jedan bećarac iz vremena dok je HT još bio kao HPT. Dakle, 1,2…1,2,3 i…
Popela se žaba na banderu
ej, popela se žaba na banderu
kreše picu o PTT žicu
ej, kreše picu o PTT žicu
jedan dva, oj sa sa.
kreše picu o PTT žicu
ej, kreše picu o PTT žicu
jedan dva, oj sa sa.
[wink]
Znate onaj, bili se u doba inkvizicije našli "učenjaci", raznih profila boja i dezena…s ciljem da odrede koliko konj ima zubi. I sad, gledaju oni, numerolozi u brojke, astrolozi u zvijezde, botaničari drveće, metereolozi u oblake što li……. itd itd….. a kad tamo našo se jedan mladac i veli njima kao,
ima moj sused konja, pa ajmo mi k njemu, nema frke dobri smo si, otvorimo konju usta i prebrojimo zube.
I onda su ga vužgali!
Večernje razvedravanje
na blijedo plavom nebu
nanizane jesenje planine.
Ima narodnih priča koje su toliko općeljudske da zaboravimo kad i gdje smo ih čuli ili čitali, pa žive u nama kao uspomena na naš osobni doživljaj. Takva je i priča o mladiću koji je, lutajući svijetom i tražeći sreću, zašao na opasan put za koji nije znao kuda ga vodi. Da se ne bi izgubio, mladić je u debla drvetâ pored puta zasijecao sjekiricom znakove koji će mu docnije pokazati put za povratak.
Taj mladić je oličenje opće i vječne ljudske sudbine: s jedne strane opasan i neizvjestan put, a s druge, velika ljudska potreba da se čovjek ne izgubi i snađe, i da ostavi za sobom traga.
Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbjeći sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav.
Možda će ostati uopće nezapaženi? Možda ih niko neće razumijeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopćavamo i otkrivamo.
Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uvjeriti da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini…
Ivo Andrić „Znakovi pored puta“