Iz ove dionice izašao sam nedugo nakon dokapitalizacije i sa zanimanjem pratim ovu priču koja ipak čini se ide svome kraju. a to je istiskivanje malih dioničara priznali vi to ili ne. Nažalost jer dionica je odnosno tvrtka stvarno dobra.
Javljam se samo da ne letite visoko jer o vrijednost dionice o kojoj sanjate nećete dosanjati. Njena vrijednost je u najboljim danima Hrvatskog gospodarstva i burze bila oko 120 kuna. Napominjem u najboljim danima.
Između ostalog postoje i neki zakonski okviri koji određuju minimalnu cijenu, a da će vam neko na ljepe oči dati više, nevjerujem.
a vi stvarno mislite da smo mi konjine koji smo usprkos svemu ostali unutra da bi im i u slučaju skviza ovo dali po 30,00kn?
kolega, tada se u priču uključuje nezavisna revizija i potencijalni sudski postupak, ja ću svoje dionice prodati kad dobijem za njih cijenu koliko firma vrijedi. ne želim ništa više ni manje. točno proporcionalno mom udjelu u kompaniji.
problem većine investitora u dionice jest što to doživljavaju isključivo kao trgovinu, ali se kupnjom dionice kupuje DIO TVRTKE, ne samo papir, odnosno izvještaj da vam dionice uknjižene pri skdd
Evo, našao sam Zakon o preuzimanju dioničkih društava pa ako netko može prevest ono bitno, ja se u to ne razumijem…
Iz ove dionice izašao sam nedugo nakon dokapitalizacije i sa zanimanjem pratim ovu priču koja ipak čini se ide svome kraju. a to je istiskivanje malih dioničara priznali vi to ili ne. Nažalost jer dionica je odnosno tvrtka stvarno dobra.
Javljam se samo da ne letite visoko jer o vrijednost dionice o kojoj sanjate nećete dosanjati. Njena vrijednost je u najboljim danima Hrvatskog gospodarstva i burze bila oko 120 kuna. Napominjem u najboljim danima.
Između ostalog postoje i neki zakonski okviri koji određuju minimalnu cijenu, a da će vam neko na ljepe oči dati više, nevjerujem.
a vi stvarno mislite da smo mi konjine koji smo usprkos svemu ostali unutra da bi im i u slučaju skviza ovo dali po 30,00kn?
[/quote]
prva stvar je ne dopustiti da do skviza dođe (ne dopustiti da više od 5 % prava glasa ostane izvan malih a čvrstih ruku), jer ako dođe do skviza – tada se stvari kompliciraju… nezavisni revizor može svašta "izračunati"… jer procjena vrijednosti firme je više umjetnost nego znanost, i može on i "ne namjerno" i "namjerno" napraviti procjene koje se vama ne bi svidjele a koje bi na sudu prošle… Prije svega se to odnosi na činjenicu da u procjeni vrijednosti jako igra trenutno poslovanje (a koje uprava može svojim postupcima… “stvoriti” u određenom obliku), koje može implicirati na ovaj ili onaj način buduće poslovanje… a to je ono što je ključno i što može skroz pojesti vrijednost nekretnina… i zato je pravilo br.1: nikako ne dopustiti da dođe do squeeze-a!!
Tek kada bi se to dogodilo, onda raditi što možete… ali bolje problem izbjeći nego ga rješavati tim neizvjesnim metodama.
do skiviza će jedino doći ako ponude pristojnu cijenu.
procjena vrijednosti firme je sve samo ne umjetnost, inače preuzimanja nikada nebi bilo.
i btw. kapitalizacija poduzeća po cijeni kod delistiranja bila je cca. 100 miljuna manja od ulaganja na babinom kuku……..jel nam uopće treba revizija?
procjena vrijednosti firme je sve samo ne umjetnost, inače preuzimanja nikada nebi bilo.
ne, nego upravo ih zato i ima! (u suprotnom ih ne bi bilo :D)
Naime, ja imam jednu procjenu kao kupac npr., prodavač ima svoju procjenu (kao dosadašnji vlasnik i dobar poznavatelj svog biznisa), i baš zato što moja procjena (cijena koju nudim) bude viša nego li je procjena koju ima dosadašnji vlasnik (prodavač) on pomisli: "khm, pa ovo je dobra ponuda, isplati mi se prodati" i tada dođe do transakcije. Kupac misli da je dobro prošao (kupuje u skladu sa svojom procjenom ili čak jeftinije), prodavač isto misli da je da je dobro prošao ("jer je prodao po više nego li vrijedi", neki bi to rekli "sa premijom", što je zapravo vrlo čudan pojam sam po sebi – to je samo u očima prodavača, u očima kupca ne smije postojati premija, inače je iracionalan kupac, on samo "glumi da je dao velikodušnu ponudu a u sebi misli da je dao za sebe dobro ponudu", ta gluma je uglavnom moguća kada je burzovna cijena bitno ispod "intrinzične vrijednosti prema kupčevoj procjeni" pa onda kupac može dati "premiju na tržišnu cijenu" i opet misli da plaća povoljno, dok prodavač.. ili je previše vezan za tržišnu cijenu, ili iz drugog razloga ima nižu procjenu: pa misli da super prolazi!).
