VLHO (Valamar grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLHO (Valamar grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

VLHO ili KORF? Što je bolje za malog dioničara?

Ajmo jednu konstruktivnu raspravu sa realnim PREDNOSTIMA i MANAMA ulaganja u VLHO ili KORF.

Meni je osobno omjer uloženoga u ove dvije dionice (zanemarujući ostatak portfelja VLHO:KORF = 1:5), ali razmišljam to promjeniti u barem 1:2.

na blogu gospodina bloggera ima više postova na tu temu. najkraće, po sadašnjim cijenama on smatra vlho jeftinijim od korfa.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Gore među postovima imate i neke izračune, dakako samo grube . vlho = 0,7xKORF plus Puntižela plus Valamar Hoteli i Ljetovališta (ukupno oko 40 do 50 kn zajedno), dakle oko 150 kn. no to je samo izračun i tako bi trebalo biti u nekom idealnom scenariju, ali na grobexu lijepo, razumno i idealno je odavno izumrlo.

Turistički sektor, odnosno članice indeksa CROBEXtursit, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario rast dobiti od 17,86 posto. Pet kompanija tog indeksa imalo je dobit od ukupno 561,84 milijuna kuna. U isto vrijeme prošle godine, zajednička im je dobit iznosila 476,67 milijuna. Dvije kompanije iz tog indeksa ostvaruju najveću zaradu. To su Valamar Adria holding i Maistra koje su zaradile 283,09 milijuna kuna, odnosno 155,31 milijun. Objema je dobit porasla u odnosu na prošlu godinu. Valamaru je u prvih devet mjeseci ona porasla za 50,6 milijuna kuna, odnosno 21,76 posto, a Maistri za 40,24 milijuna, odnosno za gotovo 35 posto. Posljedica je to dobre turističke sezone koja je povećala prihode domaćih turističkih kompanija. Kumulativno gledano, pet tvrtki indeksa CROBEXturist ostvarilo je prihod od 2,441 milijardu kuna, što je za 215,48 milijuna više nego lani.

A što je s ovim izračunom:
VLHO ima 4.097.474 dionica KORF-a x 151,oo kn (današnja zadnja) = 618.718.574 kn
VLHO ima (direktno) 13.125.548 dionica RIVP x 13,60 kn (zadnja trgovana) = 178.507.452 kn
To dvoje skupa = 797.226.026 kn / 5.999.530 (broj dionica VLHO umanjen za vlastite) = 132,88 kn

Znači samo na temelju dionica KORF-a i RIVP koje VLHO izravno posjeduje on bi “trebao vrijediti” 132,88 kn….

Znači bez ikakve druge imovine (Bugenvilia d.o.o., Valamar turistički projekti d.o.o., Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o., Puntižela d.o.o.).

Jel ima smisla što taj izračun? A koliko vrijedi ova druga imovina otrpilike?

Uz to, nisam mislio samo na ovakve izračune, više sam mislio da ovakav izračun bude temelj, a na to da se nadoveže vlasnička struktura (TOP10 VLHO drže 89,05%), KORF je jedna od najlikvidnijih dionica na ZSE, u crobexu je. Ako dođe kakva likvidnost, ona će uletiti u KORF.

Što će biti s eventualnom dividendom jednoga dana…. Što je s ostalim cakama…

Ima li ko kakav komentar ili smatrate da su ovo gluposti? Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvim konstruktivnim odgovorima, pozitivnim i negativnim.

Napomena: nemam pojma o financijama i ekonomiji i analizi, a ovo nije nagovor na ništa osim na raspravu.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

sviđa mi se ovaj izračun 🙂

to su javni podaci, ali mnogim ljudima je nejasna ta vertikala vlasništva. treba ponavljati i utvrđivati gradivo.

koliko što košta, prije ili kasnije ubvijek dođe na fundamente. prije ili kasnije. u našim okolnostima, kasnije jer recesija duboko i razorno utječe i na širinu uma i na dubinu džepa ljudi. a bez uvida da dionice su isplative, i novaca za to učiniti, ghrobex ostaje tu gdje je.

