o 1.7 mlrd jer Franck i ostali nece propasti. Zapravo, propala je samo agencija za oglasavanje i pranje novca. I to je sve.
Ajde ti još malo utvrdi gradivo i pročitaj ono u NN, ali pažljivo. Tamo ti sve piše i ako pažljivo pročitaš tekst i upariš dosadašnje javno objavljene podatke moći ćeš procijeniti neke stvari odnosno neke iznose o kojima ovdje raspravljamo.
Roll up je novi kredit i smisao roll up-a je stjecanje prava na naplatu dijela starih potraživanja. Dakle, Roll-upom se ništa ne može odrezervirati, nego se stječe pravo u ovisnosti o nagodbi i mogućnosti plaćanja da prilikom vraćanja roll-upa kreditor može naplatiti dio starih potraživanja koja će mu se priznati. To je negdje u budućnosti, iza nagodbe, to nema nikakav učinak na postojeće kredite dok se ne ispune za to propisani odnosno određeni uvjeti.
Ovo ne stoji uopće. Pa smisao roll-upa je pogurati svoja potraživanja u prvi red. A ako su u zadnjem redu naplativa npr. 30 posto, u prvom redu su naplativa mozda i 100 posto. I ako sam prij eroll-upa imao potraživanja u zadnjem redu i nastupom izvnaredne uprave ih rezervirao ca 70 posto jer tada još nisam znao da cu sudjelovati u roll upu, onda nakon roll-up tih 70 posto rezervacija mogu lije ODREZERVIRATI.
šTO JE REZERVACIJA NEGO TPIS POTRAZIVANJA, A STO JE ODREZERVACIJA NEGO NAPLATA TOG ISTOG OTPISANOG POTRAZIVANJA. ili hocet reci da banke nesto rezerviraju i onda zaborave na to – ne pokusavaju vise to naplatiti niti prate ima li promjene u bonitetu duznika. to sigurno n erade.
agrokor je voda duboka, dosita mi jos uvijek ne znamo kliko je zaba ili bilo tko durgi osim francka i adrisa izlozeni. ako nagodba bude glasila na 50 posto, mislim da ce svi potpisati. ako bude na vise, potpisat ce isto, ali tada ce morati biti jos rezervacija.
Ovo ne stoji uopće. Pa smisao roll-upa je pogurati svoja potraživanja u prvi red. A ako su u zadnjem redu naplativa npr. 30 posto, u prvom redu su naplativa mozda i 100 posto. I ako sam prij eroll-upa imao potraživanja u zadnjem redu i nastupom izvnaredne uprave ih rezervirao ca 70 posto jer tada još nisam znao da cu sudjelovati u roll upu, onda nakon roll-up tih 70 posto rezervacija mogu lije ODREZERVIRATI.
šTO JE REZERVACIJA NEGO TPIS POTRAZIVANJA, A STO JE ODREZERVACIJA NEGO NAPLATA TOG ISTOG OTPISANOG POTRAZIVANJA. ili hocet reci da banke nesto rezerviraju i onda zaborave na to – ne pokusavaju vise to naplatiti niti prate ima li promjene u bonitetu duznika. to sigurno n erade.
agrokor je voda duboka, dosita mi jos uvijek ne znamo kliko je zaba ili bilo tko durgi osim francka i adrisa izlozeni. ako nagodba bude glasila na 50 posto, mislim da ce svi potpisati. ako bude na vise, potpisat ce isto, ali tada ce morati biti jos rezervacija.
Ne možeš još ništa odrezervirati jer ne znaš ni koliki su ukupni dugovi niti kako će ih banka naplatiti. Roll up daje pravo, što to pravo će u stvarnosti značiti, to će se vidjeti kada bude utvrđena bilanca, račun dobiti i gubitka i ostala izvješća za proteklu godinu te kada bude dogovoren model nagodbe svih vjerovnika.
