Nema ni puno firmi koje su čija cijena je narasla 100% u par mjeseci.
Odlična pumpa, već dugo nismo vidjeli . Najprije je obaveza OTP digla cijenu, a onda je sindikat iskoristio mali FF, i eto cijene tu gdje je. 2 iz top 10 prodaju, jedna je vani, drugi koristi priliku ( ili je sindikalista )…
Dosta je dionica protrgovano, a nema novih u top 10, jedno pitanje za preko vikenda….
Koliko bi trebao Viktor prilazati dobit u ovom razdoblju da opravda 1€ porasta cijene .
AKO ne bude dividende, koja je svrha kupovine na vrhu ? ( nebuloze o daljem rastu poslova su fora, ali oni su ako ništa drugo,limitirani prostorom, nakon toga i ljudima…). Možda nisam dobro postavio pitanje..koja je svrha kupiti dionicu na vrhu cijene koja ima uračunate top zarade u narednih par godina,barem do puštanja u rad renoviranog doka 11.
Kad si na vrhu, možeš samo dolje…
Teško je gledati propuštenu priliku.
A tek je krenulo , kad se renivira dok 11 onda će dionica možda na + 11.
Lp
Iz FI za proslu godinu
“Ostvarena EBITD-a, odnosno operativna dobit bez uračunate amortizacije za 2022. godinu iznosi 19,3 milijuna EUR-a, ”
Iz svima znanih razloga knjizila se puno visa amortizacija i dobit znatno umanjena.
Po standardnoj amortizaciji od 5 mil eura dobit za 22 bi bila cca 14 mil eura .
Lenac je uvrsten u Crobexi zajedno sa Adpl/Ernt/Kodt i Koei. Ne racunajuci ADPL ostale dionice se trguju po cca P/E 10 ili vise ( po fi z a3q)
Sa P/E 10 Lenca na dobiti od 14 miliona eura , fer cijena dionice je 8 ..8.5 eura !
Lenac ako prikaze godisnju dobit za 23 u iznosu od cca 8 mil eura ( 2 mil po kvartalu ) vec opravdava cijenu od 4-5 eura ( P/E 10 )..ako ostvari dobit kao prosle godine .. recimo sa standardnom amortizacijom..cca 3 mil po kvartalu ili 12 mil eura, P/E 10 , daje fer cijenu dionice od cca 7 eura !
Lenac je bez daljnjeg i do sad opravdavao cijenu dionice od 4 do 5 eura samo je ona tek sad vrednovana kao treba.
U koliko dobit bude iznad konzervativnih ocekivanja cijena dionice ima sve fundamente de bude i visa upravo zato jer u ovu cijenu nisu uracunate buduce zarade i dobit .
Ovo je naravno argument za …uvijek se moze nac i neki protiv…
Pozdrav
Hvala ekipo,
btw…nisam prodao,još, samo me interesiralo ima li još istomišljenika, svaki dan prolazim uz škver, lijepo je vidjeti popunjenost…ovaj kvartal svakako je za mene odlučujuči. Target je bio oko 5, ako ga dostignemo prije izvješća super,ako ne, odlučio sam predati štafetu drugome/drugima. Jednostavno,mislim da je odradila superciklus, o dalje držanje nema dosadašnji efekat.
I sami ste rekli da su limitirani kapacitetom (prostorom i ljudstvom).
I ove i prošle godine, prateći marinetraffic, imali su otprilike jednaki broj brodova na obradi. Možda je razlika u par dana zadržavanja.
Ne znam da li su dizali tarifu niti koliko plaćaju vojni brodovi i trgovačke mornarice.
U svakom slučaju, mana im je ove godine pad dolara. Ali prednost jer ne moraju skrivati dobit i nema toliko tečajnih pretvaranja i gubljenja novca.
Dionica je u međuvremenu narasla oko 100%. Opravdano. Malo nezdrav rast i na malom volumenu.
No ne znam koliko ima prostora za daljnji rast s obzirom da limitiranost.
Dugoročno mislim da može 7-8 EUR, ali sada olako ulijetati i pričati 10, 11-15 EUR je blaga retardacija.
Ako bolje pogledas trgovanje recimo unutar zadnji 7 dana, trgovalo se uz veci rast i promet (dnevni promet preko 50tis €).
