VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja ne vidim poantu u ostanku.

Ne moraju prodati s gubitkom. Prodat će po fer cijeni odnosno društvo bi ih trebalo isplatiti po toj cijeni. Barem ja tako mislim. A koja je fer cijena? Pa uprava je rekla ova, koja je u ponudi. Tako da je to zapravo isto. Osim ako se neće žaliti pa utvrdjivati sudski pravicnu cijenu.

Želim reci, oni mogu ostati, ali mogu i prodati u javnoj ponudi. No, ako Talijani ovladaju sa vise od 50% glasova koji je interes mirovinaca da ostanu unutra? Fundamenti?

Uzmimo nedavni slucaj Gorenja gdje su takodjer investirali mirovinski fondovi. Jesu li oni prodali dionice ili su ostali i dalje unutra čekajući squeez out?

Mene zapravo zanima da li je bolje po misljenju forumaša javiti se na ponudu ili ostati unutra? I zašto je bolja jedna ili druga varijanta?

@steva

Ne znam jel namjerno pricate gluposti ili niste upuceni ili nesto treca, ne znam, ali sve to sto govorite nema apsolitno nikakve logike.

Oni su izasli is gorenja jeru su na gorenju zaradili 100%.

Mirovinci su dugorocni ulagatelji, ne traideri. Nisu sigurno usli po 9.10 da bi prodali po 9.20.
Oni ulazu na ruzi period.

Koliko ja vidim na ovom forumu, tipican ZSE ulagac razmislja na period do maximalno jednog kvartala.
Oprobali ste zaraditi na traidu, talijani su vas zeznuli i sada cete svi prodati ali ne znam cemu pricanje totalnih bedastoca da ce biti squeez out…, da ce mirovinci prodati…?

Inace, molio bih moderatora da vam pobrise account, napravili ste ga da samo pricate gluposti na ovoj temi

U tome i jest stvar. Dakle, kod Lenca nema premije i mijenja se vlasnistvo. To je (bila) prilika za zaradu, a ne tamo nekakva obećanja za koja ne znamo hoće li se ispuniti.

Upravo primjerom Gorenja ja vam zorno pokazujem da u Lencu, a obzirom na mogućnost ovladavanja od strane jednog vlasnika natpolovičnim brojem glasova, bez premije i bez zarade, ostanak mirovinaca u dionici nema previše smisla. Zato sam i napisao da ne vidim poantu u ostanku mirovinaca u dionici. Ja mogu biti potpuno u krivu, no meni se cini da je njihov interes bio u izglasavanju dividende i kratkoročnim koristima.

Naravno, ja nikome ništa ne savjetujem. Al ne volim ni isključivost gdje se neargumentirano ljude uvjerava kako će biti jedno ili drugo. Zato se i raspravlja da se vide potencijalne koristi, opasnosti i prijetnje.

Razlika izmedju slučaja Gorenje i Lenac je ta da je u Gorenju grupa dionicara napravila konsenzus, dogovorila se da će ponuditi svoj paket i potražila strane ulagače. Otvorila proces potpune privatizacije i preuzimanja društva. Tko ima novac, interes i strategiju mogao je sudjelovati. Kod Lenca je interesna grupa podijelila medjusobno interese i prepustila glavninu dionica društva nekome po nejasnim okolnostima pokušavajući cijeli proces drzati pod kontrolom. Netransparentno i sumnjivo.

Upravo zbog namjere dionicara u Gorenju i zbog zelje da se nadje kvalitetan strateški ulagač postignuta je premija i mirovinci su zaradili. U Lencu to ne vidimo na djelu, pa će u skladu s time vjerojatno (ne)biti i zarada.

