Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 23,52 | 42.210 | 1,795 | 23,50 | 23,60 | 0,00% |
Imamo još dva tjedna da vidimo kuda će cijena. U svakom slučaju u ta dva tjedna padati svakako ne bi smjela, samo rasti. A do kuda, to ćemo vidjeti.
Ne razumijem ovu logiku. Ako se kapital povećava x5 sa 1,28 na 6,4 onda nije logično da dionica padne za x5 već da je cijena približno ista.
šta točno ne razumijete? ne dolazi nikakav novi kapital iz vana, već se samo zadržana dobit prebacuje u kapital. sve ostaje unutar kuće.
Ne razumijem ovu logiku. Ako se kapital povećava x5 sa 1,28 na 6,4 onda nije logično da dionica padne za x5 već da je cijena približno ista.
šta točno ne razumijete? ne dolazi nikakav novi kapital iz vana, već se samo zadržana dobit prebacuje u kapital. sve ostaje unutar kuće.
[/quote]
Ako neće padati onda znači da je dionica dosad bila podcjenjena za 80-tak % . Onda znači da su i ostale banke podcjenjene a općenito i sve dionice.-
Nemam zabu i ne pratim. Kolega je dobio kući poštom da na svaku dionicu koju ima dobiva 4 dionice gratis. Da li je to istina a ako nije u čemu je štos? Hvala!
[/quote]
Ako neće padati onda znači da je dionica dosad bila podcjenjena za 80-tak % . Onda znači da su i ostale banke podcjenjene a općenito i sve dionice.-
[/quote]
Nitko ne dobiva ništa gratis i dionica nije podcijenjena, po mjojoj računici je na 1,185 BV. Situacija je sljedeća: sada se svaka dionica sastoji od (ugrubo): 1,28 mlrd temeljnog kapitala, 10,5 mlrd zadržane dobiti i 4 mlrd statutarnih rezervi = cca 15,78 mlrd. Na oko 64 mln dionica je to oko 250-260 kn/dionici.
Nakon konverzije koja tek treba biti donesena/odlučena na skupštini 26.07. će se pola zadržane dobiti dakle cca 5,5 mlrd konvertirati u temeljni kapital, pa će struktura biti drukčija a zbroj isti: 6,78 mlrd kapitala+5 mlrd zadržane dobiti+4 mlrd rezervi = 15,78 mlrd.
Ovih 5,5 će biti pretvoreno u nove dionice koje će biti podjeljene dioničarima koji ih budu tada imali jer će im za isti iznos biti smanjena vrijednost dotadašnjih dionica. I najjednostavnije rečeno: umjesto jedne dionice od 300kn imat ćemo 5 dionica po 60kn.
Nemam zabu i ne pratim. Kolega je dobio kući poštom da na svaku dionicu koju ima dobiva 4 dionice gratis. Da li je to istina a ako nije u čemu je štos? Hvala!
[/quote]
[/quote]
Nitko ne dobiva ništa gratis i dionica nije podcijenjena, po mjojoj računici je na 1,185 BV. Situacija je sljedeća: sada se svaka dionica sastoji od (ugrubo): 1,28 mlrd temeljnog kapitala, 10,5 mlrd zadržane dobiti i 4 mlrd statutarnih rezervi = cca 15,78 mlrd. Na oko 64 mln dionica je to oko 250-260 kn/dionici.
Nakon konverzije koja tek treba biti donesena/odlučena na skupštini 26.07. će se pola zadržane dobiti dakle cca 5,5 mlrd konvertirati u temeljni kapital, pa će struktura biti drukčija a zbroj isti: 6,78 mlrd kapitala+5 mlrd zadržane dobiti+4 mlrd rezervi = 15,78 mlrd.
Ovih 5,5 će biti pretvoreno u nove dionice koje će biti podjeljene dioničarima koji ih budu tada imali jer će im za isti iznos biti smanjena vrijednost dotadašnjih dionica. I najjednostavnije rečeno: umjesto jedne dionice od 300kn imat ćemo 5 dionica po 60kn.
[/quote]
***fino si to izracunal cijenu dionice po novcu, no to ko da imaju stand na placu bez ikakvih nekretnina, suvlasnistva i vlasnistva u drugim firmama… ciljana cijena je dosta vise od tvojih 60kn, zivi bili pa vidjeli iducih par mjeseci [smiley]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Hvala na ovoj jednostavnoj računuci. Izgleda da je investitorima stvarno velika filozofija shvatiti ovako nešto, pa tu čitamo razne nebuloze.
Čitamo tvoje nebuloze od 240 kuna i trenutka kad je najavljena ovakva dokapitalizacija, a sad je evo u mjesec dana na preko 300, i sve to dok je ostatak tržišta klizio.
Samo vi pucajte s jedinicama i čekajte Godota
Meni se čini da će većinski vlasnik dio svojih dionica lako prodati da izvuče dobit, a kome će prodati mali dioničari?
