Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,15 | 70.130 | 3,030 | 23,10 | 23,40 | 1,74% |
Pa već je bilo i vrijeme da i Zaba krene, nakon pada od 30% zbog Agrokora, a rezervacija uopće neće biti strašna i oni koji su misli da će rezervirati tako svaki kvartal gadno su se prevarili.
Već je rezervirano možda i više nego će biti potrebno, dakle dalje samo plusevi u sljedećim kvartalima.
Pa ne znam bas. Cijena je danas 15-20% viša nego prije godinu dana, a rezultati su lani bili rekordni. I još se spekuliralo na prodaju i preuzimanje sto je zapravo dizalo cijenu.
Mislim da ova cijena prilično dobro odražava trenutnu situaciju i da je ova godina uglavnom izgubljena za Zabu. U smislu da će rezultati biti prosječni ili ispodprosječni. Za izdašan i snažan rast cijene treba ipak vise od toga.
Zapravo je prošla godina bas bila iznimka, tako da u odnosu na nju čak i da nije bilo slučaja Agrokor, tesko da bi se ponovila.
cijena je prije godinu dana bila tamo gdje je bila jer se nije znalo da će biti tako dobra godina, a cijena je sad tu gdje je jer se misli da će biti jako loša godina. budući agokor ipak ide ka nekom uredenom raspletu – da se ne zavaramo to ne znaci 100 posto naplata, to znaci do 50 posto otpisa – rezultati ipak nece biti tako losi, nego pristojni. jedino ako netko misli da zaba pored agrokora ima neki drugi problem s polsovanjem, ja nsiam nikoga čuo da takvo pto tvrdi.
Pa ne znam bas. Cijena je danas 15-20% viša nego prije godinu dana, a rezultati su lani bili rekordni. I još se spekuliralo na prodaju i preuzimanje sto je zapravo dizalo cijenu.
Mislim da ova cijena prilično dobro odražava trenutnu situaciju i da je ova godina uglavnom izgubljena za Zabu. U smislu da će rezultati biti prosječni ili ispodprosječni. Za izdašan i snažan rast cijene treba ipak vise od toga.
Zapravo je prošla godina bas bila iznimka, tako da u odnosu na nju čak i da nije bilo slučaja Agrokor, tesko da bi se ponovila.
cijena je prije godinu dana bila tamo gdje je bila jer se nije znalo da će biti tako dobra godina, a cijena je sad tu gdje je jer se misli da će biti jako loša godina. budući agokor ipak ide ka nekom uredenom raspletu – da se ne zavaramo to ne znaci 100 posto naplata, to znaci do 50 posto otpisa – rezultati ipak nece biti tako losi, nego pristojni. jedino ako netko misli da zaba pored agrokora ima neki drugi problem s polsovanjem, ja nsiam nikoga čuo da takvo pto tvrdi.
[/quote]
Ajde, malo stavi to u kontekst konkretnih brojeva, pod pretpostavkom da dobit bude manja 30 i 50% od prošlogodišnje u istom razdoblju, pa da vidimo kakve su onda valuacije, a ne da čitamo ove gore filozofije. mislim da se možemo složiti da rezultati neće biti boji nego lanjski, pa odmah možemo svesti analizu na podbačaj.
Pa napisao ti je tvoj kolega gore da uz Agrokor postoje i druge dubiozne firme tipa AWT ili Franck. Ja ne znam ništa o tome, niti jesu li oni klijenti Zabe, ali prošla je godina bila specifična zbog švicarca i svaki bankar razumije zašto. Ova godina gotovo je sigurno neće biti takva, pa treba spustiti balun na zemlju i držati se održivih i vremenu te događajima prilagođenih procjena.
[/quote]
Ajde, malo stavi to u kontekst konkretnih brojeva, pod pretpostavkom da dobit bude manja 30 i 50% od prošlogodišnje u istom razdoblju, pa da vidimo kakve su onda valuacije, a ne da čitamo ove gore filozofije. mislim da se možemo složiti da rezultati neće biti boji nego lanjski, pa odmah možemo svesti analizu na podbačaj.
Pa napisao ti je tvoj kolega gore da uz Agrokor postoje i druge dubiozne firme tipa AWT ili Franck. Ja ne znam ništa o tome, niti jesu li oni klijenti Zabe, ali prošla je godina bila specifična zbog švicarca i svaki bankar razumije zašto. Ova godina gotovo je sigurno neće biti takva, pa treba spustiti balun na zemlju i držati se održivih i vremenu te događajima prilagođenih procjena.
[/quote]
kako rekoh, uredeni rasplet agrokora i otpis do 50 posto je dobra vijest. ljudi su bili pobojali stečaja a toga sada izglreda neće biti.
to da će biti lošije no lani, pa to je valjda svima jasno. nisu ljudi zato prodavali, nego zato sto su mislili da ce agrokor bankrotirati i odvući zabu u gubitak 2 ili 2 i opl milijarde. to nece biti, hvala bogu
[/quote]
[/quote]
kako rekoh, uredeni rasplet agrokora i otpis do 50 posto je dobra vijest. ljudi su bili pobojali stečaja a toga sada izglreda neće biti.
to da će biti lošije no lani, pa to je valjda svima jasno. nisu ljudi zato prodavali, nego zato sto su mislili da ce agrokor bankrotirati i odvući zabu u gubitak 2 ili 2 i opl milijarde. to nece biti, hvala bogu
[/quote]
Dobit će biti cca. 65-70% prošlogodišnje. Jedan cijeli kvartal je otišao u vjetar i još će biti nekih repića, ali to je to. Uzevši P/E=15 kao neku mjeru fer vrijednosti dobivamo cijenu od cca. 55 kn. Rasplet situacije na frontovima govori da bi se to ove godine moglo postići.
