VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska VIRO (VIRO tvornica šećera d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ameri uvoze po cijenama kojima se dogovore, i bliži su onima na burzi u americi. ali to nisu kolicine od kojih boli glava jer postoji kolicina koja je dozvoljena za uvoz. i kako rekoh, radi se o anhidrogenom etanolu. pa kad je u svijetu bila cijena šećera 400$, u europi je, zbog carina i zaštite cijena, bila 600 eura. Mislite da brazil ne bi izveo sav šećer da je mogao u europu? imali su kvotu od 1,2 mil tona i to je to. Nema uvoza preko toga. Tako je i s etanolom. Zato i kazem da je najvaznija proizvodnja hidrogenog etanola, kojim se voze po brazilu, i kojeg trenutno, po zakonu, mora biti najmanje 27% u benzinu. Njihovi auti mogu voziti i na 100% hidrogenog etanola, i ako je cijena dovoljno niska, ovisno o cijeni nafte, oni će voziti više na etanol. Proizvodaci ce ga, ovisno o cijeni, manje proizvoditi. Sve ovisi o cijeni secera i reala, jer brazil izvozi oko 50% svjetskog secera. Kad je real ovako nisko, kao i etanol, više im se isplati proizvoditi secer, jer ga više i mogu izvesti. Uglavnom, niti jedan podatak koji peškafondo navodi nije tocan. To je poanta. Ja sam ponovo kupio secer nedavno kad je pao, ali ne ocekujem neku veliku zaradu tako skoro.

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

@ gklemenc
Zahvaljujem za odgovor.
Ipak, moja razmišljanja vode u drugom smijeru.
Ovdje je već bilo linkova koji su vodili do informacija o povećanju proizvodnje etanola i smanjenju proizvodnje šećera u Brazilu. Za VIRO je informacija važna zbog mogućeg smanjenja zaliha šećera na tržištu i smanjenja pritiska na pad cijene šećera.
Dalje, bilo je linkova sa informacijama o padu ukupnih svjetskih zaliha šećera zbog smanjenih proizvodnji i loših sezona u nekim zemljama koje izvoze šećer.
Sada već ima analiza koje dovode do zaključka da je šećer na burzama podcijenjen i da bi trebalo doći do ozbiljnijeg rasta cijene.
Nema mjesta euforiji, ali postoji velika mogućnost da sve te informacije vode stabilizaciji stanja na tržištu.
Vjerujem da će to dovesti i do boljeg poslovanja naših šećerana i u konaćnici do rasta cijene dionica.

Tri godine analiticari govore o rastu cijena. Kao i remorker. Uzmete li u obzir da 98% analiticara nema pojma, vrlo je teško da će i za ovo pogoditi. Stvar je u tome da smanjenje zaliha na 48 mil tona neće dovesti do značajnijeg rasta cijene sećera, jer su to svejedno jedne od najvećih zaliha u povijesti. Zato cijena nit ne raste. Morate shvatiti da se sad već gleda sljedeća godina, a ova je prošlost. I Zadro je pricao da će cijene rasti, pa ćorak. Jedno su želje, drugo je realnost. Indija je jedina svjetla tocka trenutno i dugovi njihovih šećerana. Ali kako ih drzava stalno izvlaci, vidim da nema kruha ovisiti o tome. Gledajte, ne pišem ja da treba prodati viro, ali da će šećer značajnije rasti, teško. Kažem, ovu godinu zaboravite, jer da analiticari misle da će indija, u kojoj uskoro kreće obrada trske, biti toliko loša, već bi cijena šećera narasla prije mjesec dana. U investicijskom svijetu sve se gleda najmanje 6. mjeseci unaprijed. Po meni, šećer teško da moze značajnije porasti. Ali, kako ja pojma nemam, slobodno se oslonite na strane analiticare.

SC Brazil je preradio do sad cca 75% šećerne trske (plan za ovu godinu oko 590 mil tona), a proizvodnja šećera u odnosu na prethodnu godinu je niža za 5% (1 mil.t.). Nove procjene proizvodnje šećera za navedenu regiju kreću se oko 25.5 mil.t. Evo imate link službenog izvješća UNICE na sljedećoj stranici: https://sugarcane.org/statistics/sugarcane-harvest-update-in-south-central-brazil-for-the-first-half-of-september-2019/

Futuresi u USA počinju uvažavati novo stanje na tržištu i mišljenje analitičara.

https://m.investing.com/commodities/us-sugar-no11-historical-data

https://m.investing.com/analysis/strategy-recommendation-buy-calls-in-sugar-200464506

Neznam kaj ko uvazava al ja vidim nalog na 530 na prodaju tako da gledam kak brzo ide do 150

Sugar decreased 0.19 Cents/LB or 1.59% since the beginning of 2019, according to trading on a contract for difference (CFD) that tracks the benchmark market for this commodity. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974 and a record low of 1.25 in January of 1967.
https://tradingeconomics.com/commodity/sugar
Nista posebno se ne dogada danas.

Drago mi je da se blizimo kraju pa taman i da padne.

Kad ono probilo na gore.
130 pa 150.
See ya

Sugar decreased 0.19 Cents/LB or 1.59% since the beginning of 2019, according to trading on a contract for difference (CFD) that tracks the benchmark market for this commodity. Historically, Sugar reached an all time high of 65.20 in November of 1974 and a record low of 1.25 in January of 1967.
https://tradingeconomics.com/commodity/sugar
Nista posebno se ne dogada danas.

Neznam. Moguce
Al sto secer radi na +10%?
Nikad vidio toliki skok u danu

Meni šećer skocio samo 1,3%. Nemam pojma šta se dogodilo s ovim ugovorom za prosinac

JPMorgan izvješće (od jučer): Deficit šećera -6,4 MMT na globalnoj razini za 2019/2020; deficit šećera minimalno -7 MMT za 2020/2021. god.( sugar “is transitioning into a longer term deficit phase”).

130 je u blizini

New Report

Close