Top-10 posjeduje preko 90% dionica. Ako oni ne prodavaj, ovaj promet je jos i dobar.
Davno sam pisao da je ovo dionica godine.Nije to nikakvo navijanje nego realna procjena s obzirom na fundamente.Firma je bolja od dionice.Želio bih da se približno dodirnu jer imamo i jos firmi na zse di su firme dobre a dionica nije.Samim tim šta je likvidnost se povećala i dionica će se odključati.Za nekog kasno ali tako to biva.Mislim na ovim razinama je grijeh prodavati.Necu namjerno pisat target vlena jer mnogi ce protumačit da je to navijački.Živi bili pa vidjeli!Tako sam pisao kad je Span bio na 40 ali nažalost nisam shvaćen ozbiljno ali postoji sve na forumu!
Ma ništa kolega 😊 još nije na 5 € još par dana 😁😄
Q2 2023 7-8 € 🙂
Q1 2024 10-14 € 😉
I nije nagovor na kupnju, niti prodaju papirića Lenca
Pozdrav dioničarima 🙋♂️
Ovim putem se ispricavam kolegi @sitnariba,jer sam sa podsmijehom kao i vecina nas kad su citali njegove izjave , a koji je prosle godine davao prognoze da ce Lenac doci 5€,tada je dionica bila 2€.
Sada je realnost.
Q1 2024 10-14 € 😉
Jasno vam je da bi cijena otišla iznad 10 EUR trebate naći budalu koja će dati te novce i još veće budale da ne prodaju.
A ovdje svi drukaju a nitko ne kupuje.
Na tim razinama kupovina dionice bi bila škart tipa LKRI, ZB i sl precijenjenih sra*a.
Bila je cijena i 4,5 kn mnogi su sretno prodavali palumbu za 9. Bila je i 18 pa se vratila na 10. Malo je toga u opticaju tako da sve je moguce… Likvidnost je za ovu dionicu i burzu odlična.
I opet prodali po 3.xx i sad opet nije Lenac dobar 🙂👍
Volio bih dati veći doprinos ovoj raspravi iznad no kako mi je 80% drukera na block/ignore tako nemam pojma točno o čemu se radi.
Znam jedino da se pojedinci muče tko je tko na kojem forumu umjesto da se brinu o svom portfelju.
U međuvremenu sve najbolje o VLEN mislim. Ne mislim ni ja kupovati na ovim razinama, premda vrijedi i više. Jesam bio skratio dio VLEN ali sam ga odmah i vratio kad je bio ispod 3 EUR. Neka OTP kupuje, kad dovoljno napucaju rado ću im prodati.
Ako izuzmemo trenutno manji broj brodova nego li inače, mislim da je trenutni najveći problem ovdje pad dolara.
USD je u zadnjih 6 mjeseci pao 10% u odnosu na EUR. I to je trenutno najveći problem za brodare, luke i JDGT pa tako i VLEN.
I opet prodali po 3.xx i sad opet nije Lenac dobar 🙂👍
Volio bih dati veći doprinos ovoj raspravi iznad no kako mi je 80% drukera na block/ignore tako nemam pojma točno o čemu se radi.
Znam jedino da se pojedinci muče tko je tko na kojem forumu umjesto da se brinu o svom portfelju.
U međuvremenu sve najbolje o VLEN mislim. Ne mislim ni ja kupovati na ovim razinama, premda vrijedi i više. Jesam bio skratio dio VLEN ali sam ga odmah i vratio kad je bio ispod 3 EUR. Neka OTP kupuje, kad dovoljno napucaju rado ću im prodati.
Da. U subotu sam izašao na 3,xx . Kakav jeb*ni genijalac.
S obzirom da ste ograničenih kongitivnih sposobnosti, nemojte pokušavati razumjeti što drugi rade i misle. Kad ne znate značenje rečenica sa više od 3-4 riječi, nemojte gubiti vrijeme.
S obzirom da drukate stalno i spamate temu, ne znam zašto gubite vrijeme na forumu.
Da ja znam kako ovo ide brzo na 15 EUR kao vi, pa radio bih 6 poslova i ubacio sve pare ovdje. Ne bih drukao i nagovarao da kupuju. Kupovao bih sam u tišini.
Ali u tome je razlika između sitnih drukera i ostalih. Sad moram i vas spamera sa ovih drugih 5 lažnih profila prebaciti na ignore.