ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 26.11.2024. u 00:23
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ZABA
23,60
127.156
5,388
23,80
24,00
1,69%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Čovijek se potrudio i pokušao odgovoriti na moja pitanja. Ja sam jako zahvalan. U čemu je problem sa gornjim postovima ?

Mislim da je opisano sanje u novogradnji preoptimistično i da će banke tu izgubiti nešto novca, ali se slažem da velike rasprodaje starogradnje neće biti.

Meni je drago da ti je on odgovorio, i da si mu ti zahvalan.
Meni nije samo jasno zašto misliš da je taj odgovor dobar, zato kaj je dugačak ili što? Ne kužim.
Stari moj u ovom trenutko kod banaka se ne radi o bankama nego o državi.
Ovo što si ti pitao o stanogradnji, to je došlo i vjerojatno će još više pasti, ukoliko se ostvare "loše"
prognoze, ne katastrofične. Nego one prognoze kaj pročitaš svaki dan u novinama.

Prvo, da kod nas banke kreditiraju državu, i NEĆE biti love za poduzetnike i to je problem.
Jer ako kreditiraš državu ona uzme x+kamata, ona će taj x+kamatu morati vratiti, ali kao što znaš država buja svake godine, što približavanjem EU, a što dobrim starim rodjačkim vezama. Što znači druge godine x+kamata+kamata na to, samo da bi se ostalo na nule itd.
Time oni icicavaju lovu iz s tržišta u trenutku kada ga nema, jer da ga ima vani ili ga ima povoljnije bi se Šuker zadužio. I od ukupne svote za krede ostaje manje.
Problem kod kreditiranja države je taj, što ona ne stvara nikakvu dodanu vrijednost, već samo dodatni trošak. Za razliku od poduzeća koja stvaraju dodanu vrijednost i mogu uzimati kredite kamata na kamatu.

E sad kad dođe do drž nedaj, a doći će jer je u svim država došlo, što će banke napraviti, hoće li one otpisati potraživanja prema državi ili prema kupcima stanova, automobila itd, jer i jedni i drugi neće moći vračati.
Otpuštanja vode manjem priljevu državnu blagajnu, u državi u kojoj se ne želi skresti buđet, a vani su to već svi napravil. Iz toga slijedi da, a pogotovo ak Ivo osvoji lokalne izbore, će se dogoditi taj scenarij i biti će ko vas hebe. Sad stegnite remen, jer to se dogodilo u prošlosti, pa kaj očejete drugo.

Da se vratim na temu, znači banke da ne kihnu, u tom trenutku će reći, ok državo nemoraš vratiti sad, al da bi se održali iznad vode morat ćemo dići kamate i ići u ovrhe, banke su na ovo spremne, za njih rade ljudi koji znaju kaj su konjukture, koji su educirani, sve je to ukalkulirano, jedino mali neznaju, jednostavno nisu obrazovani i misle da će ih netko spašavati.
U tom trenutko, naravno neće se dogoditi ono kaj se dogodilo u americi, ali će doći do korekcije na tržištu nekretnina (većina je govorila da nemremo pasti ispod 2000 na crobiju, a mi zaronili još 40% ili kolko %) tako da pusti ti kaj to neće ili ne može pasti, sve može pasti.
Zato mislim da prijašnja analiza ne drži vodu, jer ne uključuje državu, koja je enormni potrošač, i sad uz to i ograničavajući faktor za dobivanje kredita firmama i recimo ljudima koji bi kupili stan na kredita. NEMA LOVE. Pa ja ne kužim, da vi kupujete stan dana, kak bi ga kupili, kešom? Ak ne kešom, kreditom – kojim kreditom, kak bi ga dobili? Ako nema potražnje(love), kaj se događa s ponudom, smo naučili na dionicama?

S obzirom da nemaš balge veze s ekonomijom, već se educiraš iz novina, odlično si napisao.
Analiza dostojna Raskolnjikova. Cijela ti se ekonomija vrti oko budžeta, lagano si zastario.
Vidiš ja tebe ne bih zabranio.
Čisto tek toliko da ljudi znaju odijeliti žito od kukolja. [bye] [yawn]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

S obzirom da nemaš balge veze s ekonomijom, već se educiraš iz novina, odlično si napisao.
Analiza dostojna Raskolnjikova. Cijela ti se ekonomija vrti oko budžeta, lagano si zastario.
Vidiš ja tebe ne bih zabranio.
Čisto tek toliko da ljudi znaju odijeliti žito od kukolja. [bye] [yawn]

