kod mene nema nikakvih valova. ja sam value dioničar i kupujem samo one dionice koje vrijede. iako znam da će neka dionica narasti, kao npr. vpik, a dionica ne vrijedi, ja je ne kupujem. možete vidjeti prije nekoliko mjeseci da sam napisao da vpik treba kupiti na negdje 80kn jer će dionica rasti. ali ja je sebi nisam kupio jer dionica nema vrijednosti. trebate razlikovati cijenu i vrijednost. kad tad vrijednost dode na naplatu, a s njom i cijena. ja razumjem da se ljudi ne kuže, ali ne volim kad se pisu stvari koje nisu točne. kao što ljudi pisu da prihodi vupika rastu strasno. pa šta ako rastu kad rashodi rastu brze. to vam je mjera ROIC. iliti Return On Invested Capital. oni ulazu ali nemaju povrata koji im ide preko WACC-a. iliti troška kapitala. ja znam da mnogi sad neće imati pojma šta sam napisao ali onda neka uce ili barem govore istinu. ja ovdje pisem sa svojim imenom i prezimenom i ne skrivam se iza nicka. znači ono šta napišem trudim se da bude točno i provjereno.
kod mene nema nikakvih valova. ja sam value dioničar i kupujem samo one dionice koje vrijede. iako znam da će neka dionica narasti, kao npr. vpik, a dionica ne vrijedi, ja je ne kupujem. možete vidjeti prije nekoliko mjeseci da sam napisao da vpik treba kupiti na negdje 80kn jer će dionica rasti. ali ja je sebi nisam kupio jer dionica nema vrijednosti. trebate razlikovati cijenu i vrijednost. kad tad vrijednost dode na naplatu, a s njom i cijena. ja razumjem da se ljudi ne kuže, ali ne volim kad se pisu stvari koje nisu točne. kao što ljudi pisu da prihodi vupika rastu strasno. pa šta ako rastu kad rashodi rastu brze. to vam je mjera ROIC. iliti Return On Invested Capital. oni ulazu ali nemaju povrata koji im ide preko WACC-a. iliti troška kapitala. ja znam da mnogi sad neće imati pojma šta sam napisao ali onda neka uce ili barem govore istinu. ja ovdje pisem sa svojim imenom i prezimenom i ne skrivam se iza nicka. znači ono šta napišem trudim se da bude točno i provjereno.
ja inace pisem da dionica ne valja da je mogu kupiti jeftinije. yea wright. ja sam inace licencirani broker i investicijski savjetnik i ovo je nagovor na kupnju i prodaju. obožavam kad netko napise da nije nagovor na kupnju i prodaju
Ovo gore su vaše riječi-malo ste nedosljedni-uostalom sva pisanja su vam jako providne,a ciljevi znani-to vam je ipak struka-inače kak znate da su recimo oni kaj proizvode blatobrane i sličnu visoko tehničku robu sa velikom dodanom vrijednošću, vrijedna firma,a sigurno nikad niste nikad ni čuli ni vidjeli kak se proizvodi,projektira,koju tehnologiju imaju?
gklemenc ima vrlo stroga value nacela, ali to sto kaze stoji. vupik, a i cijeli agrokor, a i cijela hrvatska koriste polugu kako bi povisili roe iliti povrat na vlastiti kapital. poanta je hoces li ostvariti dovoljnu netto zaradu da ti i nakon podmirenja kamata ostane vise nego sto bi imao netto zarade da si koristio samo svoj kapital npr. ako s 100 000 kn zaradis 10 000 to je roe 10 posto. ako s 50 000 svojih kuna i 50 000 tisuca posudenih zaradis isto 10 000, ali od tih 10 000 moras platiti recimo 4000 kn kamate, onda je roe 10 000 – 4000 / 50 000 = 12 posto. dakle 50 posto je tudi kapial, ali ga placas “samo” 40 posto zarade = poluga. vupik se muci stime, cijeli agrokor se muci s time, ali cinjenica jest da veci prihodi kroz bolju trzisnu poziciju i bolju organizaciju daju mogucnost vece zarade i time boljeg pokrivanja troskova kamata. npr. zarada 1,5, 2, 3 ili vise puta pokriva troskove financiranja.
