danas smo kolateralna žrtva Đure, samo strpljivo jer šećer je na dobrom putu da zasladi ovu kampanju 2019/20, malo me Zadro jr. razočarao, fulao je oporavak cijena šećera za cijelih 6mj. a to se iskusnom PU ne bi smjelo događati, zarobio sam lovu 6mj ranije, a to za burzu nije dobro ponašanje
Mislim da se u EU jako teško može procjeniti situacija na kratki rok. Zadro je otvoreno optužio Njemce i mislim Talijane da se proizveli ovu krizu cijene namjerno da pogase i pokupuju dio konkurencije. Također je naveo da su se imali prilike pripremiti za takvu operaciju jer su u proteklih 10-tak godina dobili jako puno novaca iz raznih fondova EU, što nažalost HR šećerna industrija nije imala priliku dobiti niti iskoristiti. Biti će tu još svega jer nisu uspjeli u svojem naumu ali mislim da je lijepa budućnost pred nama..
Procjena proizvodnje značajnijih svjetskih proizvođača šećera za 2019/2020. s deficitom -7.7 mil.t. proizvodnje (izvješće 29.10.)
Sugar production estimations from @INTLFCStone:
India fall 18.3% yoy 26.9M mt
Thai fall 11.2% yoy 13.2M mt
EU fall 3.5% yoy 6.5M mt
Mexican fall 6.6% yoy 6M mt
CS Brazil increase 5.8% yoy 27.5M mt
–> 1.5M mt decrease from the Aug19 survey
Službena izvješća iz 11. mjeseca:
India 26-26.5 mt ( neslužbene informacije oko 25 mt)
Mexican 5.77 mt
CS Brazil 26.5 mt
Deficit u svjetskoj proizvodnji šećera za 2019/2020 će se povećati na oko 9.5 mt te će se isto odraziti na cijene i u konačnici samu profitabilnost kompanija !!! Mislim da nam od sada predstoji samo slađa budućnost and certainly, there is light at the end of the tunnel….
https://zse.hr/UserDocsImages/financ/VIRO-fin2019-3Q-NotREV-K-HR.pdf
Stiglo konsolidirano. Gubitak razdoblja malo manje od 19 mil.
Je koma je ako gledate samo iz kvartala u kvartal..kumulativ preko 50 mil minusa…katastrofa..ali svedjeno mislim da će hr industrija šećrea i još neke stvari preko ministarstva pa i EU da će ova dionica eksplodirati u jednom trenutnu. Mislim da se radi o periodu manjem od godine dana
velike su se promjene dogodile na određenim stavkama( vrijednost zaliha, krenula je proizvodnja pa su značajno povećani troškovi sir.i mat. ) , što se točno događa, treba ipak malo vremena za analizu,
valjda će od tih troškova biti i nekog šećera po višoj cijeni, nadajmo se, ako ne , onda ćemo se zadovoljiti kao na Vart. gubitak je smanjen za 50% , ako me razumijete
ovo samo prodaja može spasiti, da se više ne mućimo svi zajedno, ionako nam je gotovo sva industrija već u stranim rukama
Slažem se sa Zeskom. Trenutno je doslovno milion faktora u igri. Proces spajanja u jednu firmu je izuzetno osjetljiv proces ako se uzme u obzir da dva izuzetno utjecajna čovjeka su u igri a to u našim krajevima nikada nije šala. npr. dogovoren je neki omjer 60/40 ali taj omjer se sa procejnom mat imovine koje se prebacuje može vrlo lako “izmjeniti”, stavka zalihe -“to će svatko svoje prodati pa ćemo vidjeti dalje”.. kooperanti, zasijavanje površina, trg.lanci, taloni ispod svih talona… RDG u ovom trenutku nemora značiti ništa
Prošlost nam je svima poznata, a rezultate vidimo u izvješću.
Matematika je jednostavna.
Povećanje cijene šećera za 10% donijelo bi na povećanim prihodima iznos sličan trenutnom gubitku.
Efekt zajedničkog djelovanja udruživanjem donijeti će dodatne pozitivne rezultate i dobit.
Vjerujem da će cijena šećera porasti i više od 10% u uvjetima koji se upravo formiraju na svjetskom tržištu.
Rekao bi da im u posljednjih godinu ili dvije dana glavna briga nije bila promet ili cijena prodane robe, nego kako nagovoriti nadležna tijela u vladi da ih na bilo koji način zaštite i “uvuku pod svoju kapu”. Iskreno, i ne znam kako bi dalje s ovolikim minusima bez nekakve intervencije iz Zagreba. Zadro me svakom novom izjavom o cijeni šećera sve više podsjećao na Del boya i onu njegovu “this time, next year we will be millionaires” ! Pred njima bi sada trebala biti druga šansa da nam pokažu koliko su pametni i snalažljivi.
zanimljivo je da je Viro sam u +97mil. nekons. onda su mu ostali natukli – od 150mil.
tu se meni čini nekakvo grdo preslagivanje nečega ili se jednostavno negdje potkrala greška,
malo sam izvrtio prethodna kons. i nekons. izvješća kroz godine 2013,14,15,16,17,18, i nigdje nije toliki nesrazmjer među njima,
ispada da kooperacija, Sladorana i Slavonija Nova prave ogroman gubitak, možda ima neko objašnjenje kroz ovo udruživanje, da su strojeve i opremu prebacili (prodali) tamo i to knjižili kao nekakvu dobit,
možda netko bolje vidi, ali ovo je prava zavrzlama s tim udruživanjem