VLDS (Validus)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VLDS (Validus)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega lopina, "bacite oko" radije na izvanbilančne zapise, oni su po Validus daleko tegotniji…

Naime, Validus svoju imovinu vrijednosno vodi bilančno, a gotovo sva njena opterećenja su navedena izvanbilančno kao jamstva ili sudužništva.
Samo za primjer – koliko vam doista vrijedi VABA ako je istovremeno opterećena za otplatu 75.000.000,00 HRK kredita prema HBOR-u??? Isto je s FIMA Bankom, Visom, nekretninama i dr.

kolega weraxion previše se uzbuđujete oko pitanja na koja nitko živ ne može adekvatno odgovorit, a koja su uostalom nebitna u kontekstu. Jer činjenica je da je takvo stanje o kojem pričate postojalo i prije godinu i prije dvije godine, kad je dionica vrijedila i 20, pa i 30 i više kuna, tako da sve šta pišete uopće nema smisla u kontekstu kretanja cijene

Aktualno je jedino bitno šta kaže tehnička analiza, a vidim da ste tu il vrlo insuficijentni il jednostavno ne želite prihvatit da se cijena itekako kreće prema psihološkim, a time i tehničkim pravilima. Po tome zaključujem da ste analfabet za trejdanje i da je vaše pisanje slijepa ulica.

Al ako ćemo i fundamentalno raspravljat, moram vas razočarat da je generalno gledajući vrijeme na strani validusa ( pa time i vjerovnika i dioničara ) jer kriza nije trajno stanje, čak ni na ovim prostorima, pametni znaju o čemu govorim. Validus nikad možda neće više vrijedit 50 ili 100 kuna, al to ne znači da se trgovanjem ovom dionicom ne može ništa zaradit, dapače.. Ne očekujem da ćete ulazit u daljnju raspravu oko ovog posta, jer ja nemam namjeru natezat se dalje oko toga, hvala.

never surrender

Naime, Validus svoju imovinu vrijednosno vodi bilančno, a gotovo sva njena opterećenja su navedena izvanbilančno kao jamstva ili sudužništva.
Samo za primjer – koliko vam doista vrijedi VABA ako je istovremeno opterećena za otplatu 75.000.000,00 HRK kredita prema HBOR-u??? Isto je s FIMA Bankom, Visom, nekretninama i dr.

to je strašno!!!! 🙂

ali zašto onda cijena nije malo niže? na 3-4? tko mi to može odgovorit?!

slijedi nam precesija

to je strašno!!!! 🙂

[/quote]
Zato što ima ovih koji plačaju 7-8 kn,zakon ponude.

obožavam strvine-posebno ovce

hehe kolega lopina odlični ste s brojkama, samo neka kupuju udio u hotelu koji je bankrotirao. tako im i treba, okitite ih kad za to dođe vrijeme, izvrstan ste trejder. teći će med i mlijeko ali samo pojedincima najbržeg prsta kad se krene urušavati. žao mi je samo ovih novajlija koji ne prate validus i koji nisu kao neki od nas ovdje prošli višegodišnji ciklus s 13 na 30 pa na 18 pa 33 pa na 7. mnogi ovdje i ne znaju što je to validus. neka, neznanje će se uskoro skupo platiti.
P.S. periodično sam posjedovao dionice VLDS, trejdao s 3000-5000 kom već godinama i zajedno s graditeljem mogu slobodno reći da smo napravili višemilijunski promet ovdje. ah di su vremena kad smo se nadbidavali s 5000 kom na 20. više ne, ne želim ostati unutra kad se uruši, preriskantna pozicija, a par stotina zarade me ne zanima. VABA je puno zanimljivija, jako zanimljiva.

Hotel Vis sa kapitalom i rezervama 8.mil kn ćini 3 kn po dionici ,tako da i u slučaju najgoreg scenarija tj.stečaja bi gubitak na stotinjak kuna bio jako mali.
Ovo je možda i prilika da katastrofičarimo objasnimo da Validus ne vodi svoju imovinu po nabavnoj
već po realnoj i stvarnoj cijeni.Gubici su već pokriveni i za Vis i helios hvar.
HEfa se u bilanci vodi isto po sadašnjoj vrijednosti,mislim da su 31.12.2009.bili manje
vrijednosti od Visa.
I nakon svih tih gubitaka NAV je gotovo 100.
Ipak su ovi fimaši od Validusa napravili žrtveno janje i zaista da 100 kupujem za 8.

Ljudi moji,jeli to moguće, vikao je legenda Mladen Delić.

