VPIK (VUPIK d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VPIK (VUPIK d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

hebemu, barmen,
ti si opsjednut bn-om, daj otovori blog o tvojim lamentiranjima o bn-u ….

eh…
covjek prati nekoliko stotina radnika nekog petrokemijskog zavoda, i nitko mu ne kaze da je opsjednut njima.
covjek kaze da mnogih dionica ima samo po komad, da bi mogao pratiti promjene u knjigama dionicara, i nitko mu ne kaze da je opsjednut neznanim dionicarima.
ja pratih interkapitalov skrbnicki na dukatu i nitko mi nije rekao da sam opsjednut interkapitalovim skrbnickim.
i sad mi ti, kao da si opsjednut propovjednikom, kazes da sam opsjednut njime jer pratim top 10 jedne jedine dionice [thumbsup]
a svrha i razlog su, smatram, ociti

www.knjigara.com

Utvaram si sine da si ipak opsjednut špekulacijom.
I to je u redu.
ZSE je kao i cijeli NB portfelj barem do sada dominantno špekulantske naravi.
A kakvi će bit dalje? Pa kakvi su i bili. Zašto bi se promijenili.
Bravo majstori!

a dok svoj život živim samom sebi Ja se divim

savjet ne tražim, niti bih ga dao,
moj horizont je između vječnog držanja i postojanja kupca koji je voljan preplatiti.

dakle, ne vidim ni tragove špekuliranja

www.knjigara.com

savjet ne tražim, niti bih ga dao,
moj horizont je između vječnog držanja i postojanja kupca koji je voljan preplatiti.

dakle, ne vidim ni tragove špekuliranja

pa eto o špekulaciji je dovoljno za moj ukus spomenuti preplatu,
znači cijena nije realna, a kit koji ju je preplatio očekuje da će je netko drugi još više preplatiti
a opet što je ralnost… eto nas opet u vrzinom kolu
kako god vam paše jer svatko od nas ima svoju istinu
Ja se tu trudim biti maksimalno korektan po principu ak sam lud nisam glup
volim vas sve jer se svemir širi
kissi kiss

a dok svoj život živim samom sebi Ja se divim

hebemu, barmen,
ti si opsjednut bn-om, daj otovori blog o tvojim lamentiranjima o bn-u ….

eh…
covjek prati nekoliko stotina radnika nekog petrokemijskog zavoda, i nitko mu ne kaze da je opsjednut njima.
covjek kaze da mnogih dionica ima samo po komad, da bi mogao pratiti promjene u knjigama dionicara, i nitko mu ne kaze da je opsjednut neznanim dionicarima.
ja pratih interkapitalov skrbnicki na dukatu i nitko mi nije rekao da sam opsjednut interkapitalovim skrbnickim.
i sad mi ti, kao da si opsjednut propovjednikom, kazes da sam opsjednut njime jer pratim top 10 jedne jedine dionice [thumbsup]
a svrha i razlog su, smatram, ociti
[/quote]

je, zato i paste-aš dio svoje kolumne na razne forume …

[rolleyes]

Barmen spada u grupu 4,5 miliona Hrvata koji su nadprosječno sposobni i pametni!!!!!!
Zato i jesmo tu gdje jesmo, svi skupa!!!!
Svako lupeta što mu paše!!!

ljiudi moji, zašto se opterećujete barmenima i Bakićem, pišite o Vupiku, biseru hrvatske poljoprivrede

nije bit što on prati Bakića,već što je čovjeku solio pamet,a sada lagano prati njegov portfelj,jer je digao vele na hidroelektri,etc… ah da zaboravih Herbalife sa kojim tupi već godinama

Danima se udara po bidu.Netko pametno skuplja.

Evo jedna zanimljiva usporedba:

1. VPIK – broj dionica 1 505 000

2. PIVK – broj dionica 317 225

VPIK – ukupna imovina 1 250 000 000 kn

ukupna dugovanja – 710 000 000 kn

BV po dionici 330 kn

Preneseni gubitak – 594 000 000 kn, odnosno 400 kn po dionici !!

Ukupan BV = manje od nule ili to ne mozemo ipak tako racunati .. = ?

Neke teorije Book Value determination su čak toliko konzervativne da kod imovine gledaju isključivo "živu tvar" – ono što je u posjedu kompanije i što se može unovčiti na dan prodaje. Primjerice VPIK ima 50 kn po dionici imovine kroz potraživanja od države i od kupaca . Logično, da sutra izbije III. Svjetski rat i ovo treba naplatiti bilo bi isto nemoguce.

