VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kod trgovanja različitim vrstama robe postoji vam mnoštvo faktora koji utječu na kretanje cijena. Npr. treba svakodnevno pratiti novosti no reakcija na tržištu robe će se vidjeti tek nakon službenih objava. Npr. zadnji skok cijena: za NAFTA se znalo da će nove procijene u proizvodnji šećera biti niže no rast cijena je uslijedio tek nakon nove objave WASDE: https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde1119.pdf


Nema više prema dole, sada samo prema gore 😉 Završeno razdoblje niskih cijena!

https://www.agra-net.com/agra/international-sugar-and-sweetener-report/features/second-consecutive-poor-eu-crop-brings-low-price-period-to-an-end–1.htm


Trenutno oko 80 kuna,minus oko 10%!
Biti ce dobro da VIRO “prezivi”!



Nema više prema dole, sada samo prema gore 😉 Završeno razdoblje niskih cijena!

https://www.agra-net.com/agra/international-sugar-and-sweetener-report/features/second-consecutive-poor-eu-crop-brings-low-price-period-to-an-end–1.htm


Trenutno oko 80 kuna,minus oko 10%!
Biti ce dobro da VIRO "prezivi"!
[/quote]

Mislim da je brigu za preživljavanje trebalo iskazivati onda kada su svi trgovački lanci bili preplavljeni šećerom na rasprodajama, a vani se šećer mogao prodati jedino ako ga poklanjate.
Upravo se na burzama formira nova, bitno viša cijena za šećer od ove koju smo već navikli gledati.
Analitičari preporućuju kupnju šećera, a manjak u ovogodišnjoj svjetskoj proizvodnji se povećava na gotovo dnevnoj bazi.
Ako dođe do oporavka brazilskog Reala cijena šećera bi mogla doslovno eksplodirati.

Tko želi kupiti VIRO treba rezmišljati o kupnji, a ne o drukanju radi pada cijene.

Kao i kod nas na forumu.
Potpuno ista vijest, ali linkovi pokazuju razliku u razmišljanju onih koji vijest čitaju.

https://uk.reuters.com/article/uk-france-sugar-tereos/french-sugar-group-tereos-posts-fresh-loss-on-low-prices-idUKKBN1XP0TB?rpc=401&

https://uk.reuters.com/article/uk-france-sugar-tereos/french-sugar-group-tereoss-loss-narrows-as-prices-recover-idUKKBN1XP0TB?rpc=401&

Što Vi vidite kada pročitate tu vijest?
Nove gubitke ili smanjenje gubitaka i stabilizaciju tržišta?

Dio teksta ( preveden Google prevoditeljem ).
Europske cijene spot šećera porasle su 41% u godini do 30. rujna, pokazali su podaci Plattsa. Svjetske cijene također su porasle, iako u manjem opsegu.

Gledajuci graf kretanja cijena secera (USD/LBS) od 2006 do danas(13 godina),vidljivo je da se zadnje 2 godine nalazimo na niskim razinama 10-13 USD.Nize su bile za zadnje krize 2007-2009 (8.8-9 USD).
Cijene ce biti naredne godine (godina) vise ili nize ,ovisno o proizvodnji u zemljama u razvoju i potraznji.
Sve vise drzava “carini” secer specijalnim porezima zbog negativnog utjecaja na zdravlje ljudi kod prekomjerne upotrebe.
Niz drzava u aziji daje znatne subvencije za proizvodnju secera sto jako povecava proizvodnju.Kreditni rejting Indije je nedavno srozan na “razinu smeca”,a drzave Indokine i Azije opcenito imaju najmanja ulaganja u proizvodnju secerne trske i to na onim terenima gdje gotovo nista drugo ne uspijeva.EU vise,po meni,nece poticati uzgoj secerne repe i zbog zdravstvenih razloga i zbog nerentabilnosti.
Samo jake tvrtke sa proizvodnjom dodatnih proizvoda i vrijednosti ce opstati na trzistu.Za VIRO nisam uvjeren.