neki kazu vupik tone, ja kazem vupik se porada – lebdi na granici isplativosti. jedni kaszu nece nikad se odlijepiti od te granice, ja kazem odfljepljuje se vec sada i odmaknut ce se jos i dalje. tko vjeruje u to, imat ce dionice vupika, tko ne vjeruje u to, nece imati dionice.
možete vidjeti prije nekoliko mjeseci da sam napisao da vpik treba kupiti na negdje 80kn jer će dionica rasti. ali ja je sebi nisam kupio jer dionica nema vrijednosti.
trebao si ubost i dic 20%-80% [emo_namigusa] tebi parica, a nekom drugom pljesak za fair play [emo_plazi]
@gklemenc
ajde prijatelju budi dobar pa mi šapni koja je dionica prema tebi dobra-
barem jednu
ja sam mislio da je VUPIK dobra , a ti veliš da baš i nije
u čemu su glavni problemi što nije dobra ?
onda bi devijirao od svog načina ulaganja, a to nebi bilo dobro. znam da mnogi misle da je jedino bitno zaraditi novac. ali kad cijene počnu padati ja se ne bojim toliko jer znam šta sam kupio i koliko vrijedi. kao npr igh. dionica će možda narasti, ali njena vrijednost je nula. i zato je nikad nebi kupio. možda sam poretjerao s brojkom nula, ali kako cijene ne mogu u minus nisam imao opcije
onda bi devijirao od svog načina ulaganja, a to nebi bilo dobro. znam da mnogi misle da je jedino bitno zaraditi novac. ali kad cijene počnu padati ja se ne bojim toliko jer znam šta sam kupio i koliko vrijedi. kao npr igh. dionica će možda narasti, ali njena vrijednost je nula. i zato je nikad nebi kupio. možda sam poretjerao s brojkom nula, ali kako cijene ne mogu u minus nisam imao opcije
Normalno da opet niste napisali nijednu činjenicu osim onoga kaj vam odgovora,a i ono kaj pišete su vam puste fraze od vaših izraelsko američkih učitelja kaj su svijet već zavili u crno 2008/2009.Kaj se tiče IGH pojma nemate kaj rade,a usput imaju samo imovine i zemljišta od cca 1 milijardu kuna-to je normalno za stručnjaka vašeg kalibra nula[emo_smijesak]
a eno malo sam guglao klemenc oa mi ispali vulanizerstvo klemenc, proizvodnja džemova, marmelada (voćni namazi), kandiranog i sušenog voća, sirupa i sokova, proizvoda iz gljiva, veprine, šparuge
iako znam da će neka dionica narasti…
javi se goldman sachsu [emo_smijeh] tamo sigurno trebaju takve…
i, tko je ono rekao, “kaze li ti netko da zna kamo ce cijena, nemoj samo izaci iz sobe, trci koliko te noge nose”?
richardson ili buffett. [emo_smijesak]
tržište je prilično nisko, a za tu dionicu su ljudi tada bili zagrijani. znao sam da će se netko uhvatiti na tu rečenicu. samo sam čekao tko. [emo_smijeh][emo_smijeh]
Da nemate skrivene namjere ne bi visili stalno na ovoj temi. Dosta nam je ovakih lažnih dušebrižnika. Prozirni ste do boli. To što pišete pod “svojim” prezimenom ništa ne znači. Tko nam garantira da nemate dionice Vupika i da ih ne kupujete za sebe ili nekog drugog?!
tržište je prilično nisko, a za tu dionicu su ljudi tada bili zagrijani. znao sam da će se netko uhvatiti na tu rečenicu. samo sam čekao tko. [emo_smijeh][emo_smijeh]
Za tebe očito nemma nepoznanica, sve si predvidio