Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ZABA | 20,57 | 80.063 | 3,893 | 20,60 | 20,70 | 3,50% |
Pa nije bas da nitko nije nista izgubio… Koliko je bio trosak sanacije banaka koji su platili porezni obveznici?
Trošak se naplatio kupcu banke, o tom po tom dal se moglo i bolje. Vjerujem da jest.
13 mlrd $ je bio trosak koliko sam ja uspio iskopat. Za kolko smo prodali banke ono?
Dobro, dio je vracen kroz prodaju imovine koje je pruzela drzava, dio imovine je jos u rukama drzave. Ja nisam vidio zavrsni racun na jednom mjestu. Pa me interesira, ako netko ima neki link.
@ asko
…riječka banka…glumina banka…to su one bankice…koja su imale/imaju kolko…3,4,5% udjela na bankarskom tržištu…pa ti govoriš o zabi i pbz koje imaju kolko 50-60%…koje financiraju sve (skoro) poslove u rh…
…pa država pokriva depozite do 400k kuna…a to je čist psihološki…jer nema tolko love rh država…ak ove dve kihnu…a u bankama nema dovoljno "gotovine" pa i vi znate za onu foru 1:5…pokriće…ak svi krenu po peneze…ne bu dost…kaj god ti veliš…možda ak među prvima zvadimo…al mi ne pričamo o tome…ili ja ne pričam da budem precizan…
…recimo da ne razumijem…koliki je unutarnji dug rh…i prema kome……kako će to utjecati na banke…
@demios
…"dokapitalizacija" koštala 13 miljardica…mi dobili 2…likovi to vratili u prve 3 godine…kao i ht…
…
Diskontiranje čekova Zabe,Tko može?
pokušaj na šalteru u bilo kojoj poslovnici
20. 02. 2009. | 15:52 Vecernji list
FRANJO LUKOVIĆ
Bankar koji je rušio tečaj, a dobio kamate
Autor Ljubica Gatarić
Predsjednik uprave Zagrebačke banke Franjo Luković samo je naoko izišao kao gubitnik iz javnog klinča s popularnim guvernerom. Vodeći bankar u državi nije se izborio za viši tečaj kune, ali je natjerao Željka Rohatinskog da javno kaže ljudima kako ne mogu imati “i ovce i novce”.
Između dva zla, viših kamata i slabije kune, Rohatinski je devizne rezerve zemlje, znanje i ugled što ga ima stavio u obranu tečaja, a posljedica je rast kamata. Kad god im političari ili sindikalci prigovore zbog viših kamata, bankari tako mogu reći kako nisu lihvari i ljudi bez duše te krivnju za sve prebaciti na središnju banku kojoj su, eto, nudili nagodbu.
U danu u kojem je bankama osigurao rekordnih 1,4 milijarde eura, kamata na tržištu novca bila je visokih 20 posto i po svemu sudeći neće bitno ni padati.
U nekoliko mjeseci gotovo svi krediti poduzećima porasli su dvostruko, sa 7 na 13 posto, kapital je postao skup jer su presahnuli inozemni krediti pa se više ne postavlja pitanje koliko će krediti stajati već gdje ih naći. Monetarna vlast čini ono što izvršna neće i ne želi: u jeku masovne oskudice eura sputava potrošnju u državi i tako vodi računa da ne bude većeg loma jer uza sve nevolje ove godine treba otplatiti brojne dugove.
Banke imaju velike devizne rezerve kojima bi mogle nadomjestiti manjak stranog kapitala, no ne žele ih povlačiti jer računaju da će kuna oslabjeti kao što se to dogodilo i u drugim istočnoeuropskim ekonomijama, zbog čega već nekoliko mjeseci između njih i centralne banke traje igra mačke i miša.
Od jeseni prošle godine valute drugih država naglo su oslabjele 30-ak posto, toliko je pao i standard građana, a Hrvati cijenu globalne krize zasad plaćaju malo skupljim kreditima. Franjo Luković spomenuo je da desetak posto pada tečaja ne bi bilo problem za banke, čime je postao antijunak tjedna i omogućio guverneru središnje banke da poentira na zaštiti nacionalnih interesa i demonstrira odlučnost u obrani tečaja.
S obzirom na poziciju prvog čovjeka najjače banke Lukovićev istup bio je neodmjeren, jer je proširio uvjerenje da će kuna kad-tad pasti, samo je pitanje koliko će se prije toga potrošiti rezervi. Neki utjecajni ljudi vjeruju da je sam istup dio neke šire urote, cilj koje je slabljenje guvernerove pozicije.
Oko Lukovića se već pletu brojne tajne, od pretvorbe same banke do privatizacije najvrednijih poduzeća u državi, pa jedna više popunjava mozaik o lukavu bankaru koji je možda stvorio Luku Rajića, osmislio pretvorbu Adrisa i Plive, drži Todorića na tronu…
HOČEMO DIVIDENDU,,HOČEMO DIVIDENDU,,BAR,,150,00KN.
pitaj guvernera Rohatinskog što misli o tome 🙂
uz tebe smo svi mi i to 100% ,ali 150,00 kn ?????????????
mozda mi to malo zvuci kao dobar vic, pa i pomisao na dividendu, ali više ovih 150!!!
Ma kakva dividenda… Vec je bankama 4q 2008. znacajno losiji od prva 3 kvartala. Svu dobit ce stavit u rezerve, mozda neku sicu isplate reda radi, po mom skromnom misljenju.