MF je usao u lenac jer vidi priliku zarade kroz duzi period ulaganja u poslovanje firme poboljsanje samog profita i rasta cijene dionice oni nisu trejderi niti ce prodavati po ovim cijenama.Ja nemogu tvrditi da cijena Vlena nakon isteka ponude nece skliznuti dole ali sam posve siguran da MF nece trejdati po ovim cijenama tj prodavati zbog 20 lp razlike dobiti i nakon isteka ponude ostati ce jako malo slobodnih dionica izvan top 15 i to cu sigurno kupovati Cd u Skdd jer ce biti bitan ne top 10 nego top 15 uglavnom o Lencu za sad necu vise vise cu nakon isteka ponude inace i sam posjedujem kako znate vecu kolicinu dionica 46k komada i moj sef ima isto 13k komada i niti on niti ja nemamo namjeru prodavati po ovim smjesnim cijenama to vam je cca 59 k dionica.

Sto se same uprave tice i njihovog misljenja tice to mozete macku orep ,vladaju tu razlicite interesne grupe a sam AP je rekao da nece ponudu prihvatit(ima samo 1000 kom) nije on blesav ocekujem da ce Vlen kroz 3 godine vrijedeti vise cak ocekujem da ga i Talijani preprodaju nesto slicno kao na Blsc davnih dana ili nesto slicno kao Genera u novije vrijeme

Smiješne ili ne, cijena u ponudi je takva kakva jest. Čovjek vam navodi moguće opcije, a vi ga napadate jer ne razmišlja kao sitna riba u akvariju… kojoj je pogled vrlo sužen i ograničen. Kao da će netko donositi investicijske odluke na temelju toga sto tamo neki snupy neće prodati ili sto steva misli da nema smisla dugorocno vezati novce uz Lenac?

I odakle bilo tko zna kako će se netko ponašati (uključujući mirovince) osim njih samih? Ja prvi ne bih zelio da se moj mirovinac veze uz ovu priču jer je s ovakvim preuzimanjem krenula u lošem smjeru i otkriva da najveci dionicar igra netransparentno.

Nadalje, netko tko je predsjednik uprave i prima godišnje cca 1.000.000,00 kn bruto plaća i naknada, bespredmetno je raspravljati o njegovih 1000 dionica koje vrijede 0,9% njegovih bruto godišnjih prihoda. Doticni je dao i objavio javno misljenje i samo je ono bitno jer to nalaze Zakon, a ono sto on drži doma ispod tepiha ili kakve je boje njegov kanarinac je nebitno. Boja kanarinca neće biti orijentir za odluke investitora, al misljenje Uprave bi moglo biti.

Ovdje kao da se zaboravlja da je remontna brodogradnja težak biznis. Lenac je već bio u stečaju, ne tako davno… tako da price o nekoj jako svjetloj budućnosti treba analizirati “cum grano salis”. Ja mislim da dionica vrijedi vise od ponudjene cijene i za razliku od uprave pribavio bih konkretne argumente i procjenu, a ne nabrajao tehničke detalje utvrdjivanja cijene.

Investitori nisu budale i većina njih neće gledati u 1000 dionica koje predstavljaju oko 0,006% i temeljem toga donositi bilo kakve dalekosežne odluke.

Imate kolege kao recimo snupy koji ima razmisljanje kakvo imaju suvisli ulagaci: ulog, proracun, pregled okolnosti temeljem logike i iskustva, stav, ali i shvacanje rizika koji preuzima. S druge strane imate zaljubljenike u teorije zavjere i profesionalne pljuvace te naposlijetku siritelje panike. Takve u zadnje vrijeme ignoram jer naprosto nema smisla citati bljezgarije ili se s njima raspravljati. U toj disciplini ne mogu pobijediti.

Filozofe su oduvijek mučila pitanja bitka, etike, kauzalnosti itd. Dr. Ivo je to sve riješio s "Idemo dalje!" On je najveći mislioc ikad.

kvart99, 26.08.2018. u 23:40
MF je usao u lenac jer vidi priliku zarade kroz duzi period ulaganja u poslovanje firme poboljsanje samog profita i rasta cijene dionice oni nisu trejderi niti ce prodavati po ovim cijenama.

