VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLEN (Brodogradilište Viktor Lenac d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

To je tvoje mišljenje.

Vidim da je osim u poslu lik jak i na PR-u. Koliko vjeruje u svoj posao i u firmu zorno pokazuje da on kao predsjednik uprave nema dionica Lenca, a Sandra Uzelac (članica uprave) ima cijelih 1038 komada, iako oboje imaju poprilične plaće za ovu bransu i za hrvatske prilike. Dvočlana je uprava naime lani dobila redovitih primanja i bonusa u visini od 1,81 milijuna kuna bruto. S tim da je očito da on uzima veći dio kolača. Za neke druge povlastice ne znam.

Str 37 god. Izvješća odnosno 71 od 114 cjelovitog izvješća. http://zse.hr/userdocsimages/financ/VLEN-fin2017-1Y-REV-K-HR.pdf

Dakle, dobar je on, al najbolji je sebi… samome.

Činjenica je da vas ekipa “koja je blizu vatre” već mjesecima ovdje odradjuje, a većina se ovdje drži izrazito volatilnih fundamenata kao svetog pisma. Firma ima ozbiljnih problema od radne snage, vlasnika u problemima, pa nadalje… a onda se svako malo plasira priča o uplovljavanju ovog ili onog broda i ne znam čemu.

Jedina konstanta je da već jako dugo nitko ovdje ne zna sto se zbiva i zašto se vuku ovakvi vlasnički i poslovni potezi. A i ne sjećam se da sam ikad ovdje vidio nekakvu suvislu valuaciju nekog konkurenta ili sličnog brodogradilišta. Lenac ima svojih kvaliteta, al bome ima i ozbiljnih nedostataka.

Potpuno nebitno. Bitno je da li ce znacajna investicija koja je napravljena u proslog godini ostvariti prinos ili ne, te koji povrat vrijednosti ostvaruju dionicari i u kojem periodu.
Znaci, ako je rekordna ostvarena neto dobit u prosloj godini generirana iz povecanja prihoda umjesto povecanja vrijednosti imovine, te ako je zadrzana dobit stavljena u funkciju organskog rasta, i ako ce povrat te investicije biti u sljedece npr 4 god (sto bi bilo izvrsno) umjesto investicije samo radi investicije s generiranim povratom u sljedecih 20 god, onda je to bio dobar poslovni potez.

"U Uljaniku su napomenuli da je njihova aktivnost vidljiva na Zagrebačkoj burzi. Naš izvor navodi i da nekoliko velikih brodogradilišta, među njima i talijanski Fincantieri, pokazuje interes za preuzimanje udjela u ‘Lencu’, kao i da se razgovori trenutačno ne vode te da će prodavatelji pričekati da vrijednost dionice naraste."

Pa prodavatelj zna da je cijena dionice kontrolirano spuštena sa 15 kn, da bi se kupila kompanija sa ogromnim potencijalom i s vrlo specifičnom djelatnošću rada.
To potvrđuju i prve višemilijunske pretumbacije koje su se odigrale na 9 kn…
Kako god vrijedno pažnje.

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

Činjenica je da vas ekipa “koja je blizu vatre” već mjesecima ovdje odradjuje, a većina se ovdje drži izrazito volatilnih fundamenata kao svetog pisma. Firma ima ozbiljnih problema od radne snage, vlasnika u problemima, pa nadalje… a onda se svako malo plasira priča o uplovljavanju ovog ili onog broda i ne znam čemu.

Jedina konstanta je da već jako dugo nitko ovdje ne zna sto se zbiva i zašto se vuku ovakvi vlasnički i poslovni potezi. A i ne sjećam se da sam ikad ovdje vidio nekakvu suvislu valuaciju nekog konkurenta ili sličnog brodogradilišta. Lenac ima svojih kvaliteta, al bome ima i ozbiljnih nedostataka.