S druge strane da se to desi i akumulirani gubici su nevažni. Zato me zanima kako današnji kupci pri 85 kn gledaju na tih prilično velikih pola milijarde i sto miliona kuna prenesenih gubitaka ?

Po mojoj računici sa 57 000 000 kn godisnje dobiti trebat ce im bez prodaje odredjenog dijela imovine – a time i smanjenja BV-a 10 godina da dodju do mogucnosti dijeljenja dividende malim dionicarima

(*Dividenda je jedan od razloga zbog kojih kupujemo dionice)

Konacno – Novac u blagajni samo 540 000 kuna ?? Koja likvidnost poslovanja za firmu tešku preko milijardu kuna, zavidno !

PIVK

Ukupna imovina – 820 000 000 kn

Ukupna dugovanja – 610 000 000 kn

BV po dionici – cca 700 kn !

Prenesena, zadrzana dobit – jos 130 kn po dionici

Total BV+dobit = 810 kn po dionici

Cijena na burzi – 190 kn

Uz sve to čak 800 % više novca u blagajni – čak 4 600 000 kn, ili ti 15 kn po dionici

Dakle imamo s jedne strane VPIK na 0.27 BV-a ali 400 kn gubitaka po dionici

i s druge strane PIVK na isto tako 0.28 BV-a, ali 130 kn zadržane dobiti po dionici

Jel itko zna šta je tu bolja prilika onda trenutno ?

VPIK-u dajem na prednosti zbog livkidnosti, koja je odlična za takvu dionicu i nemirnih ulagača, koji često dižu dionicu kada padne na jako povoljne cijene , poput 55 do 60 kn …

PIVK zato ima jako mali free float, pa da se netko zainati ga dovesti u redovan režim (Ne kažem da je to u planu od odredjene skupine investitora ) logicno je za ocekivati da bi se jedino BID popunjavao polako, kao sto imamo prilike vijdeti na HMST ovih dana, dok bi ASK ostao tu gdje je, jer malo ljudi posjeduje ovu dionicu i oni koji zele prodati stave nalog neovisno o vremenu trgovanja a jako malo je naloga na ASK do 400. Doduse tu i tamo netko "navrati" i proda po 190 neki manji paketic ..

Ako netko ima neke konkretnije informacije o poslovanju ove čudno zapostavljene kompanije iz Družine Agrokor cijenio bih da objavi .. Čini mi se da Toda ovu firmu sve više koristi kao "parkiralište jamčevina" , što u jednu ruku i ne čudi zbog jako zdrave bilance, ali opet, ako se tako nastave povecavati obveze ..

VPIK bi pak bio vrhunski ubod da nema tih 400 kn gubitaka po dionici… Jel ima netko o tome nesto konkretno , viziju o buducoj mogucoj konsolidaciji , sredjivanja bilance i sl ?

Tnx Ekipo !

( & guess who’s back

[thumbsup] [wink]

Kressho

Plejboy, samo ti hvataj paketice na 190…usput kolika je zarada PIVK i kada bi oni mogli isplatit dividendu…

Plejboy, samo ti hvataj paketice na 190…usput kolika je zarada PIVK i kada bi oni mogli isplatit dividendu…

Slaba, al kruži neka priča gradom da im zemlja nikada nije revalorizirana, još tamo od 90-ih, i da je pravi BV 1000 kn po dionici .. sad jel to istina ili nije , jedini način da saznaš Jure moj je da kupiš jedan komad pa dodješ na Skupštinu dioničara .. Onda bi skužio i zašto je ova dionica tempirana bomba pri ovim razinama a "kupci" ju odradjuje vrlo suptilnim načinom – kad im kapne 15 , 20 kom, na naloge od 50ak, samo doda još jedan nalog na lipu više, kao da ispadne da dvojica kupuju ..
Ali da kupuju doista dvojica onda bi već pojavio i treći i riješio par kom sa ASK.a

Kako god okrenuli ako ono ćudo TKPM može na 400 , mogao bi i Todin PIVK .. Nadajmo se prije nego ga spoje sa Beljem što je namjera uprave Agrokora već dulje vrijeme .. Ali ni onda nece biti loše za male dioničare PIVK-a , kojem je bilanca tako liijepa i čista na svega 0.25 BV-a i to još nereveloriziranih .. [proud]

Kressho

New Report

Close