ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 19.11.2024. u 02:34
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Franck ne postoji bez Agrokora. Oni su ko prst i nokat.

Pisalo se da je izloženost Francka Agrokoru od gotovo 700 milijuna kuna. To je prema podacima s kraja 2015. godine bilo za 20% vise od ukupnog konsolidiranog kapitala Francka i vise od 78% konsolidiranih poslovnih prihoda.

Taj jedan problem koji ti spominješ je da je to i dovoljan problem da kompaniju odvede pod vodu. Ni jedna kompanija koja je toliko izložena jednom klijentu bez sveobuhvatnog i financijskog i operativnog restrukturiranja ne može preživjeti takav udar i potencijalne odnosno stvarne gubitke.

to stoji što pišete. franck je do guše u problemima zbog agrokora.

svejedno mislim da će banke vrlo rado podržati franck jer ovo je jedinstvena prilika da na buvljaku kupuje dizajnersku robu

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Jel nekom sjela divka?

Da, sjela je.

U kojoj je to banci sjelo? Meni ništa nije još sjelo, imam račun u ZABA-i 🙂

sjela. pbz.

mašala

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

ZABA i dalje ništa, nije sjelo 🙁

Zaba je rezervaciju delte imala 730 mil. Mislim da nisu vise od 1,5 milijarde izlozeni direktno Agrokoru. Tako da su rezervirali gotovo sve. Sada dali ce krenuti rezervacije 1 krugu, e to neznam, ako da, procjenjujem da ce rezervirati sigurno jos 300-400 mil samo u ovoj godini.

Mislim da ce moja cijena uskoro tamo gdje treba biti izmedu 38-42 kn:):):):

Tako da su vec 3 dionice jako blizu mog popisa

Ne znam, ali nekako mi se čini razumnim da ne može svak rezervirat kako mu prdne već postoji nekakav pravilnik ili čak zakon koji to regulira? Npr. bilo bi razumno da u trenutku ulaska određenog trgovačkog društva u postupak izvaredne uprave sva potraživanja prema tom društvu moraju ići pod rezervaciju (jer postaju teško naplativa, inače društvo ne bi bilo u postupku izv. uprave).

A ne da svak rezervira koliko želi i kad želi. Da li je itko čitao zakon ili pravilnike po tom pitanju (ja nisam, priznajem da sam lijen 🙁 ), ali imam feeling da je zaba (kao i sve druge banke) rezervirala cjelokupno potraživanje.

Ne znam, ali nekako mi se čini razumnim da ne može svak rezervirat kako mu prdne već postoji nekakav pravilnik ili čak zakon koji to regulira? Npr. bilo bi razumno da u trenutku ulaska određenog trgovačkog društva u postupak izvaredne uprave sva potraživanja prema tom društvu moraju ići pod rezervaciju (jer postaju teško naplativa, inače društvo ne bi bilo u postupku izv. uprave).

A ne da svak rezervira koliko želi i kad želi. Da li je itko čitao zakon ili pravilnike po tom pitanju (ja nisam, priznajem da sam lijen 🙁 ), ali imam feeling da je zaba (kao i sve druge banke) rezervirala cjelokupno potraživanje.

Imaju stroga pravila, i određena su od HNB-a.

I što kažu, da li su morali rezervirati cjelokupno potraživanje prema agrokoru?

I što kažu, da li su morali rezervirati cjelokupno potraživanje prema agrokoru?

rezervacije idu onoliko koliko banka procjeni da je rizično, tj. nenaplativo….a HNB kontrolira dali su dobro isto procijenili

točna pravila i propise Ne znam

al sam gore amaterski napravio izračun….

Vjerujem da su sve banke rezervirale cjelokupno potraživanje prema Agrokoru. Ne znam što je s potraživanjima prema društvima koja su bila izložena prema Agrokoru, a i teško je odrediti hoće li potraživanja prema Agrokoru uzrokovati poteškoće u servisiranju njihovih dugova. Većina kaže da neće. Po nekakvom zdravom razumu nema smisla da banka rezervira samo dio potraživanja od društva koje je tako reći bankrotiralo, što dokazuje ulazak u postupak izvaredne uprave.

Pokušat ću pronaći pravilnik odnosno odgovor kad uhvatim vremena.

New Report

Close