ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 19.11.2024. u 00:52
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

resković, radi se o kiki-riki iznosu tak da nije vrijedno pažnje.

Ja mislim da je to dosta važno jer ukazuje barem na orijentacionu cijenu pošto se prodaju rezervirani odnosno potpuno i djelomično usklađeni kreditni plasmani. Mislim za potrebe ove tu rasprave. Čisto da se ne fantazira o kasnijoj naplati od 80, 90 ili 100%.

resković, radi se o kiki-riki iznosu tak da nije vrijedno pažnje.

Ja mislim da je to dosta važno jer ukazuje barem na orijentacionu cijenu pošto se prodaju rezervirani odnosno potpuno i djelomično usklađeni kreditni plasmani. Mislim za potrebe ove tu rasprave. Čisto da se ne fantazira o kasnijoj naplati od 80, 90 ili 100%.
[/quote]

Non-performing tj. neprihodujući plasmani ako se mogu utopiti za 30 posto, to je puna šaka brade. Tako daovo nije uneneadujuće.

(0 ili 90 posto, to nema veze s realnoscu. inace, takodr se skazem – zasto banka prodaje to po 30 posto rekertarima, a nije spremna prodati samom duzniku. nije da je banka dzna poticati neodgovorno ponasanje ali nije lijepo ni da potpomaze reketre. ako je svota ista, drustveno odgovornije je to prodati samom duzniku. mozda se to moze cak pod neke donacije pidvuci i sl, pa dobiti porezne olaksic – 30 post prodam, 70 psoto kao poklonim

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Pa tko sprječava dužnika da otkupi potraživanje?

Osim činjenice da dužnik očito nema ta sredstva i da su dosad svi modaliteti naplate vjerojatno iscrpljeni. Poziv je javni, iako to ne znaci da nije proforma i da već ne postoji kupac, ali transparentnosti radi.

To ne znam, just a guess. Kako god, praksa je takva i nije neuobičajena.

Pa tko sprječava dužnika da otkupi potraživanje?

Osim činjenice da dužnik očito nema ta sredstva i da su dosad svi modaliteti naplate vjerojatno iscrpljeni. Poziv je javni, iako to ne znaci da nije proforma i da već ne postoji kupac, ali transparentnosti radi.

To ne znam, just a guess. Kako god, praksa je takva i nije neuobičajena.

Stvar je vrlo škakljiva jer ako ljudi nanjuše da mogu izvozati banku ili bilo kojeg vjerovnika, mnogi će to raditi.

Ali, pri sistemskim poremaćijima tipa naša višegodišnja recesija ili slučaj frnaak, banke bi trebale imati sluha. mi medutim imamo 300 000 blokiranih, a ni drzava nema sluha, a toj joj je posao, sto onda ocekivati od banke.

Dobra je Zaba. A ima i uvijek isti uzorak trgovanja. Vec vise od 20%, u manje od x mjeseci…

Samo deep value dionice, koje su podcjenjene u datom momentu…

http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/rezultati-agrokora-otkrili-konzum-cekaju-radikalni-rezovi-sudeci-prema-zaradi-u-6-mjeseci-vec-je-sad-jasno-da-lanac-tesko-moze-opstati-u-ovom-obliku/6454396/

A ako krenemo od toga da će Agrokor zaraditi 250 milijuna eura, moram se upitati kako će vraćati oko 5,5 milijardi ukupnog duga koji nosi 300-tinjak milijuna eura kamata godišnje. Pesimisti će reći da u najbolju ruku održivi dug Agrokora može iznositi 5 x EBITDA, a optimisti će ići na 8 x EBITDA.

