VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa Viro nakon spajanja u HIŠ vise neće postojati, a vjerojatno niti njegova dionica. Dosadašnji dionicari će vjerojatno dobiti zamjenske dionice HIŠ u omjeru koji im odrede većinski vlasnici. Obzirom na dugove i poslovanje, bit će dobro ako išta dobiju.

Delistiranje Vira?
Ne.
Pogledajte strukturu dioničara i od toga nema ništa.
Francuzi,Robič i Zaba mirovinac imaju 40% dionica Vira.
Viro je to pokušavao i prije nekih 10.god. ali ništa od toga.
Ne kužim ovu ekipu šta pišu i baljezgaju gluposti na ovoj dionici.

Vi ne “kuzite ekipu koja pise i baljezgaju gluposti na ovoj dionici”!
To je istina i to Vam vjerujem jer ste kao ulagac vec u enormnim gubicima na ovoj dionici.Neznanje ste skupo platili,a mislim da je potpuno nebitno hoce li doci do delistiranja ili zamjenskih dionica,obzirom na novu tvrtku.
I jedno i drugo je lose za postojece male dionicare.

Šećer na domaćem tržištu je potegao 30-40% u odnosu na dno prošle i ranije ove godine, s tendencijom daljeg rasta. Šećer u Londonu upravo probiva 13.6, što je 30% od dna prije godinu dana. A kad je šećer bio cca 11, dionica Vira je bila iznad 100. Sad kad je šećer narastao 30%, dionica Vira je pala 30%. Logično…

jedino što je viro u meduvremenu bio otklizao u blokadu
al dobro, to i nije toiko važno – da li poduzeće im ada plati ili nema, nećemo sad biti cicije

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Pa Viro nakon spajanja u HIŠ vise neće postojati, a vjerojatno niti njegova dionica. Dosadašnji dionicari će vjerojatno dobiti zamjenske dionice HIŠ u omjeru koji im odrede većinski vlasnici. Obzirom na dugove i poslovanje, bit će dobro ako išta dobiju.

Ne vjerujem posebno u takvu mogućnost. TŠO i VIRO su trenutno vlasnički podijeljeni 40:60, a upravljaju po društvenom ugovoru 50:50. Svaka dokapitalizacija ili dijeljenje dionica manjinskim dioničarima bi vjerojatno srušila takav model, a čini mi se da si ne vjeruju međusobno dovoljno da bi to dopustili. Postoji u društvenom ugovoru HIŠ i mogućnost izlaska na burzu i dokapitalizacije od 20% kapitala, ali to je daleka budućnost nakon što se poslovanje stabilizira.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

koliko ja znam Robič je prodao svoke dionice

jedino što je viro u meduvremenu bio otklizao u blokadu
al dobro, to i nije toiko važno – da li poduzeće im ada plati ili nema, nećemo sad biti cicije

Otklizala bi odavno i TŠO da nije pozajmica od Žita i toga da im ne šalju ovrhu za dug za repu.

Tko izgubi dobitak dobije gubitak

Ne razumijem sto bi se bilo čime srušilo. Dakle TŠO i Viro će dobiti udjele kako se sporazumiju. Čemu će služiti TŠO ako dođe do spajanja TŠO i Vira u HIŠ? Koliko sam ja shvatio HIŠ nije interesna udruga nego nova pravna osoba. To sto su oni prethodno dogovarali je nacelno, niti jedan od njih neće upropastiti svoj udjel u novoj firmi radi 2% vise ili manje dionica novog društva. Želim teći društveni se ugovor da i podložan je promjenama i pisanju novog ugovora, statuta ili čega već.

Pa ne ciste dioničare u TŠO da bi Žito ostalo većinski vlasnik Termesa odnosno 100%-tni, a oni 40%-tni vlasnik HIŠ-a, nego da Žito postane valjda 40%-tni ili koliko već postotni vlasnik HIŠ-a. Izravno. Ostalo će ionako ostati na Termesu, samo ovaj put bez TŠO.

Sad je Viro na redu da presloži svoje udjele i poslovanje i šećerni biznis unese u novo društvo. U tom djelu poslovanja ja očekujem čišćenje manjinskih dionicara ako i kada se steknu uvjeti za to. Možda do tada naprave podjelu Vira na šećerni dio i ostalo i naprave neku kombinaciju kroz to odvajanje, slično kao u Termesu (ako već takvo sto nije provedeno, ili je provođenje već započelo, iskreno – nisam pratio).

