Ako čovjek juri za novcem, zvaće ga pohlepnim;
ako ga pokuša zadržati, zvaće ga kapitalistom;
ako ga bezbrižno troši, zvaće ga rastrošnim;
ako ga nikad ne uspije steći, zvaće ga besposličarem;
ako ga ni ne pokuša steći, zvaće ga neambicioznim;
ako ga stekne bez rada, zvaće ga parazitom;
a ako će ga steći nakon što je cijeli život pošteno radio za njega,
zvaće ga budalom koja nikad nije imala ništa u životu…
Vik Oliver
danas dođe Rom (ne CD rom ,DVD rom ni virtualni rom, nego ROM)
i donese neke makarone u sekundarnu sirovinu….(ja sam se slučajno tamo zatekao s bakrom, trebam lovu za dionice)
otkupljivač mu uljudno kaže da to ne otkupljuju, na što Rom pogleda tablu gdje lijepo piše
"Otkup sekundarnih sirovina"
i kaže mu:
-kume pa lijepo ti stoji na tabli,
primarno su ti makaron,
a sekundarno aluminijum……..
stvarati i umnažati
stvarati, a ne prisvajati
božanska je krjepost
stvarati i umnažati
stvarati, a ne prisvajati
božanska je krjepost
dragi naš ludjače, prisvajati ili ne svjedno je. za sve se moraš truditi da bi zaradio, a onda gubimo zdravlje da zaradimo novac, a onda gubimo novac da vratimo zdravlje
bitno je kretati se
kad se krećete stvarate toplinu i izazivate strujanje onog u čem se već krećete
pa nek se grije kome je hladno
i nek se hladi kome je vruće
a vi se samo smijete i milo vam je
Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, već izvuku najbolje od svega. Upadnete li u vrtlog stresa i nezadovoljstva, izvucite priču o šalicama. Živite jednostavno. Govorite ljubazno. Volite velikodušno…
Grupa bivših studenata, sada već uspješnih poslovnih ljudi, okupila se kako bi posjetili jednog starog profesora s faksa. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u obitelji i na svakom životnom koraku.
Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosjećanjem. "Čini mi se da vam treba šalica dobre kave", rekao je i povukao se u kuhinju.
Vratio s velikim loncem iz kojeg se pušila kava i cijelim asortimanom šalica.
Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnatih, kristalnih, keramičkih…
Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrhane i polupane..
"Poslužite se."
Mjerkanje tuđe šalice.
Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, profesor je primijetio: "Lijepe i skupocjene začas su planule."
Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šalice. Nastavio je: "Za sebe želite samo najbolje. Što vam je ujedno i izvor stresa…"
"A ipak, izgled šalice ne dodaje okusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je uistinu trebala dobra kava, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom…
A onda ste nastavili mjerkajući tuđe šalice."
"Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kava poput života. A posao, novac i položaj u društvu… – poput šalice.
Alati za držati život. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo."
"Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživati u kavi.
Pijete kavu, a ne šalicu.
Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega. Žive jednostavno. Govore ljubazno. Vole velikodušno…"
… nevjere su česta slika svijeta
i patnje su izvan naše moći…
Ali ipak, neka bude sveta
svaka od tih jorgovanskih noći….
Jesenjin
“Prva granica kapitalističke proizvodnje jest sam kapital, jest to, što se kapital
i samooplođivanje njegove vrijednosti ispoljavaju kao polazna i završna točka,
kao pobuda i svrha proizvodnje;
što je proizvodnja samo proizvodnja za kapital, a ne obrnuto,
da su sredstva za proizvodnju
naprosto sredstva za sve širi životni proces za društvo proizviđača…”
Karl Marx
Korača naša babuška…
He calls me Charlie Mason
A stargazer am I
It seems that I was born
To chart the evening sky
They’d cut me out for baking bread