I u jednom i u drugom slučaju ispada da će se s relativnom sigurnošću namiriti samo oni vlasnici duga s tzv. pravom “super-priorityja” ili će pak, prema optimističnijem scenariju, otpisi za sve ostale biti drakonski, ali ipak ne 100-postotni. Ako, recimo, od 5,5 milijardi duga, 3,5 milijarde ne može biti pokriveno, onda možemo procijeniti da će svi ostali osim onih s pravom “super-priorityja” vjerojatno morati računati s otpisima 60-80%. Valja podsjetiti da su do sada uglavnom izlazile neslužbene procjene od 30-ak posto otpisa.
Banke

Moramo znati da su vlasnici duga u otprilike 80-postotnom omjeru banke te da jedan dio vjerovnika ima pravno gledano već definirane prioritetne statuse vjerovnika zasnovane prije “super-priorityja”, a što znači da će praktično svi neosigurani vjerovnici vjerojatno morati u potpunosti zaboraviti na svoja nenaplaćena potraživanja prema Agrokoru. To u vrlo neugodnu situaciju dovodi rusku Sberbanku kao jednog od najvećih vjerovnika koji od Agrokora ukupno potražuje 1,3 milijarde eura.

Zaba je kako sad stari stoje

1. U supr senioity statuus jer su dali oko 80 milja novog kredita

2. u skupini osiguranih vjerovnika jer te iste zastupa u Vjerovničkom vijeću

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika “veliki dobavljači” te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika “imatelji obveznica”, predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika “neosigurani vjerovnici i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika “osigurani vjerovnici“, uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora”, objavljeno je u priopćenju za medije.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ramljak-zaustavili-smo-pad-prodaje-u-konzumu/984873.aspx

Zato Sberbanka tuži na sve strane i zato Zaba u q2 praktično nema rezervacija (manje nego za nrmalnih godine). Ako ima koji advocatus diaboli sa nekid drugim pojedinostima, samo naprijed. Svaka vijest ka spoznai je dobra stvar

A ti ga isto filozofiraš. Cijena Bonda ti je diskontirani neosigurani dug, a cijena PIK-a vrijednost equitya.

Pušeš ti i dalje u istu tikvu, al ti ne znaš koliko je Zaba (bila) inicijalno izložena i koliko će na ime supersenioriteta moći od toga naplatiti. Nažalost, provlači se opet teza o niskorizicnom plasmanu, a činjenica je da se Zaba jos vise izložila da bi peglala stari dug. Ne dao Bog da Agrokor krkne, onda će sve to otići kvragu, a otpisi odnosno najprije rezervacije će podivljati.

Treba pričekati rezultate Agrokora za 2016. i model rješavanja dugova. Sve do tada ovakve procjene su neprimjerene, bazirane na ograničenim podacima i informacijama. Dakle, strategija Hvali more, Drž se kraja!

Agrokor je vec krknuo. Jedino sto ima je imovina koja je mnogo manja od duga. Ali zato su s ovim kupili prednost u naplati od tog sto ima. A toliko koliko je iznos toliko ima. Bar se tako prica.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/the-economist-dohvatio-agrokor-propast-supermarketa-prijeti-balkanu-20170813

Sto sve nece izmisliti samo da nam ne dignu kreditni rejting. Kakve pi.ke. Stvarno pi.ketine odvratne.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

A ti ga isto filozofiraš. Cijena Bonda ti je diskontirani neosigurani dug, a cijena PIK-a vrijednost equitya.

Pušeš ti i dalje u istu tikvu, al ti ne znaš koliko je Zaba (bila) inicijalno izložena i koliko će na ime supersenioriteta moći od toga naplatiti. Nažalost, provlači se opet teza o niskorizicnom plasmanu, a činjenica je da se Zaba jos vise izložila da bi peglala stari dug. Ne dao Bog da Agrokor krkne, onda će sve to otići kvragu, a otpisi odnosno najprije rezervacije će podivljati.

Treba pričekati rezultate Agrokora za 2016. i model rješavanja dugova. Sve do tada ovakve procjene su neprimjerene, bazirane na ograničenim podacima i informacijama. Dakle, strategija Hvali more, Drž se kraja!

Ne filozofiram, nego nesto pokusavam prokljuviti.