Samo jake tvrtke sa proizvodnjom dodatnih proizvoda i vrijednosti ce opstati na trzistu.Za VIRO nisam uvjeren.

Ako raspravljamo o opstanku Vira možda ste već sada u pravu.
VIRO već sada ne postoji kao firma koja je do nedavno postojala.
Udruživanjem je postignuta integracija kompletne industrije proizvodnje šećera RH u novoj firmi.
Ta firma ima povezano sve od proizvodnje šećerne repe do prerade i prodaje u RH i dijelu regije u našoj blizini.
Takva firma više nije značajna samo njenim dioničarima, nego je i strateški važna za državu.
Takve firme mnogo teže propadaju od pojedinačnih manjih šećerana koje i međusobno konkuriraju na malom, regionalnom tržištu.
U cijeloj integraciji važne su dvije stvari. Stvoren je jači igrač na tržištu i dioničari pri tome nisu oštećeni.

Ako govorimo o daljnjem opstanku takve firme, mislim da je riječ propadanje potpuno neprikladna.
Nešto što bi se moglo dogoditi je daljnja integracija, ili još bolje preuzimanje.
Preuzimanje je dosta popularna riječ nakon događaja oko Kraša.



Samo jake tvrtke sa proizvodnjom dodatnih proizvoda i vrijednosti ce opstati na trzistu.Za VIRO nisam uvjeren.

Ako raspravljamo o opstanku Vira možda ste već sada u pravu.
VIRO već sada ne postoji kao firma koja je do nedavno postojala.
Udruživanjem je postignuta integracija kompletne industrije proizvodnje šećera RH u novoj firmi.
Ta firma ima povezano sve od proizvodnje šećerne repe do prerade i prodaje u RH i dijelu regije u našoj blizini.
Takva firma više nije značajna samo njenim dioničarima, nego je i strateški važna za državu.
Takve firme mnogo teže propadaju od pojedinačnih manjih šećerana koje i međusobno konkuriraju na malom, regionalnom tržištu.
U cijeloj integraciji važne su dvije stvari. Stvoren je jači igrač na tržištu i dioničari pri tome nisu oštećeni.

Ako govorimo o daljnjem opstanku takve firme, mislim da je riječ propadanje potpuno neprikladna.
Nešto što bi se moglo dogoditi je daljnja integracija, ili još bolje preuzimanje.
Preuzimanje je dosta popularna riječ nakon događaja oko Kraša.

[/quote]

Nakon ovog udruživanja više nema brige. “bezobzira na cijenu” šećera na tržištu koja se može i hoće supstituirati ovisno o manipulacijma ostalih proizvođaća misli da je zagarantiran opstanak industrije za dugi period. Netreba se previše zamarati sa eventualnim efektima na zdravlje jer su oni proizvod u samo extremnim slučajevima. Šećer je ovijek bio i ostati će a pomodarstvo je prolazno

@upupup
Citiram:”VIRO već sada ne postoji kao firma koja je do nedavno postojala.Udruživanjem je postignuta integracija kompletne industrije proizvodnje šećera RH u novoj firmi.Takva firma više nije značajna samo njenim dioničarima, nego je i strateški važna za državu.Takve firme mnogo teže propadaju od pojedinačnih manjih šećerana koje i međusobno konkuriraju na malom, regionalnom tržištu.etc”
Ovo udruzivanje ima i moze imati samo kratkorocni pozitivni efekt .Ako se poslovanje i cijene ne poprave ,sve to lako moze u predstecaj,prisilno preuzimanje,razvodnjavanje kapitala ili stecajni scenarij.
Nalazimo se u okviru EU i Drzava je pravilima EU limitirana obo subvencija u taj sektor.
Strateski znacaj takvog udruzivanja je vrlo mali unutar EU.

