VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Većina se odnosi na kvalificiranu većinu. Dakle, 75% od prisutnih. Uz uvjet zadovoljavanja kvoruma koji obicno predstavlja natpolovičnu većinu.

Drugim riječima, Zadro i njegova ekipa eventualno odlučuju o takvim odlukama, a manjinski im se defacto zbog broja glasova 4 vodeća dionicara, ne mogu suprotstaviti.

U pravu ste.
Uz to, većinski na takve skupštine dolazi sa kompletnom potporom, a manjinskima se čak ako i imaju više od 25% dionica ne može dogoditi da dođu svi koji su protiv nekih prijedloga, pa prijedlozi budu izglasani.

Ipak, osnovno pitanje je slijedeće:
Što većinski vlasnik VIRA može postići takvom odlukom?
– Može li prisiliti mirovinske fondove da mu jeftino prodaju dionice ?
– Može li prisiliti ostale manjinske dioničare da naprave to isto ?
– Može li sve manjinske dioničare dovesti u stanje da zajedno imaju manje od 5% da bi ih mogao legalno istisnuti ?

Kakva je svrha delistiranja ako se njome ne postižu nikakvi ciljevi ?
Većinski vlasnik VIRA si neće zabijati takav autogol.
Delistiranja, propadanja i “hrvatske dokapitalizacije” su samo u glavama ljudi koji ovdje dolaze plašiti dioničare da bi iz toga izvukli profit.

Većina se odnosi na kvalificiranu većinu. Dakle, 75% od prisutnih. Uz uvjet zadovoljavanja kvoruma koji obicno predstavlja natpolovičnu većinu.

Drugim riječima, Zadro i njegova ekipa eventualno odlučuju o takvim odlukama, a manjinski im se defacto zbog broja glasova 4 vodeća dionicara, ne mogu suprotstaviti.

U pravu ste.
Uz to, većinski na takve skupštine dolazi sa kompletnom potporom, a manjinskima se čak ako i imaju više od 25% dionica ne može dogoditi da dođu svi koji su protiv nekih prijedloga, pa prijedlozi budu izglasani.

– Može li sve manjinske dioničare dovesti u stanje da zajedno imaju manje od 5% da bi ih mogao legalno istisnuti ?

Delistiranja, propadanja i "hrvatske dokapitalizacije" su samo u glavama ljudi koji ovdje dolaze plašiti dioničare da bi iz toga izvukli profit.
[/quote]
Ono sto Vi navodite kao “osnovna pitanja” je u stvari sporednog znacaja ,ali da odgovorim i na to
1.Mirovinski fondovi ne mogu ulagati ni biti u dionicama koje ne kotiraju na burzi te ce ih dakako prodati ako do delistiranja dode,
2.”Ostali mali dionicari” su manje-vise nebitni vecinskom vlasniku i jos mu je bolje ako ih ne mora isplatiti
3.Da,vrlo jednostavno moze doci do 95% vlasnistva dokapitalizacijom za koju ima dovoljno glasova “bez malih”.
Svrha delistiranja je u pravilu da ne mora placati dodatne troskove uvrsavanja na burzi,transparentnost i niz drugih obaveza koje iz toga prizilaze.

U pravu ste.

Delistiranja, propadanja i "hrvatske dokapitalizacije" su samo u glavama ljudi koji ovdje dolaze plašiti dioničare da bi iz toga izvukli profit.
[/quote]

Ja sam spominjao samo moguće scenarije iz dostupnih podataka. Možda se neće ništa dogoditi, al činjenica jest da položaj dionicara Vira u odnosu na HIŠ nije potpuno jasan i da obzirom na događanja na IPKK postoji mogućnost neželjenih scenarija.

Morate priznati da situacija nije uobičajena i da nitko od nas ovdje ne zna kako će izgledati buduće ustrojstvo i međusobni odnosi tih triju firmi (osim podataka iz medija).

Pozitivno je što se cijena šećera počela oporavljati, al te neke nejasnoće oko tih triju firmi, njihov loš financijski položaj (blokada i ostalo) ne idu u prilog i brzom poslovnom oporavku Vira odnosno cijene dionice.

Koja smo mi bolesna ekonomija kad praktično besplatan novac koji firme mogu dobiti na burzi svi doživljavaju kao teret i rađe uzimaju skupe kredite od banaka po 6-7% nego da moraju pisati tamo neke izvještaje i održavati tamo neke skupštine. Ovi Zapadnjaci (i Istočnjaci) su stvarno maloumnici što za financiranje koriste burze već 350 godina, a ne banke kao naši Genijalci. Tako je i Gazda rađe uzeo kredu od 9.25% nego dopustio da ga tamo netko razvodni. Ipak je on Gazda, jel tako? E pa vodimo svi kako je to završilo i na to nas je sve kolega Bisakovi lijepo upozorio. Međutim nije mi jasno kako kolega sad ne vidi da će Viro i njegove Gazde isto završiti ako naprave nešto takvo kao delist. I oni će uzimati kredite od 9% da nebi bili razvodnjeni? Mislim da ništa od toga, Zadre su već jednom uspješno dokapitalizirali firmu, nisu pukli da sve to bace u vjetar samo zbog ega…

Skrbnički PBZ prodaje. Mislim da ima oko 6 tisuća komada.
Treba pogledati u knjigu dioničara. Netko i kupuje.

