ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 06:34
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,15
70.130
3,030
23,10
23,40
1,74%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Ovaj rast zabe je vjerovatno zbog najave preuzimanja.
Trziste reaguje na glasine.

I rezultati poslovanja naravno.

Rast ZABA-e sigurno nije zbog najave preuzimanja koje je za sada samo glasina i rekli bi na dugom štapu, a Luković je pretpostavljam prodao iz nekih njegovih potreba iako sam siguran da je svjestan da je dionica podcijenjena na ovim cijenama, ali treba imati vremena i dočekati da bude prepoznata “prava” vrijednost i da to tržište potvrdi.
Koja je to prava vrijednost dionice ZABA na ZSE?
Pa, ZABA bi očekujem ove godine trebala ostvariti neto dobit od cca 1,6 do 2,0 milijardi HRK za razliku od 2015. godine kada su iskazali gubitak zbog velikih rezervacija u svezi kredita u CHF.
Kod neto dobiti od1,6 do 2,0 milijardi i sa približno 320 miliona dionica to činizaradu po dionici(EPS) od 5,0 do 6,25HRK. Uz tako pretpostavljeni EPS=5,0_6,25HRK za 2016. godinu koja je očekivana cijena dionice?
Ja mislim da cijena od 55 do 70 HRK za dionicu je sasvim dohvatljiva, a naročito ako bude dividende što je isto tako za očekivati jer su isplaćivali dividendu u 2015. i 2014. godini kada su imali dobit u 2014. i 2013. godini.
Navijam za dividendu od 4-5 kuna jer imam dionice ZABA-e.

Nekako poredim pbz dividendu sa zabinom.
Mozda to ne stoji ali ipak su to 2 najvece banke…..

Znaci pbz je dala nesto iznad 1% od cijene.
Zasto bi zaba dala 10% od cijene?
Ili 6 puta vise.

Zadnjih par dana je Luković smanjio poziciju za 100.000 komada (cca 4,2-4,3 mil kuna), odnosno četvrtinu pozicije. Ne želim se ni prisječati što je bilo zadnji put kada je prodavao ozbiljnije…

A sto je bilo kad je on zadnji put prodavao ozbiljnije?
[/quote]

Gosp. Luković je prodao dionice ZABA-e RBA OMF-u u vrijednosti od cca 20 miliona kuna. Ostavio si je tada simboličnu količinu dionica kao predsjednik Uprave ZABA-e. A nakon toga je najvećim dijelom AZ OMF počeo prodavati udjele u fondovima i brutalno rušiti tržite kapitala.
Podsjetit ću da je negdje u 10-om mjesecu 2007. godine stupio na snagu Pravilnik koji je omogućio mirovincima da ulažu u dionice samostalno, a ne putem kupnje udjela u investicijskim fondovima…mislim da su prije toga mogli samo kupovati dionice iz prve kotacije, a tada se radilo o možda 10-ak dionica. Rekao bih da je to bio pomno isplaniran scenarij određene skupine ljudi kojim su stvorili preduvjete brutalnog rušenja tržišta kapitala čemu smo svjedočili od sredine listopada 2007. godine pa nadalje….
To što je gosp. Luković napravio na temelju insajderskih informacija, time bi se neke institucije doista trebale pozabaviti…vidim da se povijest ponavlja….

Investicijski fondovi su tada bili nespremni za te velike prodaje udjela od strane mirovinaca, a u roku od 3 dana morali su osigurati cash. Kako je cash pozicija bila slaba, počela je stravična rasprodaja dionica….nikad više se neće dogoditi takav brutalan pad ZSE-a, barem ne vjerujem za naših života…
Napominjem da je i rast Crobexa do 5400 bodova također bio neprirodan, ali pad koji je uslijedio nakon toga više nikad u tim razmjerima nećemo vidjeti na ZSE…

Dolje sam prikazao kako je ZABA isplaćivala dividendu zadnje tri godine,odnosno 2016. nije isplaćivala zbog iskazanog gubitka u GI2015. Godine 2015. je isplaćeno 3,60 kuna po dionici ( godine 2014. je EPS= 3,28kuna) i 2014. je isplaćeno 1,45 kuna po dionici ( 2013. je EPS=2,16kuna) .Ovo su podatci s portala MojeDionice.com gdje sve možeš provjeriti kao i za PBZ. Dividendni prinos iskazan u % je postotak na današnju cijenu. Hoće li i kolika će biti dividenda u 2017.godini to budemo vidjeli ali ako se referiramo na 2015. godinu kada su iplatili i više nego su zaradili po dionici u 2014.nadam se izdašnoj dividendi naročito ako matici malo keša dobro dođe.

Dividenda ZABA-R-A:
2016. 2015. 2014. >

Dividenda ne 3,60 1,45

Div. prinos – 7,09% 2,85% -postotak u odnosu na sadašnju cijenu

EPS – 3,28(fi2014.) 2,16(fi2013.)

Vaš link …[/url]

“obnovljena spekulacija koja se među poznavateljima hrvatskog bankarskog tržišta spominje već sedam-osam godina.”

Vaš link …[/url]

Eh, to će najviše ovisiti o skorom talijanskom referendumu.

http://direktno.hr/en/2014/eu/62522/Talijanski-referendum-o-ustavnim-promjenama-odr%C5%BEat-%C4%87e-se-4-prosinca.htm

Ne mora Mustier prodati Zabu. Ima tu druge imovine pored Pioneer-a i Pekao, a i pokušava se napraviti jedan SPV na koji će se prebaciti loši zajmovi. K tome talijanska država u suprotnosti sa EU i ECB-om voljna je kapitalno podržati banke u nevolji kao primjerice Mone dei Paschi što bi moglo biti predmet sukoba između države i EU. A kao što i sam vidiš, prodaje se u tranšama, tako da nije nemoguće da se tu nalijepe neki fondovi, a glavnina priče ostane i dalje na Matici. Sve je to još uvijek na dugom štapu. Al da je zanimljivo, jest.

Slidan promet danas na niskoj cijeni s obzirom na odličan izvještaj za 3Q/2016.
Očekujem neto dobit grupe Zaba za 2016. godinu između 1,9 i 2 milijarde kuna što daje EPS cca 6 kuna, a očekujem i izdašnu dividendu.
Imam ovu dionicu i preporučam je na kupnju dok je ovako jeftina.

Ovdje izgleda vrijedi kao i na drugim dionicama na ZSE, što bolji izvještaj to niža cijena i obrnuto.
Da je izvješće bilo loše, sad bi već grabila prema 60!?

New Report

Close