P.S.
Ima Zabu, posredno preko fondova, ali podosta.
Slijedece godine na ovim razina profitabilnosti PE vam je ispod 10…
To uzmite u obzir….
Dobrodošao….nadam se da već nisi izašao:)
Ne, nisam izašao na dve kune zarade po dionici.
To bi bilo smješno.
Odlučio sam dio portfelja uložiti u dividendne dionice.
Ko cucku mi je krivo što nisam ušao u ADPL kada mi je bio u ozbiljnom razmatranju.
Troumio sam se tada. Nisam nezadovoljan izvedbom odabranog, ali bi sa ADPL-om puno mirnije spavao nego sa postojećim portfeljom.
Što se tiče ZABE kao mog odabira za njega ima više razloga.
1. Svojevrsni mi je antipod investiciji u jednu agrokorovu kompaniju (Belje). Kamata koju je financijski sekor izvukao od Todorića je kolosalna, pa zašto i mi u tome ne bi sudjelovali. Izvlačenje para iz Agrokora njegovim kolapsom nije stalo već se samo mijenja modalitet. Lova će i uz otpis i dalje pritjecati, pa što ne bih i ja jamio…Disperzirao sam si rizik.
2.Vrijeme je da i ja postanem svoj “bankar”, a ne samo korisnik bankarskih usluga. Doduše, nikada im nisam dozvolio da me gule. Samnom kao korisnikom bi banke brzo propale.
3. Bankari se tako grčevito bore za svoj kapital tako da posjedovanjem ovih dionica se oni bore i za mene.
4. Cijena je zbog stanja na tržištu išla za 30-tak % dolje. Što niža cijena, niži rizik za mene.
5. Dividendica bu kapnula.
6. Investiram dugoročno.
Proučavanje bilance banaka je nešto složenije nego klasičnog d.d.-a, tako da volim upijati sve informacije koje iznosite. Ima ih i korisnih. 🙂
Bit ce to dobro….nakon ovakve sezone, svi ce oko 12 mjeseca htjeti nesto napraviti sa cashom, neki ce dodatno investirati u nekretnine, neki na banku, neki pod madrac, a neki u fondove i dionice…
Svaki zatvoreni investicijski fond koji otvaraju firme, u sebi ce imati ZABU, tako da nema straha….
Opcenito mislim da nakon ovoga sa Agrokorm, dionice banaka ce otperformati index. I tu je i Auhr(ako je w.b. napravio taj bet onda cu i ja:))
Dečki i cure umjesto da kupujete zabu puno vam je pametnije da kupite matični Unicredit u Italiji. Matična banka je nakon nedaće i 3 dokapa postala jako interesantna za ulaganje jer su sad dosta kapitalizirani a čiste bilanci od non performers.
Fundamental su joj niski a od sljedeće godine joj je dividenda. Šta će VAM zaba kad je samo mali dio Dionica freefloat
vrlo indikativno
https://www.express.hr/top-news/s-laznim-mjenicama-todoricu-sam-nosio-milijune-11326
“Ako treba, i ja ću odgovarati, ali ima u lancu onih koji su prije mene”, rezignirano kaže. A tko su faktoring kuće koje su u tome sudjelovale? Dvije najveće su Raiffeisen factoring i Erste factoring. Obje su u vlasništvu velikih banaka koje posluju u Hrvatskoj. A one su bile pod zabranom kreditiranja Agrokora. “Sav novac za te dvije faktoring kuće je stizao iz inozemstva, od banaka majki. A one nisu pod nadzorom HNB-a”, kaže nam sugovornik iz financijskih krugova upućen u problematiku.
a da je tomu tako potvrduje sluca Unex medije i Unex grupe
U drugoj su grupi regresna potraživanja za koja predlažu da ih plati glavni dužnik, odnosno Agrokor. Kao alternativu nude plaćanje tek 10 posto od svake iskazane tražbine, a tako bi Erste Factoring umjesto 49 milijuna kuna dobio tek 4,9 milijuna kuna, i to kroz dvije godine nakon jedne godine počeka. Raiffeisen bi umjesto 30 milijuna naplatio tek 3 milijuna kuna.
Vlasnicima regresnih mjenica Unex grupa duguje 104,1 milijun kuna: Raiffeisen Factoringu 30 milijuna kuna, Erste Factoringu 24 milijuna kuna i tvrtki kćeri Unex mediji – 50 milijuna kuna. Dakle i u ovoj tvrtki Unex se pozicionirao u grupi regresnih vjerovnika s gotovo polovicom posto glasova.
austrijanci su izgleda ovdje faktoring kolo vodili i plesali