E ova prva rečenica mi je super, sve mi se vrti oko budžeta, pa ne vri se meni vrti se svima nama.
Frende, naša ekonimije se ne vrti oko budžeta, samo pola ekonomije ili ti 50%.
E sad ako se 50% ne prilagodi, a drugih 50% počne rapidno propadati, a prvih 50% živi od drugih, a 50% prvih više ne može uzimati kredite, nego se mora prilagoditi drugih 50%, ali to ne želi/nemože/ neznam što sve ne…
Kakav ti to izlaz vidiš, da problema neće biti, kad svi koji išta znače (osim sindikata, al to su idioti ostali u 19 st.) govore da ovako dalje nemore. A i ak si poduetnik vidiš kaj se događa zar ne? Ak si studoš, ništ ne vidiš, samo komade i pive, a ak radiš u drž.službi onda vidiš još manje nego u prva dva slučaja.
Drago mi je da nemam pojma, al dobro. Ja ako sam fulao ispričavat ću se ljudima do kraja godine, al ti češ kao i gubi i mr.blue i ekipa kad nasanjkaš ljude nestati i promjeniti nick.
Još nisam pročitao da si rekao nešto oko dividende i ostalih stvari koje sam nave.
Bilo što, ono kriva procjena, ili ustvari mislio sam da je neće biti al sam vas prcao u mozak.
Meni je jedino bed nekeog lika ako je kupio zbog tvojih postova koji su onda bili učestali i jednosmjerni, bez ikakve analize i uporišta u činjenicama.

Meni je drago da ti je on odgovorio, i da si mu ti zahvalan.
Meni nije samo jasno zašto misliš da je taj odgovor dobar, zato kaj je dugačak ili što? Ne kužim.
Stari moj u ovom trenutko kod banaka se ne radi o bankama nego o državi.
Ovo što si ti pitao o stanogradnji, to je došlo i vjerojatno će još više pasti, ukoliko se ostvare "loše"
prognoze, ne katastrofične. Nego one prognoze kaj pročitaš svaki dan u novinama.

Odgovor je dobar jer je pisac dobro obrazložio svoje viđenje na problem bankovnih kolaterala. Ja se sa istim mišljenjem slažem u dijelu stanova koji su već kupljeni, ali se ne slažem u djelu novogradnje
koja je još na tržištu. Također treba odvojiti dva vrlo različita tržišta nekretnina: jadransku obalu i
kontinentalnu hrvatsku.

Slažem se da hrvatski potrošač nemože u uvijetima kada država isisava novac podržati tržište nekretnina. Međutim, postoji i strani potrošač koji može kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Od Urala
pa do Dablina postoji veliki broj ljudi koji su zainteresirani za kupnju nekretnina na Jadranu. Njima
Hrvatsko tržište može ponuditi proizvod koji nemaju kod kuće, najsjevernije toplo more na svijetu.
S druge strane, sa ovim cijenama nekretnina kontinatalna Hrvatska, osobito Zagreb, je totalno neatraktivan stranim kupcima. Većina njih može kod kuće dobiti neusporedivo bolju vrijednost, za puno manje novaca. Na kraju krajeva, ovo je mala zemlja za veliki odmor. Ovo nije osobito pogodna zemlja za odgajanje dijece, školovanje, posao ili umirovljenje.

Sve rečeno, postoji znatna opasnost da dio kolaterala dođe na tržište i da banke izgube novac. Međutim ta opasnost je po mom mišljenju limitirana i vezana za grad Zagreb te u najvećoj mjeri
za zalihe neprodanih stanova. Koliko je koja banka opterećena financiranjem građevinskih investitora
i koliko isti imaju neprodanih stanova ja neznam. Dodatni problem prestavlja što investitori ne mogu
platiti izvođače pa im daju stanove u kompenzaciji. Onda imaš nekoliko izvođača koji prodaju u isto vrijeme stanove u istoj zgradi. To ubrzava pad cijena.

Ja se ne informiram iz novina i pojma nemam što tamo piše.

Otpuštanja vode manjem priljevu državnu blagajnu, u državi u kojoj se ne želi skresti buđet, a vani su to već svi napravil. Iz toga slijedi da, a pogotovo ak Ivo osvoji lokalne izbore, će se dogoditi taj scenarij i biti će ko vas hebe. Sad stegnite remen, jer to se dogodilo u prošlosti, pa kaj očejete drugo.

To će se desiti bez obzira na ishod izbora.

