VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Cerp je, čini se mimo burze, otpustio još 13 tisuća komada vlena.
Kupio je netko sa računa ispod top 10.

Umrtvio se VLEN nema nikakve price ni o novim poslovima ni o talijanima.

get rich or die tryin'

Cerp je kraći za još za cca 8 tisuća komada.
Transakcija se ne vidi u redovnom trgovanju.
Ovdje je sve bilo čudno, ili i nije….

nije jer dionice nije prodao nego podjelio braniteljima ja predpostvljam

Ovo je jedna jako čudna i tužna priča. Cijena je trenutno 2.5X ispod vrijednosti kapitala, da ne spominjem poslovanje. EBIT je trenutno nizak, istina, ali to je vrlo privremena situacija, koja će se uskoro srediti. A dionica tone li ga tone. Hvala Borg…

Ovo je jedna jako čudna i tužna priča. Cijena je trenutno 2.5X ispod vrijednosti kapitala, da ne spominjem poslovanje. EBIT je trenutno nizak, istina, ali to je vrlo privremena situacija, koja će se uskoro srediti. A dionica tone li ga tone. Hvala Borg…

nema ti to veze s borgom…talijani su preuzeli firmu i sve nakon toga je očekivano, interes kupaca je skoro pa 0…sljedeći korak je poseban režim trgovanja u 13 sati

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Kako nema veze s Borgom, pa tko je organizirao cijelu priču, uvalio mirovinske fondove ko vodonošu, dok ovi valjda ne skupe lovu i odradio prodaju Talijanima iako je bilo još zainteresiranih (Amerikanci) koje se potpuno izignoriralo?
VLEN je trenutno najpodcjenjenija firma na ZSE uz valjda Saponiju i Pevec (nije više na ZSE, ali možda se vrati) ako se uzme u obzir kapitalizacija u odnosu na vrijednost. Istina, prodaja je potpuno zamrla i to negativno djeluje na cijenu, ali baš da diskont treba biti 2,5X je debelo pretjerano. Nadam se da je ovo samo prolazna faza i da će se stvari u budućnosti normalizirati.

Nije. Ima i povoljnijih kapitalizacija u odnosu na vrijednost.

Problem je što je to preuzeta firma sam relativno malenim ffloat-om i kao takva jedini value driver je ili jaka podcjenjenost (al to fercera u normalnim okolnostima kad investitori ganjaju i sve druge dionice), a ne vraća ništa dioničarima (nema dividende).

Dionica je pala radi losih rezultata, ne treba okrivljivati ni Borg ni Talijane.
Dionica je pala jer su imali jako lose rezultate za 2018 godinu.

Znaci, uzrok za lose rezultate nisu ni Borg ni Talijani nego Turci i inflacija njihove valute, a to je uzrokovalo pad cijene remonta.
Samo u 3Q je inflacija bila oko 20+ posto a od pocetka 2018 puno puno veca i to je glavni razlog losih rezultata.
Medjutim, kolko sam pratio, prije prije 2, 3, 4 mjeseca je Turska podigla kamatne stope i od tada se Lira stabilizirala na oko 5.2 – 5.5 lira za $1 USA, dok je u najvecoj krizi $1 USA bio i 7.5 lira.

E sada, nadam se da ce se cijena remonta uskoro stabilizirati, a u 2019 bi trebale ici i balansne vode, a nadamo se jos kojem Ameru.

Inace, imam VLEN i u dobrom sam gubitku iako sam si dobro srezao ulaznu cijenu ali i dalje sam jako pozitivan za ovu dionicu.
Zao mi je to sto nisam prepoznao da ce Turska inflacija totalno srezati cijene remonta, i ostao sam totalno zatecen sa time.

Sve 5, složio bih se sa obojicom npr. da je dionica pala s 20 na 10 Kn, imalo bi smisla. Ali sa 16 na 5.4 nema nikakvog smisla. Firma posluje dobro, priča sa turskom lirom je bila privremen problem koji je sad prošlost, Američka flota se i dalje remontira tamo iako povremeno tako da možemo i dalje očekivati jako profitabilne poslove, sve u svemu jedna zdrava firma koja se trguje po 40% kapitala i 55% booka, da ne pričam o budućim profitima. Istina, mali je free float pa je to problem trejderima, ali ozbiljnim ulagačima ne bi trebao biti.
Ja bih rekao da je ovdje najveći problem upravo velik broj trejdera kojima je kapital ostao zarobljen u nelikvidnom papiru pa sad izlaze po principu “daj šta daš” u nadi da će negdje moći obrnuti novce i vratiti izgubljeno. Nema nikakve veze sa stvarnom vrijednosti ili potencijalom dionice.

Jos bih nadodao na svoj prethodni komentar da je jedna od najboljih stvari za VLEN bio taj sto su Talijani svoj ulazak uvjetovali neisplacivanjem dividende.
Da je dividenda bila isplacena, sada bi VLEN bio u problemu.

Iako sam u to vrijeme navijao za isplatu dividende, izgleda da ipak Talijani znaju sta rade i da su pametniji od nas forumskih teoreticara zavjere

Firma posluje u totalno neatraktivnom sektoru koji nikog ne zanima. Mislim, kolika je bila šansa da se dva ili više investitora “potuku” oko lenca, a i ti neki Ameri vjerojatno se ne bi okrenuli da nisu shvatili da tu ima “jako puno štofa”.

Preuzeta i jedini valu-driver je ili podcjenjenost ili povrat dioičarima. Kako nema niti jednog niti drugog, cijena je tu gdje jest, znači nigdje.

New Report

Close