Kako bilo da bilo:
– SIGURNO ce naplatiti roll up, u cijelosti, on je de facto izvan nagodbe, stoji u prvom redu,
– SIGURNO ce se ispostovati uvjeti iz roll up kredita, iz istih razloga.
Imovine za to ima dovoljno. A onda se za ostalo sudjeluje u nagodbi.
Ljudi koji vode banku ipak bolje od tebe znaju trenutnu situaciju i ako pisu rezervacije na nacin koji pisu pretpostavljam da znaju sto rade. Proslost je proslost. Puklo je i to je to.
I zato ne izmisljaj i ne zamagljuj pricu s nekim imaginarnim rezervacijama koje tek trebaju stici. Nema ih. Vec bi pisale.
Ti si jedan od onih sto bi usao kunu dvije nizr. Ne pokusavaj proturjeciti. Svaki pokusaj je osudjen na podsmjeh i prezir.
S druge strane, ako se bavis izmisljanjem rezervacija kojih nema, sve su tu, a dionica te ne zanima, onda stvarno ili imas viska vremena ili si veliki altruist. Ili jedno i drugo.
Really, which is it?
Altruist
Ja ne izmišljam. Ja samo kažem da treba biti oprezan sa izjavama kako su rezerviranja završila jer koliko ja shvacam koncept rezerviranja i ono sto piše u odlukama na tu temu, plasmani se ne rezerviraju jednokratno u 100%-tnom iznosu osim ako su u potpunosti neosigurani.
Altruist
Ja ne izmišljam. Ja samo kažem da treba biti oprezan sa izjavama kako su rezerviranja završila jer koliko ja shvacam koncept rezerviranja i ono sto piše u odlukama na tu temu, plasmani se ne rezerviraju jednokratno u 100%-tnom iznosu osim ako su u potpunosti neosigurani.
To svakako stoji, 100 % na horuk – tako nitko ne otpisuje pa zacijelo nije ni zbaa. mi zapravo ne znamo u kojem posttotku je zaba već izvršila rezervacije – da li već 50 posto, što bi onda bilo zasada to, ili manje.
Ako ni u q3 ne bude novih agrokor rezervacija ( ne računajući ostale jer i njih uvijek ima), onda bismo mogli zaključiti da je to to. Shizofreno bi bilo u q1 rezervirati, pa u q2 ne, pa u q3 da itd. itd. Ako su postojali razlozi za rezervaciju u q1,još više su isti postojali u q2 i postojat će još jače u q3
Kad je ono bilo počelo rasti – kolko dana prije izvješća. moglo bi opet tako biti – ono je bilo čista insajderska igra.
Ajd sad razmisli malo… onako laički, seljački. Ako je ukupna izloženost bankovnog sustava bila, direktna, 4,8 mlrd. kuna prema Agrokoru kolika je vjerojatnost da je najveća banka sa tržišnim udjelom u aktivi od 26 i nešto posto izložena 16,7% odnosno 800 milijuna kuna? A PBZ u isto vrijeme ostvari po prvi puta vecu dobit od Zabe? Te dvije banke zajedno drže 45,3% tržišta mjereno aktivom. Pod pretpostavkom da su prošla dva kvartala za koja imamo rezultate.
Tko je onda odobrio vise od 3 odnosno gotovo 3,5 milijarde kuna kredita? Erste? Raiffeisen? SocGen, Addiko? Banke s aktivom od 1-3 mlrd, kuna?
Vrijeme ide, krediti se ne vraćaju, ne plaćaju se kamate, a još ne znamo ni kako izgleda stanje ni krvna slika Agrokora?
Koja je to ili koje su to banke toliko izložene Agrokoru? Pod pretpostavkom da se ne smiju izložiti sa vise od 25% uvjetno rečeno kapitala.
Shizofreno ili ne procitaj clanak 13 do clanak 19.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_03_41_777.html
Pricekajmo Q3. Jos dva mjeseca.
A ono s insajderskom igrom za parsto iljada kunica, eh… Jaka igra.