VLHO (Valamar grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLHO (Valamar grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

To i pokusavam, ali neki dan onaj sto je istreso brdo komada sve do 25kn nikako da ponovi to opet…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

To i pokusavam, ali neki dan onaj sto je istreso brdo komada sve do 25kn nikako da ponovi to opet…

E, čuj!

Valjda ima još takvih….pa da se i mi malo osladimo…
Ja čekam 😉

U kolovozu rast broja noćenja 4,0 posto

19.10.2009 10:40:00 | Powered by RBA analitičari

Podaci za središnji dio turističke sezone, odnosno kolovoz potvrdili su naša očekivanja o kretanju fizičkih pokazatelja u turizmu u promatranom razdoblju. Naime, objavljeni rezultati ukazuju kako su određene komparativne prednosti Hrvatske (auto destinacija te jeftiniji smještaj) uspjele donekle ublažiti pad fizičkih pokazatelja u turizmu. Tijekom kolovoza zabilježen je rast ukupnog broja dolazaka domaćih i stranih turista u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku u promatranom je mjesecu ukupan broj dolazaka turista iznosio 3.024 tisuća, što je 3,6% više no u istom mjesecu lani. Strani turisti ostvarili su 2.789 tisuća dolazaka odnosno 4,9% više na godišnjoj razini, dok je u istom razdoblju broj dolazaka domaćih turista iznosio 235 tisuća i manji je za 9,6% . U istom promatranom razdoblju zabilježen je i rast ukupnog broja noćenja. Tako je tijekom kolovoza broj noćenja dosegnuo 18,5 milijuna, što je 4,0% više u odnosu na kolovoz 2008.

Noćenja stranih gostiju povećana su 5,0%, te su u kolovozu iznosila 17,1 milijuna noćenja, dok je broj noćenja domaćih turista zabilježio pad od 6,5% (1,4 milijuna noćenja) u odnosu na isto razdoblje 2008. Nadalje, dok je početak godine već tradicionalno rezerviran za domaće goste na koje u tom razdoblju otpada većina dolazaka i noćenja, u predsezoni i glavnoj turističkoj sezoni upravo su strani turisti ti koji prevladavaju u strukturi dolazaka i noćenja što potvrđuju i ovogodišnji pokazatelji.

Tako su, prema strukturi gostiju tijekom kolovoza strani turisti ostvarili 92,3% noćenja od ukupnog broja noćenja, dok je tek 7,7% otpalo na broj noćenja domaćih turista. U skladu s dosadašnjim zabilježenim trendovima možemo najveći broj noćenja ostvarili turisti iz Njemačke, potom slijede gosti iz Austrije, Češke, te Slovenije i Italije.

Podaci za razdoblje od siječnja do kolovoza pokazuju da je u navedenom razdoblju registrirano gotovo 9 milijuna dolazaka turista, što je smanjenje od 2,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, broj noćenja domaćih i stranih gostiju bio je 1,4% manji na godišnjoj razini. Unatoč pozitivnim fizičkim pokazateljima u kolovozu na razini cijele 2009. godine moguć je dvoznamenkasti pad prihoda od turističke djelatnosti uslijed smanjenja cijena hotelskih aranžmana te smanjene potrošnje gostiju, što će imati vidljivi utjecaj na kretanja na tekućem računu platne bilance.

Izvor: http://www.limun.hr/main.aspx?id=517741

Herbos d.d. - lider u zaštiti bilja sa više od 62. godine tradicije

Zašto se vraćamo u prošlost? 😀

Pa imamo statistike i za rujan odnosno prvih 9 mjeseci, čemu sad kolovoz.

Ukratko, na razini Hrvatske je u prvih 9 mjesci broj dolazaka nešto manji, ali je zato broj noćenja veći za gotovo 1 % tj. nekih 500.000 noćenja više nego li u prvih 9 mjeseci prošle godine.

Za većinu toga porasta zaslužne je Istarska županija koja istina čini po fizičkim pokazateljima tek trećinu ukupnog prometa RH (iako po financijskim pola), ali zbog izuzetnih fizičkih pokazatelja ove krizne godine poboljšava nacionalnu statitstiku znatno, npr. Istra sa svojih 1 % više dolazaka (na razini RH je pad) ostvaruje dobrih 2 % više noćenja (na razini RH nešto manje od 1 %) tj. ostvaruje 408.052 povećanje noćenja u odnosu na prošlu godinu tj. 80 % od tih pola milijuna noćenja više je otpalo na ovu Županija – dakle županija koja je tek trećinu fizičkog obujma turizma u RH ove godine pozitivu potpomaže sa udjelom od 80 %.