@upupup
Citiram:”VIRO već sada ne postoji kao firma koja je do nedavno postojala.Udruživanjem je postignuta integracija kompletne industrije proizvodnje šećera RH u novoj firmi.Takva firma više nije značajna samo njenim dioničarima, nego je i strateški važna za državu.Takve firme mnogo teže propadaju od pojedinačnih manjih šećerana koje i međusobno konkuriraju na malom, regionalnom tržištu.etc”
Ovo udruzivanje ima i moze imati samo kratkorocni pozitivni efekt .Ako se poslovanje i cijene ne poprave ,sve to lako moze u predstecaj,prisilno preuzimanje,razvodnjavanje kapitala ili stecajni scenarij.
Nalazimo se u okviru EU i Drzava je pravilima EU limitirana obo subvencija u taj sektor.
Strateski znacaj takvog udruzivanja je vrlo mali unutar EU.

@ bisakovi

Sa ovim dijelom se slažem :
Nalazimo se u okviru EU i Drzava je pravilima EU limitirana obo subvencija u taj sektor.
Strateski znacaj takvog udruzivanja je vrlo mali unutar EU.

Sa ovim dijelom se djelomično slažem :
Ako se poslovanje i cijene ne poprave ,sve to lako moze u predstecaj,prisilno preuzimanje,razvodnjavanje kapitala ili stecajni scenarij.

Razni crni scenariji se mogu svima u Evropi i svijetu dogoditi ako cijene budu takve da je nemoguće preživjeti.
Cijene na tržištu su se već popravile, a po svim dostupnim informacijama će nastaviti sa rastom.

Sa ovim dijelom se nikako ne mogu složiti :
Ovo udruzivanje ima i moze imati samo kratkorocni pozitivni efekt .

Udruživanje znači prestanak konkurentskog djelovanja na domaćem tržištu, bolju organizaciju poslovanja i troškova i povećanu mogućnost utjecaja na državu ( u dijelu gdje je nešto moguće postići ).
Ne mogu se složiti da to sve ima samo kratkoročni efekt.

Uz sve ostalo već navedeno, polazim od obične komparacije stanja.
Ako je na razini niskih cijena šećera napravljen gubitak, koliko bi cijena trebala porasti da se gubitak poništi povećavim prihodima ?
Uz podatak o oporavku spot cijene šećera u Evropi za 41% vjerujem da smo već sada u situaciji za pozitivno poslovanje u budućnosti. U takvoj situaciji crni scenariji mi nisu prva misao vezana uz VIRO, nego razmišljam o mogućnosti kupnje dionica dok još cijena nije porasla.

Ne znam odakle te informacije o povećanju europske cijene šećera za čak 40%!? Postoje neki višegodišnji ugovori koji se rade vjerojatno svuda na kontinentu, ali to su tek manje količine godišnje proizvodnje. Meni to prema svemu zvuči pretjerano. Sigurno je da se proizvodnja polako približava potrošnji ili onom kvotnom razdoblju kada je sve bilo izjednačeno i kontrolirano. Smanjuju se zalihe i cijene će zasigurno lagano prema višim. Ali sve je to još uvijek manje od potrebnog. Veća proizvodnja na ovakvim cijenama jedinog proizvoda koji prodaju ne bi značila ništa više osim vjerojatno i večeg minusa. Mislim da su prava pitanja : 1). Koliko će Europa još stajati iza ove poljoprivredne kulture koja jednostavno ne može držati konkurentnost sa svjetskom proiz. baziranoj uglavnom na šeć. trsci ? I pod 2) . Ako i bude, koliko će biti ovisna o toj svjetskoj proizvodnji i kolike bi mogle biti te nekakve srednje prodajne cijene šećera u vremenskom periodu od npr. 5 ili 10 godina?

@upupupup
https://tradingeconomics.com/commodity/sugar
Sugar increased 0.80 Cents/LB or 6.71% since the beginning of 2019, according to trading on a contract for difference (CFD) that tracks the benchmark market for this commodity. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974.
Gdje Vi vidite naznake o znatnom oporavku cijena secera u buducnosti?Barem u slijedecih godinu dana?
Proizvodnja secera iz repe u odnosu na onu iz secerne trske je puno skuplja i slozenija i te tvrtke bez izdasne pomoci drzave jednostavno ne mogu konkurirati seceru secerne trske,posebno ako ne proizvode dodanu vrijednost.

New Report

Close