***fino si to izracunal cijenu dionice po novcu, no to ko da imaju stand na placu bez ikakvih nekretnina, suvlasnistva i vlasnistva u drugim firmama… ciljana cijena je dosta vise od tvojih 60kn, zivi bili pa vidjeli iducih par mjeseci [smiley]
Prvo, nije mi jasno što ti to znači da sam izračunao „cijenu dionice po novcu“. Ja sam izračunao BV po dionici pomoću ukupnog kapitala banke, kako se i računa. Jel to znači da ti misliš da je ukupni kapital nešto što banka ili neka druga firma mora držati na računu u novcu/gotovini? Jer to nije tako. Ona kapital i ostala sredstva (obveze) plasira na različite načine – krediti, obveznice, instrumenti tržišta novca, valute, nekretnine, ostala imovina… Konkretno baš gotovine ima 11 mlrd kuna (Q1), a od toga 9,4 mlrd je kod HNB-a na ime obvezne rezerve i to praktički pripada deponentima, a ne dioničarima.
Drugo, podatci su iz Q1 2011 konsolidiranog izvješća što znači da je svo vlasništvo, suvlasništvo i nekretnine i ostala imovina uključeno u taj izvještaj i iznos od 15,78 mlrd kuna je ono što pripada dioničare. Inače vrednovanje je škakljiva stvar. Tek ćemo vidjeti kakva je situacija sa (ne)vraćanjem kredita. I danas su oko nas ljudi sa kreditima, a bez posla ili ne primaju plaću, i loši krediti će još mjesecima prijetiti bilancama banaka.
Treće, cijenu od 60kn nisam postavio kao target, nego kao ilustrativni primjer. Jer ako je trenutačna vrijednost dionice u petak bila oko 300 kn onda bi, da je konverzija isti dan, 5 dionica (1+4) trebalo vrijediti svaka po 60kn odnosno ukupno 300kn da se održi razmjer vrijednosti, s obzirom da nema realno priljeva novog kapitala. Kako će se cijena kretati nakon toga je stvar tržišta.
I četvrto, kao dioničaru Zabe meni bi svakako odgovaralo da ona ode nakon konverzije i iznad 60 i 70 i 100kn.
***kolega Burton, mogao bih sad napisati cijelu tapetu od posta no dovoljno je reći da je u trenutku pisanja vašeg prvog posta cijena bila 290 kuna, a sad se nakon samo 2 radna dana na bidu već nudi 316,07 i da do 350kn ima samo 400 dionica… to dovoljno govori o podcijenjenosti dionice(maltene do prije 2 mjeseca je bila cijena nešto viša(ugrubo računano) od vrijednosti Varaždinske banke koju su asimilirali)… a malo za vježbu probajte izračunati zašto bi realan target bio cirka 580kn po dionici(do 26.07 nakon toga podijelite sa 5) i tu opće nisam uzeo u obzir isplatu izvanredne dividende i da su već prošla 2 kvartala ove godine sa ogromnim dobitima [smiley]
evo ovdje možete vidjeti dionice UNICREDIT banke … prošli tjedan je bilo baš NEveselo
***kolega Burton, mogao bih sad napisati cijelu tapetu od posta no dovoljno je reći da je u trenutku pisanja vašeg prvog posta cijena bila 290 kuna, a sad se nakon samo 2 radna dana na bidu već nudi 316,07 i da do 350kn ima samo 400 dionica… to dovoljno govori o podcijenjenosti dionice(maltene do prije 2 mjeseca je bila cijena nešto viša(ugrubo računano) od vrijednosti Varaždinske banke koju su asimilirali)… a malo za vježbu probajte izračunati zašto bi realan target bio cirka 580kn po dionici(do 26.07 nakon toga podijelite sa 5) i tu opće nisam uzeo u obzir isplatu izvanredne dividende i da su već prošla 2 kvartala ove godine sa ogromnim dobitima [smiley]
Meni se čini da mi ne govorimo istim jezikom iako se na prvi pogled čini da je u oba slučaja hrvatski. Kad sam pisao post cijena je bila 300kn i radi ilustracije kako će konverzija proći (da se dogodila u tom trenutku) rekao sam da će dioničari umjesto da imaju 1×300 imat 5×60. U nijednom trenutku se nisam upuštao u postavljanje targeta još manje u špekulacije koja će cijena bit za mjesec ipo dana.
Što se tiče BV i podcijenjenosti, sve što sam napisao stoji. U odnosu na BV dionica nije podcijenjena. Hoće li pojedini investitor na tu cijenu ponuditi diskont ili premiju, ovisno o njegovim očekivanjima, to je njegova stvar. Kažete „2 kvartala ove godine sa ogromnim dobitima“, ja nisam vidio Q2 izvješće, jel može neki link jer i mene zanima?
Iako mi se ovakav skok cijene jako sviđa i potpuno mi odgovara, mislim da nema osnove i da se eksploatira nerazumjevanje dijela investitora koji misle da će zbog riječi „dokapitalizacija“ doći potpuno novi kapital, što svakako nije slučaj.
P.S. Ko je i kada asimilirao Varaždinsku banku?