VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Znam ja konkretan odgovor, al digni slušalicu i nazovi pa pitaj. Neće ti nitko odgristi ruku ako to učiniš.

Bože, kakva ekipa. Svega se bojite. A razni uhljebi, savjetnici, brokeri, članovi uprava, pa čak i ministri i oni iznad njih vam izvlače novac iz džepa, puneći provizijama preko raznih tvrtki i računa svoje džepove (agrokor II). Nikad od vas investitora, kamoli aktivnih investitora.

I ne mislim na tebe laudator, nego na sve ove koji puno pričaju i misle da će im svevišnji pomoći. Jedini koji vam može pomoći jest – javnost. Samo ona može srušiti ovu paradigmu pljačke, pogodovanja, korupcije i klijentelizma.

Sve 5, bez nervoze. Nije da sam mutav ali mi se neda trpit da me ispreskaču sa zauzetim linijama jer su svi kao na g.o. Mogu i osobno doći u Lenac u roku 5 min. Samo sam htio skratit put do info. Inače web im je što se tiče preglednopsti koma – a valjda treba takav biti. Pretpostavljam da je za moju akciju kasno pa će barem Palunko biti zadovoljan. Kako bilo, mojih se 6k dionica neće naguštat.

"Nadam se da griješim i da će se mnogo malih dioničara pojaviti na skupštibni ili dati punomoći!????"

Jos jednom citiram sam sebe i ponavljam dva posta vezana uz ovu tematiku za Nevjerne Tome .

"Na drugom forumu smo bas s kolegom prokomentirali kako se samo dvoje dioničara odlučilo dati punomoc gdji Uzelac iz Lenca (on i ja).
S obzirom na to koliko se ovdje ljudi izjasnilo da posjeduju dionice – neki i vecu količinu – a ukoliko isti punomoc nisu slučajno dali Ersteu ili nekom drugom da ih zastupa na skupstini, mislim da se slobodno moze ustvrditi da je to totalni krah dioničarskog aktivizma i da isti takvom (ne)aktivnoscu nisu zasluzili nikakvu dividendu."

“Ajmo ovaj put ozbiljnije – tko je osoba u Erste fondu (ili bilo tko drugi) kome bi bilo najbolje dati punomoć da prođe dividenda? Ovdje bi svaka dionica mogla odlučivati…”

Ovo je sad dosta neozbiljno i pomalo otuzno.

Lijepo sam naveo da je gdja Uzelac dobila rijecju i slovima – DVIJE punomoci od malih dionicara do isteka roka za pravo glasa na skupštini (uključujući protuprijedlog za dividendu) – koji je bio 13.08.2018, a druga stvar je sam datum skupštine – on je bio danas – 20.08.2018 (dakle 16.08. je tu bio dan za podatke iz SKDDa).

Dakle, na idućoj skupštini – kako sada stoje stvar, a kako će vjerojatno i ostati – ako bude kvoruma, glasat će se opet o istom protuprijedlogu (koji se odnosio i odnosi se na gorenavedene datume) i ukoliko on bude izglasan, oni koji su bili upisani u skdd na datum 20.08., dobit će dividendu za broj dionica koje posjeduju.

Drugim riječima, nema više nikakvih davanja punomoci i sl……taj vlak je prošao."

Malo ste se okasno sjetili kad cete se prihvatiti dioničarskog aktivizma.

Pa normalno da su dobili dvije punomoći jer je očito da su oni zauzeli suprotnu stranu u ovom procesu. Na skupštini se daje razrješnica upravi. Kako će oni tebe ili nekog drugog zastupati po toj točki dnevnog reda?

Oni o tome ne glasaju.

Na skupštini (ne)odrzanoj 20.08. su se pojavili svi veći institucionalni dionicari / pravne osobe iz Top-10.
Sve skupa cca 42% od 50% glasova potrebnih da se skupština odrzi (kvorum) / izglasa dividenda. Znaci, nedostajalo je 8% dionica upravo malih dionicara.
Ako je netko od malih dioničara nekome od njih (a ne upravi društva) dao svoju punomoc za izglasavanje dividende, javno mu se ispričavam……ali čisto sumnjam da je takvih bilo vise nego sto se moze nabrojati na prste jedne ruke.

A ovo prvo što navodite je apsolutno netočno. Kolega i ja smo osobno dobili (telefonski i emailom) potvrdu / uvjerenje da ce gdja Uzelac glasati po toj točki shodno nasim izričitim uputama i da će isto biti uneseno u zapisnik.

Znači HBOR?

A tko je ono predsjednik NO HBOR-a?

Evo, vec se prodaje i po 9.10……očito oni nestrpljivi koji ne mogu dočekati istek 9.26

Ne sviđa mi se “matematika”…

S portala Moje Dionice:

* VLEN je podijelen na ukupno 16.813.247 dionica
* Palumbo Group ima 6.812.861 dionica VLEN
* U trezoru VLEN nalazi se 825.187 dionica

Kao što je primjetio @steva, HBOR je vrlo vjerojatno vlasnik 1.367.268 dionica (i “skriva” se iza skrbničkog fonda “Privredna banka Zagreb d.d.” u Top-10 dioničara Lenca).

Hipoteza: ako HBOR pristane na ponudu Palumba, tada je “game over“, jer će Palumbo posjedovati >50% dionica VLEN, i tada Palumbo može započeti sa akcijama poput delista, istiskivanja malih dioničara i slično.

