ospbno od 3Q kvartala ocekujem 0 ili blagi minus tj 1mil-2minusa ali ovaj zadnji tj 4Q ce biti dobrani plus nemojmo zaboraviti da im je u ovom 4Q prosle godine ukupan prihod bio 42 mil kn sad imamo opsezniji remont na Trentonu,prenamjenu Jack Rayan broda koje nosi znatne prihode te za 2 tjedna novog Amera
no ima tu i još jedan moment koji se zove – očekivanje koje cijene?
vidite da se i ja vrtim gore oko toga: prvo do očekivane zarade, pa do EV, pa u konačnici pokušam predvidjeti i cijenu
a tu ‘naša’ ZSE dolazi do punog sjaja:
‘nema tu prostora za rast’; ‘ma to su već preuzeli Talijani, nema tu kruha’; ‘to je klasnični brodar, kreće se ciklično i po zaradi i po cijeni’; ‘ma nije ovo dionica za trejd, nema ni likvidnosti ni interesa’
i vrlo često i bude tako, ja imam osjećaj da se više trgovalo oko 5 kn cijene nego sada na 7-8 kn
mi smo ljudi vrlo nesigurni kad je u pitanju vrijednost nečega, kolebljivi i iako sam gore računao nekad ni sam ne vjerujem da ovo netko ne počisti do 10 kn
možda da imam Škodu Octaviu bi bilo lakše, pitaš jednog susjeda, pa drugog i začas dođeš do cijene tj. vrijednosti te Škode
ovako… kog da pitam za vrijednosni papir? kad ni ovdje nema komentara…
vidim da su mi ocjene za post negdje pola-pola a nitko da bi napisao u čemu sam (eventualno) pogriješio?
accountant ,
sve si dobro napisao, ali utjecaja na cijenu “škode” ima gotovo neograničeno, ali susjed će ti lupiti onako iz rukava kao veliki znalac, ako je dobar s tobom, višu cijenu, ako ti je zavidan, sigurno ide niža, ako je lijevi, boja će mu igati presudnu ulogu, crvena sigurno ide po boljoj cijeni, ako je desni, on će ti plavu procijeniti neprocjenjivo, ako je hetero, homo, i tko zna što sve još ne utječe na formiranje cijene,
najbolje je ne pitati nikoga ništa i drž se svog kljuseta ko pijan plota, jednom će i njega netko početi “hraniti” i postati će pravi pastuh,
kod ove teorije ne referiram se isključivo na dionicu VL
samo brojanje brodova tu ne znači puno…
2018. godina nas je fino otrijeznila glede očekivanja, kleli smo se u Aljošu a na kraju je dobio nogu zbog 'neslaganja sa sinom novog vlasnika' tj. presudila su ‘neslaganja u poslovnim promišljanjima‘ a realno presudila su mu dva-tri izrazito negativna kvartala
u tom smislu ja očekujem da se situacija mijenja, da će nakon prva dva kvartala i ovaj treći biti bar ne negativan (ne očekujem neku ludu profitabilnost) a po nekim najavama zadnji kvartal će biti vrlo vrlo dobar
također u ovoj godini je bilo par poslova na ugradnji pročišćivača balastnih voda pa treba vidjeti kako će to utjecati na profitabilnost
uglavnom dosta se treba 'čupati' s nekih web stranica da bi se došlo do okvirnih naznaka, ali više od toga ne ide; popunjeni kapaciteti također ne znače mnogo osim kad su u pitanju Ameri, onda nije teško biti pametan
uprava je štura i rijetko objavljuje potpisivanje kakvog ugovora, mislim da na tome moraju poraditi…
ako se držite pokazatelja s MD sajta, nemojte… još uvijek su pod utjecajem dva izrazito negativna kvartala (Q3,Q4 2018.) zbog TTM prikazivanja i zbrajanja Ebitde (u ta dva kvartala je izgubljeno cca 17 mil kn) pa to daje poprilično iskrivljene podatke
no ako bi brojali 1H/2019. (s cca 7,7 mil kn dobiti) i da dodamo 'pozitivnu nulu' u trećem i cca 5 mil kn zarade u četvrtom kvartalu, prema mojoj računici pri:
– 62 mil kn fin. duga i
– 8 mil kn novca u balgajni i računu i
– 22 mil kn amortizacije te
– trž. cijeni dionice od 10kn
EV/Ebitda bi trebala biti na oko 6,20
uopće nije neostvarivo, gledano tim očima… dakle 20% laganih do 10 kn i tek onda, pod pretpostavkom da se gore napisano ostvari, možemo i više
jer što ako bude i bolje od toga?
ako danas pogledate na pokazatelje s MD.-a, nećete to vidjeti
no očekivanja su samo očekivanja, ništa više
a vrijeme će pokazati koliko sam bio u pravu
[/quote]
Realna, objektivna analiza. Hvala
izašlo izvješće… minus.
katastrofa,očekivala se poveća dobit a ispalo je gubitak
a dionica narasla na očekivanjima sa 5 na 8 kn?svašta
užas kvartal! nisam baš očekivao toliki minus
no ipak držimo ‘glavu iznad vode’ ukupno gledano svih 9. mj.
idemo dalje, junački u zadnji kvartal
ajmo ekipa, dajte dionice po 6-7 kn da vas riješimo