Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,15 | 70.130 | 3,030 | 23,10 | 23,40 | 1,74% |
Moguće, iako realno Agrokorov dug jest teško naplativ. Ne vidim razlog zašto bi HNB potaknuo banke da dio Agrokorovog duga svrstaju u (lako) naplative te riskirao nesigurnost u bankovnom sektoru.
Zašto ovo više pada toliko?
Pa ne bi da su izloženi Agrokoru 100% i da će sve otpisati.
A do kraja godine unatoč rezervacijama, opet će vjerojatno biti lijepe dobiti.
Cijena je već pala 30% i to je uistinu malo previše s obzirom na sve.
Zato jer je kolega ioreskovic predvidio da će se odbiti na dnu od 42,00 kn a agrokorom dezorjentirani brokeri slijepo prihvaćaju bilo čiju i bilo kakvu sugestiju pa se u skladu s njom i ponašaju
. “U operativnom rezultatu prvog kvartala nema iznenađenja, ono je jednako dobro kao i 2016., razlika je u trošku rezervacija kod kojih je prošle godine bila puno povoljnija situacija. One su vezane uz članice sustava Agrokora, a neke banke su već prepoznale povezane rizike, a neke će to tek učiniti”, kaže glavni supervizor HNB-a Damir Odak. Naglašava da “nije nužno da su najgore one s najvećim gubitkom u prvom kvartalu, već da gubitak pokazuje da su bile najopreznije kod rezerviranja”.
To sam i ja odmah primjetio mada sam antitalent za banke, ali logika kaže – kad režeš mački rep, reži odmah i odjednom. tko zna malo čitati bankarski žargon, ovo odak izmedu redaka imenom i rezimenom spominje zagrebačku banku. sapienti sat.
Dobit banaka tek 448 milijuna kuna, tri puta manje nego lani
. “U operativnom rezultatu prvog kvartala nema iznenađenja, ono je jednako dobro kao i 2016., razlika je u trošku rezervacija kod kojih je prošle godine bila puno povoljnija situacija. One su vezane uz članice sustava Agrokora, a neke banke su već prepoznale povezane rizike, a neke će to tek učiniti”, kaže glavni supervizor HNB-a Damir Odak. Naglašava da “nije nužno da su najgore one s najvećim gubitkom u prvom kvartalu, već da gubitak pokazuje da su bile najopreznije kod rezerviranja”.
To sam i ja odmah primjetio mada sam antitalent za banke, ali logika kaže – kad režeš mački rep, reži odmah i odjednom. tko zna malo čitati bankarski žargon, ovo odak izmedu redaka imenom i rezimenom spominje zagrebačku banku. sapienti sat.
A ja bih ipak ostao vrlo suzdržan i oprezan. To što je Zaba rezervirala najviše ili više od drugih ne znači da je rezervirala sve. Nitko ne govori je li rezervirana polovina, trećina ili četvrtina potencijalno loših potraživanja jer ne znamo uopće koliko je koja banka bila izložena Agrokoru? A ne treba smetnuti s uma, da banke rezerviraju i po drugim kreditima jer se moguće naplata u odnosu na prošlu godinu i po njima možda pogoršala. Drugim riječima, neke banke nisu možda rezervirale ništa ili su rezervirale zanemarivo malo, pa donositi neke vrijednosne sudove na temelju tog ili tih odnosa, po meni nije opravdan način za donošenje konačnog zaključka.
A ja bih ipak ostao vrlo suzdržan i oprezan. To što je Zaba rezervirala najviše ili više od drugih ne znači da je rezervirala sve. Nitko ne govori je li rezervirana polovina, trećina ili četvrtina potencijalno loših potraživanja jer ne znamo uopće koliko je koja banka bila izložena Agrokoru? A ne treba smetnuti s uma, da banke rezerviraju i po drugim kreditima jer se moguće naplata u odnosu na prošlu godinu i po njima možda pogoršala. Drugim riječima, neke banke nisu možda rezervirale ništa ili su rezervirale zanemarivo malo, pa donositi neke vrijednosne sudove na temelju tog ili tih odnosa, po meni nije opravdan način za donošenje konačnog zaključka.
[/quote]
Analitičar Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta prvi kvartal za banke smatra da “radi o efektu Agrokora, ali i ne samo njega”. Kaže da je iz rezultata vidljivo da su banke postupale različito tim plasmanima, većina ih nije radila nikakve rezervacije za 2016. iako je za to bilo elemenata.
nema te banke u hr koja nije u agrokoru, sve one bi trebale rezervirati. a lovra koji je čovjek stručnjak br za to kaze da nisu iako su trebale. zaba jest. i ne znam da li će još, vjerojatno da hoće nega da neće. ali bolje istina no izvješća u agrokor stilu
Zaba na ovim valuacijama, sa pročišćenim portfeljom kroz 2-3 godine ide na 2 milijarde kuna dobiti….
Računajte sve pokazatelj i oduzmite sve što nam je poznato. Porazgovarajte s radnicima tamo, ako imate još nekoga da je direktor, sve će Vam biti jasno.
@ioreskovic
to (za 2 mlrd kn dobiti) je jako, jako nategnuto
nek’ ostvare prihoda 9 mlrd kn i uz NPM od 15% daje 1,35 mlrd kn dobiti, EPS od 4,21 i konačno ako P/E postavimo na 15, to implicira cijenu dionice od cca 63 kn u nekoj doglednoj budućnosti…
rast od 37% na neki neodređeni vremenski rok? i uz nategnute prihode, meni je to nekako malo nategnuto sve skupa…
ako još cijena padne u narednim mjesecima, možda i razmislim još jednom
previše se ‘igraju’ bankara, prvo Švicarac, sad Agrokor… sve to pritišće cijenu i ne djeluje primamljivo
analogno, recimo PBZ se trsi da zadrži 5 mlrd kn prihoda…
nek’ bude 5,5 mlrd kn prihoda i uz iste parametre kao gore, čak i da dignem NPM na 20%, EPS je 57,86 kn, na P/E 15 imamo neku buduću cijenu od 868 kn
nisu mi te banke nešto
@ioreskovic
to (za 2 mlrd kn dobiti) je jako, jako nategnuto
nek' ostvare prihoda 9 mlrd kn i uz NPM od 15% daje 1,35 mlrd kn dobiti, EPS od 4,21 i konačno ako P/E postavimo na 15, to implicira cijenu dionice od cca 63 kn u nekoj doglednoj budućnosti…
rast od 37% na neki neodređeni vremenski rok? i uz nategnute prihode, meni je to nekako malo nategnuto sve skupa…
ako još cijena padne u narednim mjesecima, možda i razmislim još jednom
previše se 'igraju' bankara, prvo Švicarac, sad Agrokor… sve to pritišće cijenu i ne djeluje primamljivo
Zašto gledaš kod banaka NPM?, gledaj finu rast ovih godina EBIT-a. Makni rezervacije na non performing kredite, makni utjecaj Agrokora(kada se još nešto manje rezervira), oni mogu max u Agrokoru biti 1,5 milijardi, a s obzirom da su sudjelovali u onih 80 milijuna, eura, to ti pokazuje da su bili ispod toga. Rezervirali su deltu od 720 mil za Agrokor), uzmi konsolidaciju regije i tamo povećanje EBIT marže koja je neminovna da će se dogoditi
Uz to imaš headge na divku koja neće biti više manja od 3 kn, a to ti je max da cijena padne na 30 kn.
Sve to kada uzmeš u obzir…mislim da ne treba baš biti naprosto pametan, čisto znati napraviti interpretaciju brojki…