Ali po zadnjim informacijama VLHO kupuje RIVP a ne KORF, jel ima netko ideju zasto?

Ja imam jednu, koja se meni iskreno čini veoma vjerojatna, ali uzimam u obzir da sam subjektivan, ono što se meni čini veoma vjerojatno je da kupuju RIVP da bi onda unosom vlasništva dokapitalizirali KORF, gdje će vjerojatno cijenu RIVP procijeniti malo većom nego na zadnjoj ponudi, rekao bi odokativno 15kn, a posto je i trenutna cijena KORF-a 150kn (veoma zanimljivo da KORF pada, jer im to ide na ruku), što bi došlo da za svakih 10 komada RIVP dobiju 1 KORF…

Ovo mi jedino ima smisla, koji bi onda bio razlog kupovati RIVP umjesto KORF!?

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

ima itekako smisla ako je jedno jeftinije od drugoga, a oboje jednako dobro. mercedes i bmw, jedan po 100 drugi po 80 – lijep izbor

Ali po zadnjim informacijama VLHO kupuje RIVP a ne KORF, jel ima netko ideju zasto?

Ja imam jednu, koja se meni iskreno čini veoma vjerojatna, ali uzimam u obzir da sam subjektivan, ono što se meni čini veoma vjerojatno je da kupuju RIVP da bi onda unosom vlasništva dokapitalizirali KORF, gdje će vjerojatno cijenu RIVP procijeniti malo većom nego na zadnjoj ponudi, rekao bi odokativno 15kn, a posto je i trenutna cijena KORF-a 150kn (veoma zanimljivo da KORF pada, jer im to ide na ruku), što bi došlo da za svakih 10 komada RIVP dobiju 1 KORF…

Moje razmišljanje:
Ako VLHO kupi (recimo) 10% RIVP, onda je VLHO vlasnik tih 10% RIVP. A ako KORF kupi 10% RIVP, onda je VLHO-ov dio RIVP-a (recimo) 7%. Tako da, ako smatraju da je nešto jeftino radije bi to pripojili sebi nego nekome koga su suvlasnik.

Ivan1902, zanimljiva razmisljanja. Pogotovo ak se uzme u obzir i kretanje cijene obje dionice u zadnje vrijeme. A i stanje kupnje na VLHO.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Moje razmišljanje:
Ako VLHO kupi (recimo) 10% RIVP, onda je VLHO vlasnik tih 10% RIVP. A ako KORF kupi 10% RIVP, onda je VLHO-ov dio RIVP-a (recimo) 7%. Tako da, ako smatraju da je nešto jeftino radije bi to pripojili sebi nego nekome koga su suvlasnik.
[/quote]
ja sam shvatio da je pitanje zašto VLHO ne kupuje KORF, a ne zašto KORF ne kupuje RIVP.

anyway, to je ionako komplicirana priča i tko zna što se sad vrti u njihovim glavama… možda da im je ovo prilika da se opoštene, hahaha… ili su to već i ranije zaključili?

Pa VLHO kupuje KORF, da KORF-u ostane lova za……… Što? Ja ne znam.

Al zanimljivo je ovo sve, složit ćemo se…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Mislim da je tu posrijedi vrlo ordinarna stvar. VLHO kupuje i drži dionice, to im je posao. Kupuje i drži KORF, RIVP, neku treću, neku četvrtu. Sve su to dionice. Bitno je da omjer plaćeno/dobiveno štima. A štima jer su cijene recesijsko/depresijske, a turistički sektor veze s vezom nema s hrvatskom recesijom/depresijom. To je čisti izvoz, hvalim te Bože.

Poslovanje ide dobro, para ima i kao što Tothschild reče – Nekretnine se kupuje dok ulicama krv teče (Napoleon se brinuo za krv, Roth z akupovinu), tako se u IPO ide na vrhuncu balona, a u šoping na dnu krize. Tko ima para, sda može birati vozila, stanove, dionice, firme itd. Pokaži keš i vrata se otvaraju, a ljudi iza njih padaju ničice.

Zato VLHO kupuje RIVP – jer može i jer zna da je to dobar dil.

New Report

Close