VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pitanje za poznavaoce zakona: odnosi li se zakon o kapitalnoj dobiti i na akciju prihvaćanja ponude za preuzimanje? Konkretno: ako imate VLEN dionice kraće od 2 godine i prihvatite ponudu za preuzimanje – hoće li vas (nezasitna) država "ošišati" za 12%?

normalno da ćeš platiti porez jer i to je prodaja dionica isto kao preko burze

Ako se na prihvaćanje ponude za preuzimanje plaća 12% poreza na kapitalnu dobit: ne vidim “matematiku” prihvaćaja “may-be” ponude na 9,25 kn (kao što neki forumaši najavljuju kao “odličan poslovni potez”).

Čak i ako ste kupovali na ATL (8,30 kn), prodaja po 9,25 sa uključenih 12% harača mi se čini kao “burek-business“.

Ako Palumbo misli skupiti išta, trebali bi staviti cijenu preuzimanja u kojoj mali dioničari nalaze svoj interes – a ta je cijena, po mom mišljenju, daleko iznad 9,25 kn.

“Čak i ako ste kupovali na ATL (8,30 kn)….”

Tesko da ce to biti ATL – mozda L u zadnjih godinu dana, ali daleko od ATLa, koji je točno 4,38kn, ako se ne varam.
U svakom slučaju cijena se dosta dugo kretala izmedju 5-6 i tu se jako puno moglo skupiti, tko je bio marljiv.

Naravno, to je što se tiče onih koji drze dionicu zadnjih cca 2 godine ili duze – ja (vise) nisam jedan od tih.

Ispravak krivog navoda (thx kvart99):

“Čak i ako ste kupovali na 52w low (vidi privitak), prodaja po 9,25 sa uključenih 12% “harača” mi se čini kao “burek-business””

😉

Demoan,
Blago Vama ako Vam je +12% u razdoblju od 6 mjeseci “burek business” i ako Vam godisnji prinosi to potvrduju. Svaka cast!
Ja bi do kraja zivota potpisao +12% godisnje, i bio pre pre sretan (i umro poprilicno bogat).
Sto vise citam forum imam dojam da su vecina forumasa clanovi uprava institucionalnh ulagaca…

Rastimo zajedno...

Imao sam otvoren nalog kada je Vlen prije godinu dvije bio 5-6 kn, ali nazalost mi nije prosao, sto je steta jer je u jednom trenutku bio omo 20 kn… ali sto ces, takav je zivot,…

Demoan,
Blago Vama ako Vam je +12% u razdoblju od 6 mjeseci "burek business" i ako Vam godisnji prinosi to potvrduju. Svaka cast!
Ja bi do kraja zivota potpisao +12% godisnje, i bio pre pre sretan (i umro poprilicno bogat).
Sto vise citam forum imam dojam da su vecina forumasa clanovi uprava institucionalnh ulagaca…

čovjek uopće nije to napisao, nego nešto sasvim drugo. daj pročitaj(te) post do kraja prije nego odgovarate na njega (većina na ovom forumu)

Popolo,
Ispricavam se zajednici. Kasnije sam i ja shvatio da kolega nije uopce to napisao, ali ipak nije daleko od toga jer prinos koji on spominje je oko 11,44% bruto (9,6% neto, s prirezom). Opet, meni sasvim dovoljno kao godisnji prinos…

Rastimo zajedno...

ma ljudi moji ja ne razumijem kako možete takve bureke pisati? da je 10, 11, 12% zarade dovoljno?
nemoguće iz više razloga
zar imate CIJELI portfelj (SVE uloženo) u jedno dionicu pa vam se 10-12% isplati?! logikom dobrog gospodara i pametnog investitora treba diverzificirati: ako ste financijski potkovaniji onda manje dionica, ako niste sigurni u izračun vrijednosti i diskonta na neku fair vrijednost u odnosu na cijenu onda ćete napraviti nešto kao indeksni fond s pregršt dionica tipa DrEvil s ovog foruma, koristiti javno dostupne podatke i, po nekoj vašoj formuli, odabrati buket dionica s jeftinijim pokazateljima… pa onda ako vam VLEN ‘odradi’ 10-12% vjerojatno će neke druge dionice ‘odraditi’ lošije (ili nešto kasnije jer ste promašili tajming), i kako vam je tu onda 10-12% dovoljno na Lencu?!?
jer ako ste uložili samo na osnovu preuzimanja temeljem ZPDD-a, nitko vam ništa ne garantira… talijani mogu i odustati, platiti simboličnu kaznu i odu dalje
kako stavljate novce u nešto ako niste bar ‘palac gore-palac dolje’ pokušali napraviti izračun neke vrijednosti koja bi vas zadovoljila? i koji je to prinos na dulji rok AKO ovo s ponudom ne uspije? godinu, dvije, tri? koliko će tada po vama biti cijena (i vrijednost) dionice?
pa uopće me ne čudi što su neki silne pare pogubili na Agrokorovim sastavnicama trgujući na valovima nakon otvaranja trgovanja… puuuuno špekulanata, malo investitora!