Potpuno nebitno. Bitno je da li ce znacajna investicija koja je napravljena u proslog godini ostvariti prinos ili ne, te koji povrat vrijednosti ostvaruju dionicari i u kojem periodu.
Znaci, ako je rekordna ostvarena neto dobit u prosloj godini generirana iz povecanja prihoda umjesto povecanja vrijednosti imovine, te ako je zadrzana dobit stavljena u funkciju organskog rasta, i ako ce povrat te investicije biti u sljedece npr 4 god (sto bi bilo izvrsno) umjesto investicije samo radi investicije s generiranim povratom u sljedecih 20 god, onda je to bio dobar poslovni potez.
[/quote]

Prvi rezultati rasta se već vide. Ponavlja se isti pattern koji se ponavljao prije 2017., a uprava piše romane…. o lošem vremenu, dobrim namjerama i velikim očekivanjima.

Nego, koju bi to imovinu mogli uvećati i na koji način? Rashodovani dok koji krpaju iz godine u godinu? Pa nisu oni turistička firma, nekretninski biznis ili fond.

Pa postoji problem, zove se Uljanik.

Milsim da je veći Tankerska, a koja također želi van, samo se nije javno o tome očitovala kao Uljanik

A zašto misliš da tankerska želi van?

Ako je to istina, onda to znači da tamo postoji problem i da je VLEN funkcionirao dijelom zahvaljujući podršci Uljanika i obratno. Mi zapravo ne znamo što će raditi “novi Uljanik” možda će se i on baviti, karikiram, dijelom svog poslovanja remontnom brodogradnjom ili izgradnjom platformi.

Ekipa iz TNPL se tamo zatekla silom prilika, čini se da oni ne znaju mnogo o tom poslu i ako je ponavljam, istina da žele van, da je moguće da ih VLEN ne interesira.

Vjerujem da nije VLEN problem, već potreba za novcem kako Uljanika tako i Tankerske.
Čudi me samo da se nisu potrudili nači zajedničkog ulagača u njihov ukupni, većinski paket VLENa

Ajde ne njonjajte bez veze.
Firma radi velike poslove s Amerima, perspektiva izgleda dobro, poslozena je kako treba i sve funkcionira.
Jedini problem, ako to uopce jest, je neizvjesnost oko vlasnistva.
Nedostatak radne snage je opce mjesto s kojim se zivi. No radi se na tome, barem tako kaze direktor.
Uljanik treba lovu, da, ali Tnpl je krcata. Pa pogledajte izvjestaje na Fini.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Mislim da tankerska nema nekih potreba za novcem. Mislim da su oni tu bili “slučajan vlasnik” i da to nije njihov ‘core’.

Ni sam ne znas koliko si u pravu.
S obje konstatacije.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

[/quote]

Prvi rezultati rasta se već vide. Ponavlja se isti pattern koji se ponavljao prije 2017., a uprava piše romane…. o lošem vremenu, dobrim namjerama i velikim očekivanjima.

Nego, koju bi to imovinu mogli uvećati i na koji način? Rashodovani dok koji krpaju iz godine u godinu? Pa nisu oni turistička firma, nekretninski biznis ili fond.
[/quote]
Upravo to govorim. Investirali su 26m kn u imovinu, a nadam se da imaju plan povrata vrijednosti investicije, jer postoji mogucnost da na skupstini netko postavi to pitanje kao i na sljedecoj o zadrzanoj dobiti iz 2017.g. ako ce biti slicnih investicija.

Nadam se da ce PU kao i u svim ozbiljnim kompanijama svojim primjerom stjecanja dionica pokazati da vjeruje u uspjeh firme.

Među prvih deset dioničara upisao se Interkapital koji sada raspolaže s 4,53 posto dionica »Lenca«, a kuloari bruje da se viza skrbničkog računa Interkapitala krije izvjesni američki fond
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/PRVI-NAGOVJESTAJ-PROMJENA-Uljanik-prodao-dio-dionica-u-brodogradilistu-Viktor-Lenac

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

New Report

Close