Prodali su u zadnja dva dana oko cca1500kom tak da bi mogli imati ne više od 4500-4700kom to je negdje oko 270 000kn na 60kn

Za kolegu kojem sam već prije odgovorio na ovo pitanje ( ako nije shvatio što sam tada napisao )

TEKST KOLEGE:
Ono sto Vi navodite kao “osnovna pitanja” je u stvari sporednog znacaja ,ali da odgovorim i na to
1.Mirovinski fondovi ne mogu ulagati ni biti u dionicama koje ne kotiraju na burzi te ce ih dakako prodati ako do delistiranja dode,
2.“Ostali mali dionicari” su manje-vise nebitni vecinskom vlasniku i jos mu je bolje ako ih ne mora isplatiti
3.Da,vrlo jednostavno moze doci do 95% vlasnistva dokapitalizacijom za koju ima dovoljno glasova “bez malih”.

MOJ ODGOVOR:
Već prije ste tvrdili da je nasilno izbacivanje mirovinskih fondova i manjinskih dioničara iz ove dionice pitanje poslovne odluke većinskog vlasnika.
Nije baš tako.
VIRO ( HIŠ ) još postoji i posluje samo zato što mu je Država ( RH ) priskočila u pomoć. Znamo kako, da ne ponavljam. Subvencije poljoprivrednicima kroz proračun plaćaju svi građani RH, a kredit HBOR-a je također intervencija Države.
Time izbacivanje mirovinskih fondova ( utjecaj na buduće mirovine građana ) i ostalih manjinskih dioničara ( građana koji pune proračun ) postaje pitanje morala.
Građani preko Države neće financirati nekoga tko će ih istovremeno pljačkati.
Većinski vlasnik to zna.
Da ste Vi taj koji odlučuje i da napravite takav “poslovni” potez, poslovno bih Vas uništio ( da imam mogućnosti ).

Prodali su u zadnja dva dana oko cca1500kom tak da bi mogli imati ne više od 4500-4700kom to je negdje oko 270 000kn na 60kn

rekao bih da sada sve ovisi o kretanju cijene secera, ako nastavi polako rasti onda ce se to pokupiti u par dana. ako bude jace pao, onda nista od rasta dionice

na ignoriranju: ljudska bijeda "nabiduasku" (dno dna)

Šećer prešao 390 $ po toni

Za kolegu kojem sam već prije odgovorio na ovo pitanje ( ako nije shvatio što sam tada napisao )

TEKST KOLEGE:
2.“Ostali mali dionicari” su manje-vise nebitni vecinskom vlasniku i jos mu je bolje ako ih ne mora isplatiti

MOJ ODGOVOR:
Već prije ste tvrdili da je nasilno izbacivanje mirovinskih fondova i manjinskih dioničara iz ove dionice pitanje poslovne odluke većinskog vlasnika.
Nije baš tako.
VIRO ( HIŠ ) još postoji i posluje samo zato što mu je Država ( RH ) priskočila u pomoć. Znamo kako, da ne ponavljam. Subvencije poljoprivrednicima kroz proračun plaćaju svi građani RH, a kredit HBOR-a je također intervencija Države.
Time izbacivanje mirovinskih fondova ( utjecaj na buduće mirovine građana ) i ostalih manjinskih dioničara ( građana koji pune proračun ) postaje pitanje morala.
Građani preko Države neće financirati nekoga tko će ih istovremeno pljačkati.
Većinski vlasnik to zna.
Da ste Vi taj koji odlučuje i da napravite takav "poslovni" potez, poslovno bih Vas uništio ( da imam mogućnosti ).

Nevjerovatno,iracionalno i “djetinjasto” zakljucivanje i izmisljanje navoda i tvrdnji koje nisu nikada izrecene.
“Već prije ste tvrdili da je nasilno izbacivanje mirovinskih fondova i manjinskih dioničara iz ove dionice pitanje poslovne odluke većinskog vlasnika.”
O kakvom Vi nasilnom izbacivanju pisete????Za Vas je provedba pozitivnih propisa “nasilje” ako Vama ne odgovara?Pa necete valjda Vi odlucivati sto ce vecinski vlasnik napraviti?Ako imate mogucnost kupite vecinski paket ili bar kontrolni paket 25%+1 dionicu pa mozete odlucivati.
Vi ,osim toga,uopce ne razumijete razliku izmedu “stakeholdera” i “shareholdera”(dionicara}.
Pa nece Drzava i Zakon onemogucavati vlasniku da raspolaze svojim pravima propisanim zakonom?
Ako se tko bude stitio to su radnici i poljoprivrednici koji sade secernu repu,a ne dionicari pojedinci .

Šećer prešao 390 $ po toni

Lijepa vijest, VIRO čeka ljepša budućnost.Neki se trude obezvrijediti dionicu da dođu do što pvoljnije cijene, a kako vidim čak im i uspjeva.

New Report

Close