Zato mislim da prijašnja analiza ne drži vodu, jer ne uključuje državu, koja je enormni potrošač, i sad uz to i ograničavajući faktor za dobivanje kredita firmama i recimo ljudima koji bi kupili stan na kredita. NEMA LOVE. Pa ja ne kužim, da vi kupujete stan dana

Stoji, ova politka je kamen o vratu hrvatske ekonomije. Mada je vrlo moguće da će se politika znatno mjenjati nakon izbora. Međutim, u trenutku kada država isisava novac onda cijena novca raste. Za pretpostaviti je da će banke u ovom okruženju napraviti niz vrlo profitabilnih investicija. Sve firme neće propasti, a one koje prežive će donjeti bankama enormne zarade. Sada je pitanje koja će banke odabrati više pobjednika, i manje gubitnika.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Pa dokle… [smiley]

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

E ova prva rečenica mi je super, sve mi se vrti oko budžeta, pa ne vri se meni vrti se svima nama.
Frende, naša ekonimije se ne vrti oko budžeta, samo pola ekonomije ili ti 50%.
E sad ako se 50% ne prilagodi, a drugih 50% počne rapidno propadati, a prvih 50% živi od drugih, a 50% prvih više ne može uzimati kredite, nego se mora prilagoditi drugih 50%, ali to ne želi/nemože/ neznam što sve ne…

Ajde barem si napisao jednu brojku, možemo to uzeti kao činjenicu, argument, jel? Sa pola-pola nemreš pogriješiti.

Kakav ti to izlaz vidiš, da problema neće biti, kad svi koji išta znače (osim sindikata, al to su idioti ostali u 19 st.) govore da ovako dalje nemore. A i ak si poduetnik vidiš kaj se događa zar ne? Ak si studoš, ništ ne vidiš, samo komade i pive, a ak radiš u drž.službi onda vidiš još manje nego u prva dva slučaja.

Nikad rekao da problema neće biti.
Bilo bi dobro kad bi barem razlikovao dugi i kratki rok u ekonomiji. Osnove…

Drago mi je da nemam pojma, al dobro. Ja ako sam fulao ispričavat ću se ljudima do kraja godine, al ti češ kao i gubi i mr.blue i ekipa kad nasanjkaš ljude nestati i promjeniti nick.

Da otvaram nickove još 20 godina, ne mogu te stići. ( korisnik od 17.07.2006.).

Meni je jedino bed nekeog lika ako je kupio zbog tvojih postova koji su onda bili učestali i jednosmjerni, bez ikakve analize i uporišta u činjenicama.

A ovu rečenicu treba uokviriti.
Drago mi je da ima i filantropa na PD-u, vi ste kolega jedan od vodećih. Šteta što Caritas nemože zamijeniti Hanfu. Baš šteta…

btw. što se činjenica tiče tu ste me nadjačali. Sve sami argumentum ad hominem nasuprot mojim argumentum ad populum. [yawn]

MatijLalic, 06.03.2009. u 15:30
Kolaterali su pravo pitanje.
Iako je mišljenje da se kreditna kriza na anerički način neće preliti kod nas i da su minimalne šanse da se takvo što dogodi iz niza razloga.

Istina, jer nismo razvijeni ko oni, nemamo tako regulirano tržište i još 1000 drugih detalja.

Neki od važnijih su da su banke uzimale kolaterale u startu podcijenjene, k tome su tražile min. 20% pologa ili vrijedniji kolateral, ne po trenutno napuhanim cijenama već po vrlo konzervativnoj procjeni.
Primjer – kod mene u zgradi je Zane procijenila stan na 2.800 eura do je taj stan postigao cijenu od 3.500 bez problema – i naravno prodan je (odlična pozocija, uređen itd. cijena po meni opravdana iako visoka).

Ak su na toliko procjenile stan onda ne živiš u zgradi nego u urbanoj vili, zgrada je malo širi pojam.
I isto tako reci da je procjena bila kad??? 2007 godine.

Isto tako naše tržište nekretnina nije pumpano s niskim kamatnim stopama i monetarnom ekspanzijom već je potražnja išla više prirodnim prirastom i (puno više) doseljavanjem (govorim o ZG).

Odlična analiza, sve si obuhvatio pa sad biraj kaj ti treba, di su stranci, kome su onda prodavane te silne nekretnine, u zemlji di 80% ljudi posjeduje nekretninu.

Također, kod nas je tržište nekretnina (a posebno tržište najma) dosta nerazvijeno, pa su špekulacije na američki način skoro pa nemoguće.
Može se još dosta ovdje dopisati, ali uglavnom male su šanse.

Tržište najma je razvijeno kod nas, evo i ja rentam stan. Naravno crno tržište. ALi je razvijeno, kaj te zanima imaš plavi oglasnik, nitko ne želi platiti porez jer za odbitke nisu čuli i kaj te brige.

