kako je bilo prisutno 42 posto glasova na skupstini meni je to znak da su to glasovi za isplatu dividende tj to bi znacilo da su protiv Talijana ali ono sto je jos bitnij znak je niti da Talijani jos ne vladaju cijelom pricom uglavnom vrlo interesantno
Danasnja situacija na GS je bila:
Talijani – 6.812.861 dionica (izvor Ponuda za preuzimanje, HANFA
Ostali dividendasi – 6.686.743 dionica (danasnja obavjest na ZSE)
Zasto talijani nisu dosli?
Jesu se bojali da budu preglasani, pa se jednostavno nisu pojavili?
Ako je nova GS prije isteka roka obvezujuce ponude onda stvarno SVI trebamo (ako je pravno moguce) ili dati punomoc ili otici na GS jer nam jako malo nedostaje (120 tis. dionica) da ih preglasamo…
A odakle znaš da Talijani nemaju više glasova od tih koje navodiš ili da ih neće steći u javnoj ponudi?
Kad završava javna ponuda, na koji datum?
Mislim, obično se rezervni datum održavanja skupštine naznačuje ili dan kasnije od prvog naznačenog roka ili tjedan dana kasnije. Obzirom da je ovdje rezervni termin stavljen mjesec dana kasnije očito su Talijani namjerno stavili takav rok da u međuvremenu javna ponuda bude okončana i da točno znaju sa koliko glasova će se pojaviti na tom “rezervnom” terminu.
A sta ako fondovi krenu sad skupljati donice dok jos traje ponuda po 9.26 ali po malo vecoj cijeni koliko ce malih prodati primjera da se dionica pokrene sa ovih 9.2 kn uh kako god ja cu tu ostati do kraja pa kako bude .Moje je misljenje da ce kroz neko vrijeme dionica biti preprodana za pretpostaviti Amerima do tada cu probati skupiti cim vise i koliko budem mogao uglavnom nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica
Al ne isplati se ni fondovima ako ne zele sudjelovati u javnoj ponudi dizati cijenu unedogled. Pitanje je ako dignu cijenu za jednu kunu i pokusaju tom akcijom recimo “uzeti dividendu”, koliko će sakupiti i sto će nakon toga sa dionicama, a recimo Talijani sakupe natpolovičnu većinu u javnoj ponudi. Idealno bi bilo da postoji još jedan interesnt za preuzimanje, no takvog izgleda zasad nema. Fondovi naravno mogu ostati dugorocno unutra, ali pod koju cijenu? To ovisi kakva im je bila početna strategija. Dugoročna vrijednost (koja je prilično maglovita kategorija) ili kratkoročne koristi koje je ipak lakše mjeriti.
Oni dakle teoretski mogu lockirati Talijane, no Talijani se nisu pojavili na skupštini pa ne znamo koliko oni zapravo drze glasova. Barem ne znamo mi ovdje koji spekuliramo o tome. Pretpostavljam ipak da ne drze vise od (50%-trezorske odnosno 47,545%) jer bi inače sami mogli odbaciti prijedlog o dividendi.
Ovdje se spekuliralo o Amerima mozda fondovi imaju kupce ali nemaju kolicinu tek sa danas na skupstini vidjelo koliko imaju i koliko im fali dionica kako god sve je jasnije da Talijani i Fondovi voze suprotnim kolosijekom
Mene zanima da li ce se uskoro sklopiti neki jaki ugovor s Amerima. Ide zasad svake dvije godine pa eto. Onda smo na starim razinama u tili cas.
Inace, Talijani daju ponudu jer moraju, a da ne skupe niti jednu dionicu imaju vecinu na skupstini jer 20% dionica ne glasa. Trezor i mali.
Mirovinci su trebali otkupiti jos dionica i preuzeti, pa i bez javne ponude, recimo da je AZ uzeo 20% to bi bilo to. Nije iskljuceno nista u buducnosti. Ali skuplje.
Al ne mogu se oni kockati s time tko će se, a tko neće pojaviti na skupštini. Da se njih par dogovori, pa da ih guze. Njima treba 50% odnosno (100%-trezor)/2.
Mogu fondovi dici cijenu, da Talijani ništa ne otkupe i onda im kasnije prodaju po većoj cijeni. Al pitanje je zele li oni to platiti. Pitanje je i sto mi zapravo znamo o odnosima u samoj kompaniji i dioničarima. Sudeći po ekipi s kojom Talijani suradjuju (pravnici, savjetnici, skrbnici i brokeri), ne bi me iznenadilo da vladajuća klijentelistička politika pegla cijeli deal. A u toj varijanti, mali i ostali su nebitni. To smo valjda naucili i nedavno vidjeli na Agrokoru.
Ovdje je ipak najvazniji biznis.
Ulaze se novac radi zarade.
Lenac je na listi US Navy kao dobavljac, Lenac, ne Palumbo, ne Pero, ne Mate. Znaci matica ne moze ugovarati pa s Lencem podugovarati. To je iskljuceno.
Ono sto treba napraviti je unutarnja optimizacija poslovanja u uvjetima raspada brodogradnje kad ne mozes doci do kvalitetnih ljudi.
Jedino sto je ovdje jasno je da nista nije jasno. Ali po meni, ovo nije bio neki potez Talijana. Mozda da su izglasali dividendu + 9,26 po dionici, mislim da dosta onih koji su kupovali na 9 bi u tom trenutku izasli van. Jer to je 10,26 – porez na dobit – broker i to je opet nekih 15-ak % dobiti (u relativno kratko vrijeme). Na 20-30 mil kuna sto su fondovi ulozili, to nije zanemariv iznos.
S druge strane, do iduce GS ce ponuda isteci. Tko je kupovao po 9, pa prodaje po 9,26, a od dividende nista, u plusu je nekih 3,5%. Ne vjerujem da ce se fondovi u to upustati. Sad sam nekako sigurniji da Talijani nece sakupiti ukupno preko 50% dionica, ali postavlja se pitanje, da li oni to uopce i zele…
Ovdje je ipak najvazniji biznis.
Ulaze se novac radi zarade.
Lenac je na listi US Navy kao dobavljac, Lenac, ne Palumbo, ne Pero, ne Mate. Znaci matica ne moze ugovarati pa s Lencem podugovarati. To je iskljuceno.
Ono sto treba napraviti je unutarnja optimizacija poslovanja u uvjetima raspada brodogradnje kad ne mozes doci do kvalitetnih ljudi.
Kad je zadnji dan za prihvaćanje ponude Palumba?