Na Validusu će biti i meda i mlijeka,ali ….. ne nasjedajte na moje pričice,ali tko hoće uvijek može,ali neka sam preuzme odgovornost za svoje postupke!
[/quote]
Ha ha,okrećeš priču naopako,mnoge si ti navukao na ovakove priče,samo me zanima tko su ti sljedbenici ? ako si toliki znalac zašto onda ne investiraš u Vabu,tamo možeš zaraditi 500 % umjesto ovog kockanja.I zdravlje ima cijenu,nije u šoldima sve ?

obožavam strvine-posebno ovce

to je strašno!!!! 🙂

[/quote]
HBOR je dao Fimi validus kredit od 75 mil kn,a kao garanciju je uzeo 750.000 dionica Validusa.
I sada je cijena 8 kn.Samo dvanaest puta niže.Ali to ne duguje Validus nego Fimini nasljednici,pa ako se taj teret svali
na Validus ,Validus bi trebao ganjati naplatu od fimaša.Velika je to zavrzlama,ali nije li to već
uračunato u cijenu.Pa kapital Validusa nakon svih otpisa i diskonta je cca 100 kn po dionici
i nešto je ispod 300 mil kn tj nešto ispod 100 kn po dionici.I ta imovina vrijedi,ali u ovom trenutku
se stvarno ne može prodati po punoj cijeni.Vladimir traži odgodu plaćanja i ako u tome uspije
Validus će moći pokriti sva sr…koje mu je natovarila Fima,i ostalo bi preko stotinjak miliona kuna
ili 30 do 40 kn po dionici u imovini i potražnja prema Fimi za ostatak do 100 pa koliko se namiri.
I sve to kupujem za 8kn.
Veraxion,da li se slažete da se hotel Vis u konsolidiranooj bilanci vodi ne po nabavnoj nego po
stvarnoj cijeni,naravno ako izvješća nisu falsificirana ?

U Validusu teče med i mlijeko!

Vi imovinu nekog društva procjenjujete na temelju konsolidiranog izvješća? Pa to doista nema smisla.
Pogledajte nekonsolidaciju i trošak stjecanja predmetnih. Pa jednostavnim računom posložite što nastaje ako se imovina proda ispod troška stjecanja – valjda ste čuli za gubitak.
Ako tome pridodate činjenicu da Validus nije jamac za HBOR već sudužnik čime se znatno otežava pozicija regresne naplate, kao i činjenicu da FIMA osim dionica Validusa ne posjeduje NIŠTA, stvar je vrlo "tamno siva" skoro crna.
Nadalje, ako izvanbilančne zapise prebacite u bilancu, a što će se morati čim se isti naplate, i s druge strane aktivirate regres prema FIMI koja nema NIŠTA, što dobivate – neutuživa potraživanja odnosno GUBITAK temeljen na otpisu istih.
Na kraju, uz navedene dionice Validusa, zalog za kredit HBOR je i 500.000 komada Vabe u vlasništvu Validusa i zgrada u vlasništvu Validusa. Pa vi onda prodajte tu Vabu – za koliko – cca. 50.000.000,00 Kn (ako gledate nominalu) koje odmah idu u kasu HBOR-a, s time da još ostaje 25.000.000,00 Kn potraživanja koje HBOR sigurno neće otpisati plus sve ostale obveze. Čime će to pokriti Validus – čudom ili prodajom precijenjene zgrade u Varaždinu, predstečajnog Milsa, založene Mirne, propalih Visa i HEFE ili hotela u Bosni koj nisu rješeni u vlasničkom smislu ili FIMA Banke kojom ionako sad upravlja ASA kao 51 postotni vlasnik.

Ili ćemu država velikodušno naknaditi štetu za prognaničku devastaciju hotela… zasigurno ne, bar još neko vrijeme…

Kad zbrojim ova tri teksta i podijelim sa 3 , dolazim do fer cijene za VLDS od oko 50 Kn.

Po nekima znači validus mora platiti svoja sudužnička opterečenja i porez državi a svoja potraživanja prema onima kojima su sudužnici te prema državi (hef-a) može zaboraviti. Drugim riječima ono što ste dužni platite, a ono što su "vama" dužni zaboravite…. kako da ne… iliti po molitvi "Oče naš koji jesi na nebesima"
"i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim" država ispada vrag a validus Isus…..
E pa nadam se da Validus (Šelebaj) neće glumiti Isusa ako će država biti vrag [lol]

Vi imovinu nekog društva procjenjujete na temelju konsolidiranog izvješća? Pa to doista nema smisla.
Pogledajte nekonsolidaciju i trošak stjecanja predmetnih. Pa jednostavnim računom posložite što nastaje ako se imovina proda ispod troška stjecanja – valjda ste čuli za gubitak.
Ako tome pridodate činjenicu da Validus nije jamac za HBOR već sudužnik čime se znatno otežava

Konsolidirana izvješća su vjerodostojnija od nekonsolidiranih.
U slučaju preuzimanja hotela Visa za 69% vlasništva bi Validus trebao dobiti više od 8 mil kn po koliko se vodi po tom izvještaju.Čak u slućaju stečaja,a što država neće dozvoliti/nadam se/
očekujem dobit u toj prodaji.Gubitak je već uračunat u konsoldiranu bilancu.
Najgora moguća varijanta da to ostane u rukama Validusa koji nema financijske snage da ulaže,
a kratkoročne obveze pritišću.Nadam se da će se pojaviti kupac koji bi mogao ući jeftino,a sada je
izvrsna prilika.Međutim,kako pregovori sa vjerovnici idu solidno imovina Validusa nebi trebala ići,pod geslom..sve po osam.

Na Validusu teče med i mlijeko!

New Report

Close