ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 08:32
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

ja kupio pa vidimo se u proljeće

dan je pametniji od noći!

Zagrebačkoj banci prestižno priznanje časopisa The Banker i PWM-a

Slidan promet danas na niskoj cijeni s obzirom na odličan izvještaj za 3Q/2016.
Očekujem neto dobit grupe Zaba za 2016. godinu između 1,9 i 2 milijarde kuna što daje EPS cca 6 kuna, a očekujem i izdašnu dividendu.
Imam ovu dionicu i preporučam je na kupnju dok je ovako jeftina.

Ti si jako, jako preoptimističan glede ovogodišnjih rezultata, a jasno je i da ne razumiješ zašto je dobit banke ove godine veća nego ajmo to reći u uobičajenim godinama. Dakle, ovogodišnja je dobit jednokratan fenomen i (rast te dobiti tehničke odnosno regulatorne prirode) i vjerojatno se sljedeće godine neće ni izbliza ponoviti. Investitori u Zabu su racionalni igrači i oni to razumiju, zato tvoja očekivanja nisu vjerodostojna. Jedini katalizator rastu cijene može biti eventualna prodaja banke, dok rezultati su, obzirom na njihovu neodrživost, trenutno sporedni. Ako ne bude ništa od swap-a vlasničkih udjela i spekulacija o pretumbacijama, cijena će se vratiti opet tamo gdje je bila. Na razinu od oko 40 kuna.

A tko je onda i zašto toliko kupovao iznad 50?
Postoji li mogućnost da ove godine isplate dividendu od preko 10% trenutne cijene?

osobno mislim da nema šanse. možda 5-6%, puna šaka brade!

Pa odakle da ja znam tko je kupovao? Ako je kupovao iskljucivo radi rezultata onda je to dosta skupo placao. Zaba ima gotovo 321 milijun dionica i u ffloatu ih je cca ispod 5% odnosno oko 16 milijuna. Na burzi se posljednjih mjeaeci protrgovalo jedva stotinjak tisuca komada tako da ne vidim da se nesto mnogo njome trgovalo.

A tko je kupovao Atlantsku po 340 nedavno? Ili Opte netom ispod tri kune?

Za dividnedu idi na skupstinu pa ih pitaj to nitko ovdje ne zna i ne moze znati. Mogucnost uvijek postoji, a sad koliko je realna, to ne znam.

Dividendnu praksu imaju, a ako bude i barem 5% to će biti odličan povrat (isto kao na Ht-u npr.).
Budući da je ovo neciklički sektor, vjerojatno je ovo jedna jako stabilna dividendna dionica.

Pa nije stabilna ako ove godine nisu isplatili dividendu. A redovnu su skupštinu održali prije 6 mjeseci. Isplatili su za prošlu i pretprošlu i to su otprilike jedine dvije dividende koje su isplatili od 2005. godine naovamo.

Ali dobit je jako velika i mogli bi je isplatiti u velikom iznosu ako to odluče (budući da ove godine nije uopće isplaćena.

Ne znam što uopće rade s tolikom zadržanom dobiti, u što je mogu utrošiti ako je ne bi isplaćivali?

Kako to misliš što rade?

Pa banka radi s novcima, ako joj trebaju novci za kreditiranje ili za ulaganja onda ih neće isplaćivati.

Mogu oni svašta, pitanje je koliko je to realno.

Ma naravno da je tako, ali novaca u bankama ima jednostavno ima previše (depozita) i ne znaju više kud s njima.

Zato stalno sve banke sazivaju na telefon i nude kredite i kartice samo da se nekako riješe tih ogromnih depozita.
Zato i kamata na depozit konstantno pada i padati će do nule, ali zato će onda krediti biti jako jeftini, a oni koji su držali depozite to više neće htjeti kad kamata padne ispod 1% ,što bi trebalo pridonijeti značajnijem povratku ulaganja na burzi, u nekretnine i sl., a to će uvelike doprinjeti i rastu BDP-a, budući da ovoliki depoziti ničemu ne služe.

pa već neko vrijeme kte na eur su ispod 1%, a najveći dio depozita (mislim preko 80%) je u eurima. nisam primjetio neko smanjenje. dapače, štednja još uvijek raste.

New Report

Close