A što je obično pokaže? Pa, kako kada… ali koliko ja znam neka istraživanja pokazuju da ipak češće ispadne da je kupca "previše" platio (što pak dosta racionalno pak, malo začuđujuće racionalno, biva u početku "kažnjen na trižištu padom cijene svoje dionice"), a što možda ne bi trebalo previše čuditi obzirom da je prodavač onaj koji najbolje poznaje svoj biznis i njegova procjena je vjerojatnije bliža "realnosti". Zato su preuzimanja "kompleksna stvar", nije lako nešto preuzeti a da ne platiš previše… a ako ne nudiš "dovoljno" nikada prodavača nečeš natjerati da proda… pa je kupiti, a ne platiti previše: zbilja vrhunac umjetnosti!
i btw. kapitalizacija poduzeća po cijeni kod delistiranja bila je cca. 100 miljuna manja od ulaganja na babinom kuku……..jel nam uopće treba revizija?
naravno da je ta cijena smiješna (zato i stalno govorim da ovo treba držati!).
Ali molim vas, nemojte ovako miješati stvari: to koliko je uloženo u bilo što, apsolutno nema nikakve veze sa vrijednošću tog objekta ili pogotovo poduzeća koje je u vlasništvu nad nekim objektom (a ima i npr. neke svoje dugove, ima i npr. neko svoje poslovanje, a poslovanje nosi određeni rizik i negativnog poslovanja a ne da je 100 % zagarantirano pozitivno uvijek…)
Ja mogu danas potrošiti npr. 100 milijuna kn za izgradnju hotela, pa da taj hotel odmah sutra, odmah po "završetku izgradnje" ne vrijedi npr. niti slično brojci 100. Možda vrijedi odmah 150 mil (napravio sam dobar profit u kratkom roku), ili npr. 50 mil – u tom slučaju sam "ekspresno izgubio lijepu sumicu…".
Vrijednost nema nikakve veze sa početnim ulogom, vrijednost ne daje niti materijal od kojega ne što napravljeno, niti rad, niti ništa "iz prošlosti" nego vrijednost daje "ono iz budućnosti" (diskontirano na sadašnju vrijednost) a to nešto… je poslovanje (neto slobodni novčani tok) iz budućnosti… a to procijeniti… ne može biti potpuno egzaktan posao 😀
Naravno u ovakvim slučajevima postoji i nešto što se zove vrijednost nekretnina, ali i to je ista fora, i nekretninama se vrijednost računa upravo na taj način (koliko mogu zaraditi iz rente… dok hotel pored rentanja smještajnih jedinica ima i druge usluge/prihode pa je vrijednost veća od vrijednosti nekretnine) i uračunata je u ovaj moj sumarni prikaz.
kolega vi ste sve to poprilično zakomplicirali, ne kažem da ste u krivu, već da ste zakomplicirali
u slučaju valamara po 30,00 ne treba toliko komplicirati, složio bi se da raščlanjujemo preuzimanje po cca. 150 kn, pa se bavimo mogućim i nemogućim
valamar na 30,00 je matematika za predškolske radionice, zato je hans i izveo ovaj "salto mortale"
pa zna hans kaj kupuje za 30 kuna…nije on blesav
vidim da svi računate na skvizanje s 95% glasova, ali negdje sam pročitao da će se taj prag ulaskom u EU spustiti na 85%, pa čisto da vodite računa i o tome jer za godinu i pol smo u EU. možda lopine iz VLHO igraju upravo na tu kartu pa im se sada ne žuri.
osim toga, mogu provesti razne dokape uz isključenje malih dioničara, poništenje trezorskih dionca i sl. pa tako naglo povećati svoj udio u firmi do squeeze out razine [rolleyes]
vidim da svi računate na skvizanje s 95% glasova, ali negdje sam pročitao da će se taj prag ulaskom u EU spustiti na 85%, pa čisto da vodite računa i o tome jer za godinu i pol smo u EU. možda lopine iz VLHO igraju upravo na tu kartu pa im se sada ne žuri.
osim toga, mogu provesti razne dokape uz isključenje malih dioničara, poništenje trezorskih dionca i sl. pa tako naglo povećati svoj udio u firmi do squeeze out razine [rolleyes]
Sve to stoji, ali nismo na burzi pa ce sve to skupa biti jako tesko odradit [cool]
Nek ponude 60 kn i ja ću im prodati!
Meni osobno ta cifra ne dolazi u obzir [sad]
Minimum minimuma bi bilo 80kn!
Meni osobno ta cifra ne dolazi u obzir [sad]
Minimum minimuma bi bilo 80kn!
[/quote]
Meni još bolje 80 kn…ali ispod 60 neću prodati!
kolega, skviz uopće nebi bio problem. kod skviza će morati ponuditi fer cijenu. 30,00 nije fer cijena.
osim toga, što vrijeme više prolazi to će im biti teže (u slučaju skviza) ponuditi tako nisku cijenu. neva više ponderiranog tromjesečnog prosjeka………to si si izjebali delistiranjem……..
stoga, nema zime.