Ako ipak dođe do neredovitog servisiranja kredita, teško da će doći do vraćanja nekretnina i njihovog naglog rasta na tržištu, jer je kod nas stan velikom većinom socijalna kategorija a mobilnost stanovništva je neusporedivo manja od one u SAD-u.

O čemu ti pričaš pa doći će do prodaje tih stanova po cijenama koju će ljudi htjeti platiti, ovi kaj već imaju nekretninu i love u čarapi, to ti je tržište, ne.

Ako i zagusti u nekom određenom postotku kredita, banke uvijek mogu napraviti odgodu ili prolongaciju kreditnih obveza na neko vrijeme nego da uzimaju kolaterale koje će teško prodati u vremenima nedostupnosti kapitala i njegove visoke cijene.

Naravno da mogu, do kojeg postotka molim te, kad već želiš o brojkama, volim ove koji vole brojke, a nemaš niti jednu u svom tekstu, niti jednu jedinu osim cijena 2.800, 3.500 i tečaj 8???????

A što se tečaj akune tiče, banke imaju euriziranu aktivu tako da im volatilnost kune dobro dođe za spekulacije koje i same ponekad potiču.

Da frende, i onda u slijedećoj rečenici potpunu suprotnost govoriš.

Bilo bi problem kada bi kuna otklizala na tečaj 8 ili preko, s njom bi krenule i cijene pa tako i rate kredita i kad realne plaće ne bi pratile taj trend. Tada bi se moglo dogoditi da veći broj kreditnih dužnika dođe u škripac sa otplatama što može preko banaka izazvati niz lančanih reakcija koje bi do kraja destabilizirali cijeli sustav.

Pa to je problem koji ti cijelo vrijeme govrim, to je meritum problema, to je taj prokleti proračun u ovoj tvojoj tvrdnji.
Ti niti sam neznaš što pišeš nažalost.

Da, neekonomistima uvijek treba pojašnjavati, a onda im tek nije jasno:
No dobro, da spustimo loptu na zemlju.
1. Sad se čak i u nečemu slažemo, iznenada, malo si porazmislio vidim…
2. Procjena stana je dana kao primjer, stan je u centru ZG na odličnoj lokaciji i procjena je napravljena u veljači 2008. Dobro?
3. Da čitaš i nešto drugo osim Jutarnjeg onda bi znao da je usporedba bila sa USA monetarizmom koji traje već preko 20 godina. Iz tog razloga su sada u stanju u kojem jesu.
4. Misli se na tržište najma u SAD. U usporedbi sa njima mi smo Bantustan. Da malo više čitaš ne bi se blamirao
5. Opet ponavljlam, banci je u interesu da ostaneš u nekretnini i pod cijenu odgode naplate, nazovi to reprogramom kredita, kako hoćeš. A ako malo pogledaš adekvatnost kapitala naših banaka, onda nije potrebno objašnjavati zašto je to tako.
6. Ovdje nemam komentara. Glupost.
7. Ti ne razumiješ što znači hipotetski ili ako i kada.
8. Meritum problema je da ti ne razumiješ osnovne poluge u makroekonomiji a soliš drugima pamet.
Tebi ni Mischkin ne pomaže.
[yawn]

http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/ZABA-fin2008-1Y-NotREV-N-HR.xls

Heaven or Las Vegas

Impresivan rast dobiti Zagrebačke banke u 2008.

Grupa Zagrebačka banka je u 2008. ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu 1,92 milijarde kuna, dok ostvarena neto dobit nakon interesa manjinskih dioničara iznosi 1,49 milijardi kuna, što je porast od 17,2 posto u odnosu na 2007. godinu, objavili su danas iz Zagrebačke banke na temelju revidiranih financijskih izvješća za prošlu godinu.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=64c23b4b-30ba-4563-830b-221a295d0df6&ref=rss

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Impresivan rast dobiti Zagrebačke banke u 2008.

Grupa Zagrebačka banka je u 2008. ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu 1,92 milijarde kuna, dok ostvarena neto dobit nakon interesa manjinskih dioničara iznosi 1,49 milijardi kuna, što je porast od 17,2 posto u odnosu na 2007. godinu, objavili su danas iz Zagrebačke banke na temelju revidiranih financijskih izvješća za prošlu godinu.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=64c23b4b-30ba-4563-830b-221a295d0df6&ref=rss

Vidim cijena dionice također impresivno reagira…BTW može poduke iz klavira?

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Vidim cijena dionice također impresivno reagira…BTW može poduke iz klavira?

Može flauta?

New Report

Close