Ja se, recimo, kladim, da će prodati ukoliko prodje dividenda na idućoj skupštini (odnosno, ukoliko su se, ajmo reci, nagodili, jer mislim da je tu samo dogovor sa Talijanima u pitanju).

Ja nemogu tvrditi da cijena Vlena nakon isteka ponude nece skliznuti dole

Skliznut će 99%. To je vec sad vidljivo iz aviona, i onaj tko proda u javnoj ponudi imat ce priliku da ponovo kupuje, u najmanju ruku po istoj cijeni kao i MF, ukoliko ne i nizoj. I to sasvim zadovoljavajuce količine koje ce se nuditi.

inace i sam posjedujem kako znate vecu kolicinu dionica 46k komada i moj sef ima isto 13k komada i niti on niti ja nemamo namjeru prodavati po ovim smjesnim cijenama to vam je cca 59 k dionica.

Stvarno ne znam čemu stalno naglasavanje količine dionica koju imate vi, vi + vas sef ili netko treci. Ja recimo imamo puno vise dionica i od vas i od vaseg sefa zajedno, ali mi naravno ne pada na pamet spominjati količinu i sve cu, vjerojatno, prodati u javnoj ponudi i fino zaraditi samo na toj razlici (9.00 – 9.26) + eventualna dividenda. I, naravno, uopce ne sumnjam da ce biti sasvim dovoljno prilike i vremena opet kupiti, ukoliko budem nalazio na shodno.

Kako ce prodati u javnoj ponudi ako prodje divka na iducoj skupstini, a ponuda istjece prije skupstine?
I zasto uopce mislite da postoji neki dogovor?
Meni se prije cini kao sukob.
I tko vam kaze da ako prodje divka cijena nece otici strelovito gore?
Naprosto je potrebno ratosiljati se teorija zavjere i stvar postaje sasvim normalnija.
Vi imate veliku izlozenost i prodat cete, sve 5. Ali prodat cete bas zato i samo zato, a ne zato jer postoji dublji smisao i zato jer stoje teze koje ste naveli.

Filozofe su oduvijek mučila pitanja bitka, etike, kauzalnosti itd. Dr. Ivo je to sve riješio s "Idemo dalje!" On je najveći mislioc ikad.

Da postoji sukob, dogadjala bi se borba za glasove i to bi se vidjelo na likvidnosti i kretanju cijene dionice, zar ne?

A mi vidimo potpuno umrtvljeno trgovanje sa prvim prodajnim cijenama ispod cijene u ponudi.

Ponuda još nije okončana pa su moguće promjene na tom planu, al trenutno nema značajnije trgovinske aktivnosti koja bi upućivala na sukob.

Sto se same uprave tice i njihovog misljenja tice to mozete macku orep ,vladaju tu razlicite interesne grupe a sam AP je rekao da nece ponudu prihvatit(ima samo 1000 kom) nije on blesav ocekujem da ce Vlen kroz 3 godine vrijedeti vise cak ocekujem da ga i Talijani preprodaju nesto slicno kao na Blsc davnih dana ili nesto slicno kao Genera u novije vrijeme

Zar to nije dvosmisleno?

S jedne strane uprava kaže da je cijena u ponudi pravična cijena i održava fer vrijednost, a s druge strane drži se bagatelni udjel za kojeg se tvrdi da će ga se zadržati. Sto bi sad investitori trebali učiniti i kakva im se poruka šalje? Kome da vjeruju?

Predsjedniku uprave ili opcenito upravi kao “business insideru” koja im javno kaže da su dobili pravicnu cijenu i da ne očekuju u preuzimanju vise ili upravi kao malom investitoru koji simboličnim ulogom vjeruje u budućnost kompanije?

A oni bi zapravo mogli biti “prve žrtve” preuzimanja jer je prilično jasno da će doći do promjena u NO nakon preuzimanja.

New Report

Close