1. Je li zaba osiguran ili neosiguran vjerovnik. Po oovome ispada da je osiguran. Ispravi me ako griješim

2. Na burzi Berlin cijena neosiguranog duga tj obveznica, mada postoji naravno i banovni neosigurani dug u smislu rusa i ostalih, je 30 centi na 1 euro. to znaci tocno ono sto vi kazete – insajderi smatraju da će šišanje neosiguranog dug abiti 70 posto ili 60 posto jer ne kupujes po 30 centi da bi zaradio 30 centi zar ne. to veoma dobro korespondira s ovim sto piše jutrnji a sto misle ne inozemni kupci obveznica, nego domaci mestri i mesetari

3. pik obveznice tj. dionice agrokora vrijede oko 0 kn. to je bed za vlasnike tih dionica, ali ne za zabu jer ona nije trgovala dionicama agrokor tvrtki na burzi

Uostalom, uskoro bi trebali biti objavljene tražbine, zar ne. onda ćemo oći vidjeti jesu li rezervacije mlako ili strogo napravljene. sam ačinjenca da u q1 rezerviras 800 milja, a u q2 nista, a problkem je isti i u q1 i q2 s tom sto je u q2 jos gori, meni govor da ili zaba radi sizofreno ili ipak radi p nekim pravilima struke

agrokor neće krknuti a evo zasto

Jedan od argumenata koji sam bio koristio je i sljedeći. Zanemarimo li zaista analfabetske tvrdnje da je Agrokor 15% BDP Hrvatske (autori tvrdnje su pobrkali prihod i stvorenu vrijednost), neki od nas su došli do zaključka da je cijela grupa 2-3% BDP Hrvatske. ALI, unutar grupe se nalaze kompanije koje same po sebi mogu (i hoće) nastaviti poslovati i čak ako Agrokor završi u stečaju, te će stoga nastaviti stvarati BDP kao i prije krize Agrokora. Jedan način kako se sve te kompanije mogu uništiti je da vjerovnici Agrokora kojima su garanti bile i te kompanije pokušaju naplatiti dug od njih i tako ih sruše. No, kako se radi o racionalnim akterima, oni znaju da će tako dobiti manje nego da one prežive (a sada to i ne mogu napraviti zbog Lex Agrokora). Tako da im je bolje održati kompanije, preuzeti vlasništvo i tako dalje. No, čak i da se te kompanije sruše (odu u stečaj), opet će se u stečaju njihova imovina (i operacije) preuzeti i nastaviti stvarati dodanu vrijednost (i BDP) u nekom drugom okviru.

od blogera. svima je u intereu da agrokor tvrtke rade i posluju jer tako ce dobiti vise nego da idu rasprodavati imovinu

agrokor neće krknuti a evo zasto

Jedan od argumenata koji sam bio koristio je i sljedeći. Zanemarimo li zaista analfabetske tvrdnje da je Agrokor 15% BDP Hrvatske (autori tvrdnje su pobrkali prihod i stvorenu vrijednost), neki od nas su došli do zaključka da je cijela grupa 2-3% BDP Hrvatske. ALI, unutar grupe se nalaze kompanije koje same po sebi mogu (i hoće) nastaviti poslovati i čak ako Agrokor završi u stečaju, te će stoga nastaviti stvarati BDP kao i prije krize Agrokora. Jedan način kako se sve te kompanije mogu uništiti je da vjerovnici Agrokora kojima su garanti bile i te kompanije pokušaju naplatiti dug od njih i tako ih sruše. No, kako se radi o racionalnim akterima, oni znaju da će tako dobiti manje nego da one prežive (a sada to i ne mogu napraviti zbog Lex Agrokora). Tako da im je bolje održati kompanije, preuzeti vlasništvo i tako dalje. No, čak i da se te kompanije sruše (odu u stečaj), opet će se u stečaju njihova imovina (i operacije) preuzeti i nastaviti stvarati dodanu vrijednost (i BDP) u nekom drugom okviru.

od blogera. svima je u intereu da agrokor tvrtke rade i posluju jer tako ce dobiti vise nego da idu rasprodavati imovinu

Da, to je točno. Pitanje je samo tko će biti vlasnik toga što nastavi raditi i zarađivati. Sigurno ne trenutni postojeći dioničari.

New Report

Close