Ukratko, može se zaključiti sljedeće: BORG lives! Šavorić rides again!

Zaključak: Džabe mi svi “krečimo” tu na forumu kada su vladajući (vrlo vjerojatno) već zapakirali VLEN i stavili “mašnicu” na paket za Talijane. Nažalost.

Mislim da se do kraja trajanja ponude može napraviti pritisak na regulatora i DORH da se pokrenu istrage zbog povlastenih informacija prema ZTK i organiziranja s ciljem ostvarenja nepripadajuće materijalne koristi.

Pretpostavljam da manjinski dionicari imaju nekakav interes. Ako nemaju, kao sto pojedinci ovdje tvrde, neka gurnu prst u uho i zadovoljno trljaju ruke zbog ponudjene cijene, koja je ionako prema misljenju Uprave, fer i odgovara stvarnoj vrijednosti.

za delistiranje treba 75 posto dionica a sto se tice Pbz skrbnickog on 100 posto nece prodati ima i druguh nacina doci do 50 posto ali 50 posto nedaje pravo delistinga

Htio bih se ispričati zbog brzopletosti u prethodnom postu i mogućnosti da se moje izjave krivo interpretiraju.

Baš gledam Zakon o tržištu kapitala. U članku 332 se navodi kako je za donošenje odluke o povlačenju vrijednosnih papira s uvrštenja na uređenom tržištu (tj. “delistiranja dionica”) potrebno imati 75% glasova na Glavnoj skupštini. Znači, čak i kad/ako Palumbo skupi oko 50%++ dionica još uvijek ne može pokrenuti “nasty” akcije koje se spominju tu-i-tamo na forumu. Zahvalio bih se @idemodalje na podsjećanju na tu važnu činjenicu.

Nije to uopće bitno za ovu priču.

Ovdje je po mojoj procjeni nekoliko udruženih fizičkih i pravnih osoba, predstavnika državnih institucija, vjerojatno planirano organiziralo “dogovorno preuzimanje”, izigravajući pozitivne odredbe zakona uz ostvarenje koristi za sebe. To je pretpostavljam učinjeno da bi se preuzelo operativno upravljanje za sto je moguće manje novaca prema dioničarima, uz odgovarajuće provizije izvršiteljima. Umjesto da se proces obavi po slovu ZTK i ZPDD, transparentno, poštujući pravila vi ste dobili izigravanje zakona i stetu za dioničare. Ja ne znam kakav će biti novi većinski vlasnik i sto će biti dalje s kompanijom i njezinim manjinskim dioničarima, ali znam da je bio angažiran neovisan procjenitelj i cijeli postupak bio otvoren i transparentan i prema moguće i drugim ulagačima ili drugim interesentima kojih je prema pisanju nekih medija, bilo, da bi kapital kompanije vjerojatno vrijedio vise. Ovako je uprava kompanije vjerojatno pod pritiskom vlasnika i pojedinaca iz državnih organa te financijsko-pravnog lobija (ili u zajedništvu i dogovoru s njima), moguće namjerno podcjenila vrijednost dionice i zavarala ulagače.

Ne znam još koja je uloga mirovinaca u cijeloj prici, al ne bi me iznenadilo da su i oni bas kao i “statisti u kukuruzu” bili dekor i kulisa, a zapravo su trebali preuzeti višak dionica iznad 50% koji je novom vlasniku nepotreban za ovladavanje drustvom. I da kao izgleda sve transparentno jer su dio dionica od Uljanika preuzeli i neki drugi investitori. Drugim riječima, Palumbo želi da mu se u ponudi javi sto manje dionicara, ali dovoljno njih da stekne vise od 50% firme. A dovoljno je zapravo da se javi još jedan dionicar, unaprijed dogovoreni. Čak i priča o dividendi samo je bacanje ješke da sve izgleda uvjerljivije prema vani i da kulise za unaprijed osmišljen scenarij budu sto uvjerljivije. Namjerno je unaprijed postavljen tako dalek alternativni termin skupštine da javna ponuda u medjuvremenu završi, a prijedlog za dividendu bude odbačen. Preprostavljam da je postojao dogovor da na 1. skupstini ne bude kvoruma, a na alternativnoj se ionako odlučuje većinom glasova neovisno o tome da li je kvorum prisutan ili nije. Predlani je izmedju prvog i rezervnog termina održavanja redovite glavne skupštine bilo 11 dana, a kod održavanja proslogodisnje skupštine 21 dan. Ove godine je to pomaknuto na 30 dana, a u medjuvremenu izmedju dva termina je ugurano preuzimanje. I sve se to kao dogadja slučajno?

za delistiranje treba 75 posto dionica a sto se tice Pbz skrbnickog on 100 posto nece prodati ima i druguh nacina doci do 50 posto ali 50 posto nedaje pravo delistinga

A ako se na javnu ponudu jave svi mirovinci i ostali fondovi koji su ulazili posljednjih mjeseci, hoće li onda imati dovoljno glasova za delistiranje?

Nevidim uopce onda poantu ulaska po 9 kn MF tako da to ne drzi vodu jer u slucaju delistinga moraju prodati sa gubitkom drugo da je Palumbo ciljao na 75 posto i delisting treba bi po mome ponudit cijenu oko 15kn tako da i fodovi zarade kako su ponudili 9 .26 ocito im nije namjera delisting jer im treba 75 posto dionica.

New Report

Close