Ja ne znam kako će na kraju biti, al gledam kako rade i slijedim elementarnu logiku.

Btw. Kad sam posljednji put gledao Žito, prije godinu ili dvije, oni su imali ako se dobro sjećam preko dvije milijarde kuna kratkoročnih i dugorocnih dugova prema bankama. Doduše, to je velik sustav…. u međuvremenu nisam bas siguran da se situacija značajno popravila.

Dakle, Žito možda je last resort kreditor za TŠO, ali cijeli taj sustav je problematičan pa je zapravo pitanje što će na kraju i od Žita biti. I kako će cijela ta priča oko Žita, Vira i HIŠ-a završiti.

@ xdado

Poznate su činjenice koje navodite: TŠO i VIRO su trenutno vlasnički podijeljeni 40:60, a upravljaju po društvenom ugovoru 50:50.

Hrvatska Industrija Šećera d.d. je dioničko društvo.
Ako imam točne podatke osnivački kapital je oko 330.000.000 Kn.
Najlogičniji slijedeći potez je određivanje broja dionica HIŠ-a i zamjena dionica VIRA-a i IPPK za dionice HIŠ-a prema broju dionica koje imamo.
Vlasnička struktura je tako potpuno definirana, a upravljanje dogovoreno.

Bilo kakvo “filozofiranje” oko dionica bilo bi jako kontraproduktivno za bilo koga tko bi u ovom trenutku pokušao nekakve poteze da ojača svoju vlasničku poziciju.

svi smo se nedavno čudili zašto onaj fond odjednom rasprodaje tisuće i tisuće dionica viro-r-a uz rušenje cijene sa 90 na 60 kn ali sad s ovim prebacivanjem u HIŠ ova priča sve više izgleda kao loš rasplet za (male) dioničare.

budapest !

Čitam na ovoj temi postove nekih kolega koji nam ( malim dioničarima ) predviđaju crnu sudbinu.
Onda pogledam što isti kolega piše na nekoj drugoj temi, pa se valjam od smijeha čime nas sve plaše.

VLASNIČKA STRUKTURA
VIRO u vlasničkoj strukturi ima mirovinski fond, francusku firmu iz šećerne branše, švicarsku banku ( te dionice su vjerojatno vlasništvo većinskog vlasnika ) i oko 10% dionica kod malih dioničara.
Kolege koje nam stalno ponavljaju da će nas većinski vlasnik opljačkati jako zagovaraju dionicu u kojoj većinski vlasnik ima preko 85% dionica i akcije poput delistiranja ili dokapitalizacije može napraviti bez da ikog pita.

Većinskog vlasnika VIRA još nisam čuo da spominje delistiranje ili dokapitalizaciju sa isključenjem manjinskih ili bilo kakvu sličnu akciju.
Većinski vlasnik VIRA je uspješan poslovni čovjek i bilo bi pristojno da ga ne smatrate lopovom i kokošarem ako Vam za to nije dao nikakvog povoda.

OMJER DUG/KAPITAL
Jako je popularna jedna dionica sa omjerom dug/kapital = skoro 10.000 %
Kolege koje pišu i ovdje, vjeruju u tu dionicu.
Zašto mislite da VIRO (ili HIŠ ) ne mogu početi bolje poslovati ( uz oporavak cijele branše ) i postati interesantni za male i veće dioničare ili možda i za nečiju ponudu za preuzimanje cijele firme ?

svi smo se nedavno čudili zašto onaj fond odjednom rasprodaje tisuće i tisuće dionica viro-r-a uz rušenje cijene sa 90 na 60 kn ali sad s ovim prebacivanjem u HIŠ ova priča sve više izgleda kao loš rasplet za (male) dioničare.

Znalo se sve u vezi udruživanja u HIS cijelu ovu godinu, dapače to je odlična stvar za Viro i dioničare. Ono što me plašilo ovdje je all time low cijena šećera kroz 2018 i 2019, ali ne više, cijena se počela oporavljati i sad je već na break even s tendencijom daljeg rasta. Hoće li nas pokušati delistirati? Tko zna. Ali definitivno je u ovoj industriji najgore prošlo, sad će trebati neko vrijeme da se sanira šteta nastala najnižim cijenama šećera u skorijoj povijesti.

PS: evo i u Londonu je probivena kvota 360 $ za tonu, ovo nismo vidjeli od početka 2018, s kratkom iznimkom u veljači ove godine…

New Report

Close