Ovdje su većinski vlasnici što zbog vlastitih problema što zbog još uvijek nejasnog faktora “x” prepustili firmu manjinskim odnosno nekom tko s dosta nejasnim namjerama pokušava preuzeti kontrolu nad firmom. To nije uobičajena situacija i zato postoji skepsa. S druge strane, mirovinci u paketu s nekim trećim nastoje na tome nešto zaraditi.

Izračun neke vrijednosti koja bi bilo koga zadovoljila je vrlo subjektivna kategorija i nerijetko ima slabe veze sa stvarnim okolnostima i vrijednošću. Ljudi se logično drže onog što je ponuđeno i “što je na stolu” jer to je jedino za što se stvarno mogu uhvatiti i na što mogu računati.

Ovdje su većinski vlasnici što zbog vlastitih problema što zbog još uvijek nejasnog faktora "x" prepustili firmu manjinskim odnosno nekom tko s dosta nejasnim namjerama pokušava preuzeti kontrolu nad firmom. To nije uobičajena situacija i zato postoji skepsa. S druge strane, mirovinci u paketu s nekim trećim nastoje na tome nešto zaraditi.

Izračun neke vrijednosti koja bi bilo koga zadovoljila je vrlo subjektivna kategorija i nerijetko ima slabe veze sa stvarnim okolnostima i vrijednošću. Ljudi se logično drže onog što je ponuđeno i "što je na stolu" jer to je jedino za što se stvarno mogu uhvatiti i na što mogu računati.

upravo suprotno… ponuda je jedino za što se ne možete uhvatiti, zašto? zato jer je očito da nitko ovdje (pa niti ja) ne zna po koliko stvarno će ići ponuda i da li će uopće ići; neki kažu po trgovinskom prosjeku, neki po cijeni paketa po kojem je Tankerska prodala… dakle za što se u stvari hvatate?
jedino za što se možete uhvatiti je olovka i excel, pa makar to bilo kako kažete ‘subjektivno’ i izračunate koliko VLEN vrijedi, naravno vama jer radite računicu sami

oprostite ali pokušavam ovdje s ove teme ukloniti element vremena kojeg smo se svi primili kao ‘pijan plota’ jer jedino je vrijeme kažu razlika između investicije i špekulacije
na temi ‘komentari trgovanja’ također plaču i nariču za vremenom kao dijelom formule samo ne znam čega? i Agrokorom koji je tu kategoriju vremena opet doveo ‘za stol’
što vam znači vrijeme? to je izmišljena kategorija, ljudski konstrukt, plod našeg konsenzusa da bi se lakše mogli dogovoriti za sastanak, kavu ili čaj; najbolje se to vidi na godišnjem odmoru kad bacite budilicu, mobitel i posao sa strane
što vam ono donosi (ili oduzima) ako ste izračunali da je neka dionica u finom diskontu? o tajmingu ulaska u neku dionicu (poziciju) također je bespredmetno govoriti: uglavnom se radi o pukoj sreći da ste pogodili baš pravi trenutak jer uvijek postoji i puno bolji!

zar imate CIJELI portfelj (SVE uloženo) u jedno dionicu pa vam se 10-12% isplati?!

jer ako ste uložili samo na osnovu preuzimanja temeljem ZPDD-a, nitko vam ništa ne garantira… talijani mogu i odustati, platiti simboličnu kaznu i odu dalje

Evo, kao što ste već čuli – kolega Snupy je javno izjavio da je 100% IN, a i ja isto.
Nama se to, očito, itekako isplati.

Znači, ti smo obojica tutleki prema vama i totalni pušioničari, ako se ispuni taj vas fantasticni scenarij da Talijani odustanu od ponude.

Vjerujem da bi, u tom slučaju, i mnogi drugi poprilično nagrabusili.

Pitanje je da li postoji slučaj u praksi na ZSE da se to ikad do sada desilo – i pri tome ne mislim na PZP tipa Magma, TOZ (gdje sam i sam spušio velike novce) i slične firme, gdje su ponude bile nametnute od Hanfe, ali ne ispunjene….

Dakle, gdje je netko aktivno skupljao dionice sa zeljom da preuzme firmu (javno dokumentirano) i onda na kraju odustao……

New Report

Close