Malo detaljnije za Istru koja je dobar dio Valamorovog portfelja:

rujan 2009. :
– dolazaka: 8 % više nego li rujan prošle godine
– noćenja: 10 % više nego li rujan prošle godine

(među onima značajnijih udjela u turisitčkom prometu Austrijanci, Slovenci, Talijani i Nizozemci su u rujnu posebno "potegnuli", Nijemci u skladu sa prosijekom…)

time su uz kolovoške rezulatate definitivno izbrisani gubici u noćenjima prvih 7 mjeseci, naime:

sve skupa prvih 9 mjeseci 2009. godine:
– broj dolazaka: 2.677.208 (što je 1 % više nego li isto razdoblje 2008. god.)
– broj noćenja: 18.547.976 (što je 2 % više nego li je isto razdoblje 2008. god.)

najviši doprinos među onima značajnijih udjela (preko milijun noćenja) daju turisti sa emitivnih tržišta: Njemačka (5.218.134 -> 6 % porast), Slovenija (2.417.009 -> 12 % porast), Italija (2.253.421 -> 2 % porast), Austrija (1.985.543 -> 13 % porast), Nizozemska (1.661.857 -> 5 % porast) – dakle svi "veliki" su rasli natprosiječno, osim Talijana (koji su jako pogođeni ovom recesijom, ali su u rujnu kada su bile niže cijene ipak blago potegnuli no nije im bilo dovoljno za postizanje nadprosiječnih rezultata kao ovi ostali).

Pad su ostvarila manja tržišta (redom/nastavak iza Nizozemske, od većih prema manjima: Česi pad 3 %, Rusi pad 30 %, Poljaci rast 1 %, Danci pad 9 %, Mađari pad 15 %, Ujedinjeno Kraljevstvo pad 18 %, Francuzi rast 7 % itd.)

Od vrlo malih zanimljivo je spomenuti: Srbiju sa svojih 126.319 noćenja (rast 30 %), Belgiju sa 201.778 noćenja (rast 7 %), Švicarsku sa 199.295 noćenja (stagnacija), Japan sa maleckih 4.775 noćenja (rast 64 %), Luksemburg sa razumljivo maleckih 4.231 (rast 54 %), Kinu sa 977 noćenja (rast 31 %), a fora je Island sa svojih 719 noćenja (pad 93 % !! – vidi se tko je bankrotirao da ne može niti na kvalitetni godišnji…)

Obzirom da u Istri cijene nisu baš previše snižavane pad prihoda pretpostavljam da neće biti veći od 10-ak %, međutim kako troškovi nisu padali… profitabilnost će biti privremeno ugrožena. Ali bitno je primjetiti kakva je i koliko snažna baza "tradicionalnih tržišta" te koliki je potencijal nekih novih za sada malih tržišta što u kombinaciji sa transformacijom Istre kao destinacije u jednu sasvim novu kategoriju… dugoročno može donijeti bitno povećanje cijena uz zadržavanje fizičkog obujma ("broj noćenja") što će nesumljivo donijeti i primjerenu razinu profitabilnosti tim rastom prihoda a mudrim upravljanjem troškovima.

P.S. Kraj je "sezone" pa su podaci već dostatni za analizu godine u Istri po fizičkim pokazateljima obzirom da ovo malo turista što ih još ima (kongresni turizam…) sve skupa sa božićnim i novogodišnji praznicima ipak je zanemarivo…, nešto o financijskim ćemo uskoro vidjeti sa izlaskom kvartalnih izvješća turističkih kompanija…

Do kada će neki panični mali dioničari praviti paniku na VLHO i KORF-u.Kao da ne mogu prodati dionice i zašutjeti jedno vrijeme.?

U pet/sub sam bio u Porecu i prenocio u apartmanu Valamar Diamant. Poprilicno sam se iznenadio brojem gostiju, vecinom stranaca. Rekao bih da je restoran za vrijeme rucka/vecere preko 60% popunjen.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Netko je bio racunao da je ponderirani prosjek cca 30kn, e sada mene zanima, tko normalan prodaje po cijeni nizoj od 30kn??? Mislim, koji je stos??? Ili je netko krivo izracunao pa se radi o 27kn ili ovi svi na prodaji ispod 30kn svijesno bacaju 3-4kn u vjetar, HT koji kosta 10x vise od VLHO tamo se lipare gdje im lipa skoro pa nista i ne znaci a ovdje lupaju naloge kao da tih 3-4kn nisu skoro 15% vrijednosti…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Netko je bio racunao da je ponderirani prosjek cca 30kn, e sada mene zanima, tko normalan prodaje po cijeni nizoj od 30kn??? Mislim, koji je stos??? Ili je netko krivo izracunao pa se radi o 27kn ili ovi svi na prodaji ispod 30kn svijesno bacaju 3-4kn u vjetar, HT koji kosta 10x vise od VLHO tamo se lipare gdje im lipa skoro pa nista i ne znaci a ovdje lupaju naloge kao da tih 3-4kn nisu skoro 15% vrijednosti…

to i mene zanima da, nije mi jasno???jedino objasnjenje je da su im hitno potrebni novci…

U pet/sub sam bio u Porecu i prenocio u apartmanu Valamar Diamant. Poprilicno sam se iznenadio brojem gostiju, vecinom stranaca. Rekao bih da je restoran za vrijeme rucka/vecere preko 60% popunjen.

Istraturist je prikazao odlične rezultate a grupacija Valamar će prikazati još bolje. Već u prvom polugodištu su bili bolji od prethodne godine iako je broj noćenja bio manji. Poslije su se i noćenja povećala.

i neka se ti dobri rezultati odraze na cijenu dionice, bit ce jos bolje 🙂

Zarada 116 467 000 kn, ili 17 kn po dionici… Šta imam više pričat…

Herbos d.d. - lider u zaštiti bilja sa više od 62. godine tradicije

hoce li bit sta od ove dionice?? mislis force da ce nama podijelit zaradu?? [lol]
da bar…odmah im prodam po 27…

New Report

Close